Česko – S. Macedónsko 2:1 (kon.) | Holandsko – Island 4:0 (kon.) | Poľsko – Turecko 2:1 (kon.)
koniec
Česko
2:1 (0:0)
Severné Macedónsko
cz Pondelok 10.06.2024, 18:00 • Malšovická Aréna, Hradec Králové • Medzinárodný prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vítám všechny příznivce české fotbalové reprezentace z Malšovické Arény v Hradci Králové! Ta dnes zažije svoji další premiéru. Po národních týmech žen a do 21 let bude poprvé hostit utkání mužů, a hned se bude jednat o závěrečnou generálku před mistrovstvím Evropy v Německu. Soupeřem bude výběr Severní Makedonie, který sice na EURO nepostoupil, avšak to neznamená, že bude jednoduchým soupeřem, natož že by dal kůži lacino. Udrží si nároďák dobrou náladu a odcestuje do svého německého základního tábora s čistým štítem z přípravy?
     
    Česko

    Český tým v neděli ukončil týdenní soustředění v Rakousku, které sice začalo hodně deštivě, avšak nakonec se vyčasilo a dá se považovat za vydařené. I díky poklidné páteční výhře 7:1 nad Maltou v prvním přípravném zápase, který však ukázal trenérům i některé nedostatky, jež by silnější soupeř dokázal potrestat. Jediná, ale ne zrovna malá kaňka přišla až v samotném závěru v podobě vyřazení Michala Sadílka pro zranění ze zdánlivě nevinné cyklistické vyjížďky, přičemž realizační tým se ještě nerozhodl, zda za něj povolá náhradníka. Již bez něj se tedy přesunul na východ Čech, kde ho na krásném novém stadionu, a věřme, že ve výborné atmosféře, čeká poslední přípravný střet. Po něm se již přesune do svého hlavního německého stanu poblíž Hamburku a čeká ho závěrečných 7 dní přípravy a ladění formy, než 18. června vstoupí do mistrovství Evropy utkáním s Portugalskem.

    Trenér Ivan Hašek dopředu avizoval, že proti Maltě i Severní Makedonii vyšle kombinované sestavy a nebude chtít ukazovat všechny karty. Uvidíme, jak mu tento záměr vyjde a jaké poznatky přinese pondělní duel s nepříjemným soupeřem. Bude čtvrtým v tomto roce, všechny předchozí Češi vyhráli, varovným signálem ale je, že ani jednou neudrželi čisté konto, ačkoliv ani jeden ze soupeřů se na EURO nekvalifikoval.

    Utkání Česka v roce 2024:
    Norsko–Česko 1:2 (22. 3. 2024, příprava)
    Česko–Arménie 2:1 (26. 3. 2024, příprava)
    Česko–Malta 7:1 (7. 6. 2024, příprava na neutrálním hřišti)
     
    Severní Makedonie

    Severní Makedonie má za sebou klidné reprezentační jaro, které pro ni sloužilo hlavně jako příprava na podzimní boje v Lize národů. V nesmírně těžké kvalifikační skupině na EURO s Itálií, Anglií a Ukrajinou skončila na čtvrtém místě a neprobojovala se tak ani do baráže. Sice se blýskla domácí remízou s Anglií i Itálií, ale toto přípravné jaro zatím neprobíhá zcela podle představ trenérů, jelikož ze 3 zápasů zatím nedokázala ani jednou vyhrát. Remíza s Moldavskem a porážky s Černou Horou a v Chorvatsku nejsou zrovna výsledky, se kterými by mohla být spokojená, i vzhledem k výši výsledku před týdnem v Rijece. Do Hradce tak přijíždí hlavně s cílem zarazit nepříjemnou sérii a lépe se naladit před podzimními soutěžními duely. Bude to mít ale těžké, proti ní stojí skutečnost, že na hřišti soupeře zvítězila v přípravném střetnutí naposledy v roce 2011 v Ázerbajdžánu.

    Utkání Severní Makedonie v roce 2024:
    S. Makedonie – Moldavsko 1:1 (22. 3. 2024, příprava na neutrálním hřišti)
    Černá Hora – S. Makedonie 1:0 (25. 3. 2024, příprava na neutrálním hřišti)
    Chorvatsko – S. Makedonie 3:0 (3. 6. 2024, příprava)
     
    Vzájemné zápasy

    Samostatné výběry Česka a Severní Makedonie na sebe velmi často naráží v házené, na fotbalovém trávníku se tak zatím stalo 3×, ale naposledy před 19 lety, takže to už nikdo ze současných hráčů na obou stranách samozřejmě nepamatuje. V únoru roku 2001 se oba celky rozešly v přípravě po remíze 1:1, v kvalifikační skupině o postup na MS v Německu 2006 už v obou zápasech Češi kralovali s celkovým součtem skóre 8:1.

