Česko – S. Macedónsko 2