    Vzájemné zápasy:
    Česko – S. Makedonie 6:1 (8. 6. 2005, kvalifikace MS)
    S. Makedonie – Česko 0:2 (17. 11. 2004, kvalifikace MS)
    S. Makedonie – Česko 1:1 (28. 2. 2001, příprava)
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Staněk – Holeš, Hranáč, Krejčí ml. – Coufal, Souček (C), Provod, Douděra – Hložek – Kuchta, Schick.
    Náhradníci: Kovář, Jaroš – Zima, Vitík, Barák, Chytil, D. Jurásek, Černý, Chorý, Lingr, Červ, Vlček, Šulc, M. Jurásek.
    Trenér: Ivan Hašek

    Severní Makedonie: Dimitrievski (C) – Zajkov, Velkovski, Musliu – Aškovski, Atanasov, Alimi, Kostadinov, Alioski – Trajkovski, Elmas.
    Náhradníci: Ilijev, Šiškovski, Aleksovski – Iljazovski, Serafimov, Mitrovski, Čurlinov, Dimoski, Manev, Elezi, Ristovski, Miovski, Todoroski, Zdravkovski, Qamili.
    Trenér: Blagoja Milevski

    Rozhodčí: Ocenáš – Jekkel, Vorel (vš. SVK).
     
    Sice trenér Ivan Hašek oznamoval, že do obou přípravných zápasů pošle kombinovanou sestavu, pohled na dnešní základní jedenáctku napovídá, že je z většiny složena z hráčů, kteří by měli nastupovat od začátku i v Německu. Uvidíme, kolik střídajících pošle v průběhu utkání na trávník.
    To Makedonci mají v základní sestavě téměř všechny své opory, počínaje brankářem Dimitrievskim ze španělského Vallecana, konče oběma útočníky Trajkovskim z Hajduku Split a Elmasem z Lipska.
     
    Malšovická aréna je zalitá sluncem pod polojasnou oblohou, teplota dosahuje příjemných 21 °C, vane slabý severozápadní vítr, který nebude hru vůbec nijak ovlivňovat. Vyprodané ochozy se plní a vypadá to, že v místě domácího kotle za severní brankou se formuje kotel reprezentační.I sektor pro hosty je docela sympaticky zaplněn, je vidět několik severomakedonských vlajek v rukou fanoušků, uvidíme, jak moc budou slyšet.
     
    Dozněly hymny obou zemí a jde se na týmové fotky. Češi v červených dresech, Severomakedonci v šedých, rozhodčí ve svítivě žlutých dresech.
     
    Výkop do prvního poločasu bude mít Severní Makedonie.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Češi hned donutili kombinujícího soupeře k chybě, Douděra rychle vhazoval, ale Kuchta nedokázal odcentrovat před branku.
     
    1
    Krejčí si pomohl v souboji na půlce rukama, je pískáno.
     
    2
    Po vhazování hostů se míč dostal na české kopačky a první domácí postupný útok začne od Staňka.
     
    3
    Ale daleko se červení nedostali a hraje opět soupeř.
     
    3
    Ne na dlouho, dobře zapracoval ve vzduchu Holeš a vybojoval míč pro české barvy.
     
    4
    Hložek na levém křídle vybojoval proti přesile aut, po něm se snažil vymotat v přehuštěném prostoru Provod, dokázal to, ale ani on svůj centr neumístil před branku, nýbrž za ní.
     
    5
    Nepřesná kolmice na Schicka, ten neměl šanci se k míči dostat, ale hrací předmět se k domácím vrátil.
     
    6
    Hložek znovu ve složité situaci uspěl a zachoval český pobyt na útočné polovině. Poprvé v zápase je národní tým u míče delší dobu a kombinuje.
     
    7
    Kuchta sražen na zem Velkovskim, trestný kop z 30 metrů, vypadá to spíše na centr. U míče Hložek a Provod.
     
    7
    Nakonec z toho byla přímá střela, do míče se opřel Hložek, ale příliš ho podkopl a místo branky atakoval horní řady na tribuně.
     
    8
    Rychlá akce po pravé straně, Coufal centroval na penaltu, ale obránci nedovolili nabíhajícím hráčům hlavičkovat. Češi vhazují.
     
    8
    Coufalův dlouhý aut poslal Souček hlavou před branku, tam si našel prostor k zakončení hlavou Schick, ale mířil sice pod břevno, jenže jen do míst, kde stál Dimitrievski, který vyráží na roh.
    8. Po Coufalově dlouhém autu přizvedl Souček míč pro Schicka. Ten svou hlavičku dostatečně neumístil a Dimitrievski balón vytlačil nad břevno.
     
    9
    Souček se na malém vápně snažil dostat k centru z rohového kopu, skončil na zemi, podle rozhodčího čistě. Domácí zůstali u míče, ale Douděra centr z levé strany hodně přetáhl a poslal ho za branku.
     
    10
    Kuchta šel ostře do souboje o padající míč s brankářem a fauloval ho.
     
    11
    Kostadinov povalen zezadu u postranní čáry, trestný kop pro Severní Makedonii.
     
    12
    Rozehraný míč nakrátko, nakonec přišel centr do vápna, ale Provod vyhrál hlavičkový souboj s Alimim a dokonce budou Češi vhazovat.
     
    12
    Provod ani nestačil Krejčího aut přijmout, byl sražen dříve, než vůbec mohl hrát.
     
    13
    Kombinace na vlastní polovině, červení se snaží zbavit se vysokého presinku soupeře.
     
    14
    Což nakonec zvládli a po pravé straně se opět vydal Coufal, přihrával do rohu Schickovi, Velkovski míč jasně tečoval, ale rozohdčí to neviděli, takže místo rohu je to odkop od branky.
     
    15
    Obrovské problémy Krejčího při zpracování Staňkovy přihrávky ke střídačce, musel si dokonce zatančit break dance, aby zachránil míč na hřišti a zároveň se ho nedotkl rukou, ale zvládl to a sklidil ovace publika.
     
    15
    Z následné akce se pokoušel zakončovat Douděra, ale zdaleka netrefil branku.
     
    16
    Alimi srazil Kuchtu v běžeckém souboji, je pískáno.
     
    17
    Češi se stále častěji dostávají do blízkosti branky soupeře. Po nákopu z vlastní poloviny se míč ocitl před volným Hložkem, ten si posunul míč a levačkou vypálil křížem, ale bylo to moc křížem.
     
    18
    Dobrá práce Krejčího v obraně, následně situaci vykombinovali se Staňkem a národní tým už je znovu na útočné polovině.
     
    19
    Obrovská šance po nevinně vypadajícím nákopu Krejčího! Dimitrievskimu totiž v souboji se Schickem vypadl míč z rukou, ten se odrazil před osamoceného Vladimíra Coufala, ten si mohl vybrat, kam míč pošle, ale trefil jediného obránce před sebou, takže je z toho jen rohový kop!
    19. Coufal mohl potrestat chybu brankáře, kterému vypadl centrovaný míč. Obránce West Hamu však trefil jen protihráče Musliua.
     
    19
    Centr z rohu mířil znovu na Schicka, ale ani teď k žádnému pořádnému zakončení z rohového kopu nedošlo.
     
    20
    Hložek zahnal Atanasova daleko na vlastní polovinu, ale Zajkov bude vhazovat.
     
    21
    Češi stále drží soupeře na jeho polovině a nedovolují mu posun vpřed s míčem.
     
    22
    Zajkoc špičkou nohy posunul míč do běhu Trajkovskimu, ten se ale lekl, že nikoho na středu nemá, přibrzdil, a když se znovu rozběhl, nic už nevymyslel.
     
    23
    Po faulu na Kuchtu poblíž půlící čáry se domácí znovu usazují v útoku a hledají cestu do vápna soupeře.
     
    23
    Velkovski posílá míč pouze na půlku k Hranáčovi, takže domácí tlak pokračuje.
     
    24
    Dimitrievski dobře vyběhl na centr Coufala a stáhl ho ze vzduchu před čekajícím útočníkem. A hned poslal míč Trajkovskimu, ten však na levé lajně míč na hřišti neudržel.
     
    25
    Krásná přihrávka Provoda do vápna, sbíhal si na ni Kuchta, z první skepl míč před zcela volného Schicka, který se neukvapil a chladnokrevně na zadní tyč dal gól, jenže Kuchta sbíhal z ofsajdu a ten je máván i pískán.
    25. Schick sice skóroval, ale jeho zásahu předcházel ofsajd nahrávajícího Kuchty.
     
    26
    Z další akce mají Češi třetí roh.
     
    27
    Centr z rohu se nepovedl, ale zanedlouho přiletel z pravé strany druhý míč, na zadní tyči se pověsil do vzduchu Krejčí, hlavičkoval k zemi, ale doprostřed a Dimitrievski si s první střelou na branku poradil.
     
    27
    Vzápětí došlo k dalšímu souboji Kuchty s brankářem, řešil to snad dokonce VAR, ale nakonec se nic neděje, Dimitrievski bude v pořádku.
     
    28
    Další český faul, tentokrát na půlce. A rozehrávka se protahuje.
     
    29
    Nákop po trestném kopu končí až u Staňka a tím pádem znovu začíná obléhání branky hostů.
     
    30
    Souček s Holešem dobře kombinovali na vápně, Holeš od brankové čáry cetroval na zadní tyč, tam ale skákal dobře postavený Zajkov a následně byl Atanasov v souboji se Schickem nepříjemně trefený, je pískáno a zase se chvíli hrát nebude.
     
    31
    Ashovski zpracoval nákop z vlastní poloviny, předal míč Zajkovovi, ale domácí obrana funguje dobře.
     
    32
    První opravdu delší a hlavně vydařená kombinace hostů, míč se ocitl u pravého rohu pokutového území pře osamoceným Alimim, který to zkusil technicky levačkou, Staňkovi ale stačil jeden úkrok, aby zachytil míč do rukavic.
     
    33
    Musliu upadl v souboji s Kuchtou, je z toho vhazování Česka na levém křídle.
     
    34
    Po vhazování sice musel Holeš pro míč na vlastní polovinu, ale vznikla z toho akce po pravé straně, obrana hostů se dostala hodně před svoji branku, čímž odkryla střelecký prostor, Coufal do něj přiťukl míč Součkovi, ten prudkou ranou těsně přestřelil!
    34. Zajímavá střela Součka prosvištěla nad břevnem.
     
    35
    Makedonci nesmyslně tahají čas, ačkoliv se nehraje o soutěžní body. Divákům se to stále více nelíbí.
     
    35
    Zajkov zvládl vzdušný souboj s Kuchtou, český útočník tam byl pozdě a jasně úmyslně trefil protivníka, projde mu to bez karty.
     
    36
    Zajov se zvedá, drží se za ucho. Další velká prodleva.
     
    37
    Elmas poprvé v zápase více viditelný, nabíhal si středem na pas z levé strany, Hranáč nedoskočil, ale Elmase jako kdyby to zaskočilo a v jasné pozici míč nezpracoval!
     
    38
    Další marné obléhání branky šedých, Krejčí se nakonec odhodlal k centru na zadní tyč, ale Schicka hodně přehodil a míč je za čárou.
     
    39
    Tentokrát centroval zleva Douděra, míč se odrazil před vápno, tam vybojoval míč Coufal, následně Holeš udržel míč u pravé lajny na hřišti a Coufal centroval, Hložek však hlavičkoval prakticky bez pohybu a nahoru, takže brankář jen jistil cestu míče na horní síť.
     
    40
    Trajkovski dokázal obejit Provoda, ten ho zastavil faulem, je pískáno.
     
    41
    Nepřesný zpětný centr Trajkovskiho od brankové čáry a je z toho český brejk!
     
    41
    Hložek potáhl míč, chtěl ho poslat dopředu, jenže tím brejk také skončil.
     
    42
    Aškovsi skvělým skluzem sebral možný průnik po křídle Douděrovi, ten jde vhazovat.
     
    43
    Kuchta si seběhl do levé strany pokutového území na přihrávku, uvolnil se, ale nepřihrál přesně. Následně ještě pálil slabě zpoza vápna Provod, jeho pokus k brance ani nedoletěl, byl zastaven obranou.
     
    44
    Kostadinov teď dobře přečetl Provodovu přihrávku, ale český tlak pokračuje. Jen kdyby k něčemu vedl.
     
    45
    Centr od pravé lajny do prakticky stojících hráčů neměl šanci, šedí míč v poklidu odehráli.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Dobrá práce Hložka po seběhu k brankové čáře, vyslal nebezpečnou přihrávku těsně před branku, Schick však byl pokrytý Musliem.
     
    45+2
    Po chybě Makedonců v kombinaci na útočné polovině využil poslední sekundy nastavení Douděra k nákopu zdánlivě nazdařbůh, Schick ale dobře věděl, co se děje, prodral se přes obránce, doběhl míč těsně před brankářem, nasadil k blafáku doleva, ale Dimitrievski kličku vystihl a zabránil gólu!
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    První poločas posledního českého přípravného utkání před odjezdem na EURO příliš fotbalové krásy nenabídl. Národní tým měl po rozpačitých úvodních minutách neustálou herní převahu, byl trvale usazen na polovině soupeře, avšak pomalou, často až statickou hrou nedokázal za celých 45 minut najít recept na dobře postavený blok soupeře. Ani centry nelétaly přesně, takže po většinu doby si diváci v Hradci spíše zoufali, než aby byli v napětí. Přesto si český tým několik příležitostí připravil. Tu největší mu nabídl v 19. minutě chybou ve vzdušném souboji brankář Dimitrievski, ale Coufal místo střely do poloprázdné branky trefil stojnou nohu jediného protihráče před sebou. O 6 minut později po jedné z minima rychlejších akcí s přihrávkou na jeden dotek dal Schick gól, jenže sbíhající a přihrávající Kuchta byl v ofsajdu, takže se skóre neměnilo. Češi za celých 45 minut trefili prostor mezi tyčemi jen jednou, ale Krejčího hlavička gólové parametry neměla, stejně jako na druhé straně vůbec jediný střelecký pokus soupeře, Alimi Staňka vůbec neznervózněl. A když v posledních sekundách nastavení prakticky z ničeho vykouzlil gólovku Schick,brankář Dimitrievski vystihl jeho kličku doleva, takže Malšovická Aréna na první gól stále čeká.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče 64 %:36 %
    Střely na branku 1:1
    Střely mimo 7:1
    Zablokované střely 2:0
    Rohové kopy 3:0
    Ofsajdy 1:0
    Fauly 9:4
    bez karet
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:03.
     
    Hráči i rozhodčí jsou zpět, výkop bude mít česká reprezentace. Vypadá to, že k žádným střídáním nedošlo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ihned po výkopu se červení opět usazují na útočné polovině. Bude to tentokrát s větším pohybem a nápadem?
     
    46
    Zatím ne. Na pravém křídle nedokázali odcentrovat a Holeš nakonec fauloval Alioskiho.
     
    47
    Odkop brankáře z trestného kopu sebrali čeští obránci a začíná další dobývání soupeřova území.
     
    48
    Holeš nabízel míč do volného prostoru, který uvolnil Provod, jenže Coufal se rozběhl pozdě a následně rozhodčí otáčí jasný aut pro naše barvy.
     
    49
    První rohový kop po změně stran, míč si staví Provod.
     
    49
    Tohle byla typická gólová akce Ladislava Krejčího, jen gól tomu chyběl! Náběh od vápna, výskok na přesný centr mezi penaltu a malé vápno a trknutí do míče, jenže osamocený Krejčí tentokrát nenačasoval správně výskok, hlavičkoval v mírném záklonu a minul zadní tyč!
    49. Krejčí si dobře naběhl na centr, zakončení hlavou mu však nevyšlo podle představ.
     
    50
    Poprvé ve druhé půli hrají chvíli s míčem na noze Makedonci, ale nedokážou se dostat z vlastní poloviny.
     
    51
    Hložek vybojoval míč mezi střídačkami a rychle postupoval do nepostavené obrany, jenže neměl podporu a navíc špatně přihrál pod sebe.
     
    52
    Coufalův i Součkův centr neuspěly, ve středu pole poté Krejčí předal míč doleva Provodovi, ten si nakonec zasekávačkou srovnal míč na střelu pravačkou, jenže se mu to nepovedlo a výrazně přestřelil.
     
    53
    Atanasov poté, co Makedonci nepustili protihráče po lajně, zvedl ruku a klekl si, rozhodčí pustil na hřiště tým k ošetření. Neskutečné věci tu balkánský tým předvádí.
     
    54
    Trajkovski vypíchl míč soupeři a řítil se do brejku, netroufl si ale do souboje, zasekl a přihrál Alimimu, ten byl faulován Součkem.
     
    55
    Schick se sice skvěle zbavil Velkovskiho, ale toho výborně zdvojil vracející se hráč a českého útočníka k míči nepustil.
     
    56
    Alioski sebral míč nic netušícímu Coufalovi a založil akci po levé straně, která vyústila ve spíše propagační střelu Atanasova téměř ze 30 metrů. Staněk neměl problémy míč zachytit.
     
    57
    Z protiakce tu je rohový kop Česka.
     
    57
    Byla nařízena penalta pro Česko po faulu na Součka! Rukama ho zezadu ostrčil Musliu.
    57. Penaltová situace.
     
    58
    Tahanice kolem penaltového puntíku, ale míč si už staví Patrik Schick.
     
    59
    Další nesmyslné konflikty mezi hráči pokračují, rozhodčí si volá Součka a Velkovskiho.
     
    60
    Žlutá karta pro tým Česko (Ladislav Krejčí ml.).
     
    60
    Další konflikt už rozhodčí řeší žlutými kartami pro Krejčího a Muslia.
     
    60
    Česko právě vstřelilo branku!
    PATRIK SCHICK všechny tyto prodlevy psychicky ustál, po přibržděném rozběhu napálil míč z penalty po zemi k pravé tyči, kdežto Dimitrievski si vybral druhou stranu! Česko se konečně dostává do vedení, 1:0!
    60. Patrik SCHICK - 1:0
     
    62
    Coufal se na pravém křídle snažil obejít Aškovskiho, zkušený obránce si i tentokrát pomohl pádem po minimálním kontaktu a rozhodčí píská útočný faul.
     
    63
    Kostadinov výborně sklepl hlavou pas pod sebe Trajkovskimu, ten však prováhal vhodný moment ke střele i přihrávce a musel hrát dozadu.
     
    64
    Makedonci ale stále kombinují na útočné polovině, takto dlouho podruhé v zápase.
     
    64
    Čeští obránci získali míč a kolmicí dopředu zakládali brejk, Kuchta přiťukl míč Hložkovi do situace 3 na 3, jenže Hložek opět špatnou přihrávkou zpátky Hložkovi celý útok zazdil.
     
    65
    Makedonie právě vstřelila branku!
    Po jednoduché akci Makedonci rychle vyrovnávají skóre! Eljif Elmas potáhl míč po levé straně, předal ho doprava Aleksandaru Trajkovskimu, jenž nádhernou technickou střelou trefil pravou tyč za marně skákajícím Staňkem a míč se odrazil před branku tak dobře, že ISNIK ALIMI rybičkou dopíchl hrací předmět do sítě! 1:1!
    65. Isnik ALIMI - 1:1
     
    66
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Patrik Schick, přichází Mojmír Chytil,
    ze hřiště odchází Vladimír Coufal, přichází David Jurásek,
    ze hřiště odchází Adam Hložek, přichází Pavel Šulc.
     
    67
    Výborný centr od levé lajny před branku, Dimitrievski ho proti dvěma skákajícím útočníkům likvidoval nadvakrát.
     
    68
    Po další akci to je šestý roh českého týmu.
     
    69
    Výborný Provodův centr na malé vápno, kde se Souček vznesl nad hráče a prudkou hlavičkou těsně přestřelil! Při pádu na zem pak pod sebe sroloval Zajkova, který musí být ošetřován.
     
    71
    Zajkov odmítá odejít ze hřiště, těsně před čárou si znovu sednul a divákům opravdu dochází trpělivost. Co tu hráči Severní Makedonie předvádí, je opravdu nechutné.
     
    71
    A Zajkov za své chování konečně dostává žlutou kartu.
     
    72
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Lukáš Provod, přichází Antonín Barák,
    ze hřiště odchází Jan Kuchta, přichází Tomáš Chorý.
     
    72
    Střídání v týmu Severní Makedonie:
    ze hřiště odchází Gjoko Zajkov, přichází Nikola Serafimov.
     
    73
    Konečně se hraje, po 5 minutách. Jsem zvědavý, kolik slovenský rozhodčí nastaví.
     
    74
    Šulc poslal oblouček k lajně Douděrovi, ten dokázal odcentrovat, ale míč byl sražen před vápno, tam zkusil stříletr Šulc, ale trefil prvního hráče před sebou.
     
    74
    Chytil bojoval u rohového praporku se Serafimovem, rozhodčí píská faul českého útočníka a Serafimov opět nechutně zdržuje.
     
    76
    David Jurásek se krásně uvolnil na brankové čáře a postoupil do vápna, přihrával do malého mlíka Chorému, ten dokázal v pádu zakončit, ale jeho stín dokázal střelu také v pádu zablokovat!
     
    77
    Střídání v týmu Severní Makedonie:
    ze hřiště odchází Aleksandar Trajkovski, přichází Milan Ristovski,
    ze hřiště odchází Stefan Aškovski, přichází Bojan Dimoski.
     
    78
    Barák hasil hrozící brejk taktickým povalením Alioskiho, který toho využívá a předstírá těžké zranění, možná i smrt. Opravdu nechutné divadlo tu předvádí hráči Severní Makedonie.
     
    79
    Alioski odchází za čáru, za chvíli bude zpátky jako rybička. Mezitím se hosté dostali na levém křídle do ofsajdu.
     
    80
    Rozhodčí aspoň nechal Alioskiho pořádně vycukat a pustil ho zpátky po delší době. Ještě než se stihl vrátit na své místo, dostal se ke střele z vápna Šulc, ale netrefil míč nejlépe, k jeho štěstí byla střela sražena, takže je z toho rohový kop.
     
    81
    Souček se dostal k hlavičce po centru z rohu, ale poslal míč jen nad sebe, z následné situace mají hosté vhazování, míč si bere Musliu.
     
    82
    Chorý se nechal v náběhu snadno přelstít Velkovskim, ale Češi se rychle dostali k míči a nakonec došla trpělivost Hranáčovi, napřáhl ze 30 metrů a prudkou ranou o metr přestřelil.
     
    83
    Barák předal míč Krejčímu, naběhl si do volného prostoru, dostal tam přihrávku, skluzující obránce odvezl míč na roh.
     
    84
    Barák nakonec dostal dvě možnosti kopat roh, po druhém centru se míč v chumlu hráčů několikrát odrazil, Češi reklamovali hraní rukou, ale rozhodčí rozpažuje.
     
    85
    Po vhazování Douděry práve Douděra dobře centroval, gólman vyboxoval míč ke Krejčímu na vápně, ten však nedokázal pořádně vystřelit. Následně ještě hledal Douděra nabíhajícího Šulce, Dimitrievski byl včas na správném místě.
     
    86
    Ojedinělý kontr Makedonců dokázala česká obrana vyřešit a červení už znovu hledají cestu do vápna soupeře.
     
    87
    Douděra bohužel nedal přesnou přihrávku sbíhajícímu Chytilovi do křídla.
     
    88
    Dimitrievski opět neskutečně natahoval rozehrávku, aby kopl míč jen k Douděrovi mezi střídačky, avšak snaha o rychlý postup vpřed se domácím nepovedla.
     
    88
    Atanasov zachytil domácí rozehrávku, přihrál na střed úplně volnému Alimimu, ten si posunul míč na pravačku a z 25 metrů pálil výrazně mimo.
     
    89
    Další neplodný tlak mohl vyústit v makedonský brejk, který musel hasit faulem Holeš.
     
    89
    Střídání v týmu Česko:
    ze hřiště odchází Tomáš Holeš, přichází Ondřej Lingr.
     
    89
    Střídání v týmu Severní Makedonie:
    ze hřiště odchází Ezgjan Alioski, přichází Lirim Qamili,
    ze hřiště odchází Eljif Elmas, přichází Ahmed Iljazovski.
     
    90
    Míč mají sice domácí, ale vhazují u vlastní branky.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 7 minut.
     
    90+1
    Když už se Češi dostali z vlastní poloviny, byla z toho rychlá akce po levém křídle, David Jurásek centroval, Chorý prodloužil míč na přední tyči za sebe, jenže Šulc přeběhl a hlavou poslal míč za sebe. Ten se nakonec dostal až na vápno, kam dobíhal Souček a z první poslal projektil těsně nad!
    90+1. Součkova rána prolétla těsně nad bránou.
     
    90+2
    Ristovski se mezi střídačkami zbavil protihráče a je tu příležitost k útoku pro hosty.
     
    90+3
    Moc dobře s ní nenaložili, takže české dobývání pokutového území může pokračovat.
     
    90+4
    Jenže zatím to k ničemu nevede a Dimitrievski si opět dává pauzu na kafe před odkopem od branky.
     
    90+5
    Málem vlastní gól po skluzu Serafimova, kterým se snažil zastavit přihrávku Davida Juráska z levého křídla! Rohový kop.
     
    90+5
    Barákův centr z rohu odhlavičkoval Velkovski pouze k Šulcovi, od něj se dostal míč k nabíhajícímu Lingrovi, který pálil z úhlu z voleje sice krásně a tvrdě křížem, ale těsně mimo!
    90+5. Volej Lingra z dobré pozice neskončil mezi tyčemi.
     
    90+6
    Serafimov odkopává před Chytilem do autu.
     
    90+7
    Byla nařízena penalta pro Česko po faulu na Chytila na pravém okraji vápna! Velkovski ho jasně přišlápl.
    90+7. Penaltová situace.
     
    90+8
    Penaltu potvrdila konzultace s videorozhodčím a míč si bere Antonín Barák!
     
    90+8
    Česko právě vstřelilo branku!
    ANTONÍN BARÁK taktéž zachoval chladnou hlavu a udělal to podobně jako před ním Patrik Schick! Jen nezpomalil na rozběhu, práskl míč po zemi k pravé tyči a Dimitrievski si opět vybral druhou stranu! Gól poslední záchrany, teď už hosté nebudou mít čas na odpověď, 2:1!
    90+8. Antonín BARÁK - 2:1
     
    90+9
    Konec zápasu.
     
    Ve druhém poločase pokračovalo dobývání makedonských zákopů, stejně jako neskutečný přístup hostujících hráčů ke zdržování a simulování všeho druhu, což jim slovenský rozhodčí Očenáš celou dobu trpěl, jen jednou nechal za čárou trochu vycukat hlásícího se Alioskiho. Tentokrát už však z českého tlaku přicházely i šance. Svoji klasickou gólovou situaci po rohu bohužel netrefil hlavou mezi tyče Krejčí, v 57. minutě však Musliu ve vápně rukama přistrčil Součka a byla nařízena penalta, kterou po dlouhých strkanicicích chumlu hráčů na půlkruhu bezpečně ranou k pravé tyči proměnil Patrik Schick. Jenže místo uklidnění situace a kontroly hry přišlo rychlé vyrovnání, po chybě Hložka v brejkové situaci se hra rychle vrátila před českou branku, Kostadinov parádní ranou trefil tyč a jednoduchou dorážkou hlavou do prázdné branky se prosadil Isnik Alimi. A zákopová válka pokračovala. Makedonci zkoušeli úplně všechno, aby se moc nehrálo a udrželi remízu, což fotbalu vůbec neprospívalo, přesto měli Češi možnosti strhnout znovu vedení na svoji stranu. Jenže Souček dvakrát těsně přestřelil a Chorého šanci v pádu zablokoval obránce před poloprázdnou brankou. Když už se zdálo, že i před 7minutové nastavení zápas skončí 1:1, v poslední nastavené minutě do té doby výborně hrající Velkovski úplně zbytečně přišlápl na okraji vápna v nijak nebezpečné situaci Chytila a pískala se další penalta. Statistická zajímavost – rozhodčí odpískal za celou druhou půli hostům pouhé 2 fauly, a oba byly penaltové. Jelikož Patrik Schick už nebyl na hřišti, vzal si míč Antonín Barák a i on nedal brankáři šanci prudkou ranou po zemi k pravé tyči, čímž v poslední možné chvíli zařídil i čtvrté vítězství českého národního týmu v roce 2024! Nutno ale říct, že se nejednalo o hezký fotbal a reprezentace má před úvodním zápasem EURO s Portugalskem hodně na čem pracovat. V útoku i v obraně.
     
    Statistiky utkání

    Držení míče 63 %:37 %
    Střely na branku 3:3
    Střely mimo 14:2
    Zablokované střely 6:0
    Rohové kopy 10:0
    Ofsajdy 1:1
    Fauly 16:6
    Žluté karty 1:2
     
    Herní příprava českého národního týmu je u konce a teď už ho čeká pouze závěrečná tréninková příprava a ladění formy. EURO začíná již v pátek, pro Česko pak v úterý 18. června, kdy se v Lipsku utká s favoritem své skupiny, Portugalskem. Z nyní již vylidněné Malšovické Arény, kam přišlo podle oficiálního hlášení 8 864 diváků, je to vše, děkuji za pozornost. (20:17:34)

    Libor Štěpán

    Góly: 60. Schick (pen.), 90+8. Barák (pen.) – 65. Alimi

    Karty:   60. Krejčí ml. (CZE) – 60. Musliu (MAK), 71. Zajkov (MAK)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 14:2. Rohy: 10:0. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 16:6.
    Česko: Staněk – Holeš (89. Lingr), Hranáč, Krejčí ml. – Coufal (66. D. Jurásek), Souček (C), Provod (72. Barák), Douděra – Hložek (66. Šulc) – Kuchta (72. Chorý), Schick (66. Chytil).
    Náhradníci: Kovář, Jaroš – Zima, Vitík, Černý, Červ, Vlček, M. Jurásek.

    Tréner: Ivan Hašek

    Severné Macedónsko: Dimitrievski (C) – Zajkov (72. Serafimov), Velkovski, Musliu – Aškovski (77. Dimoski), Atanasov, Alimi, Kostadinov, Alioski (89. Qamili) – Trajkovski (77. Ristovski), Elmas (89. Iljazovski).
    Náhradníci: Ilijev, Šiškovski, Aleksovski – Mitrovski, Čurlinov, Manev, Elezi, Miovski, Todoroski, Zdravkovski.

    Tréner: Blagoja Milevski

    Rozhodca: Ocenáš – Jekkel, Vorel (vš. SVK)

    Diváci: 8 864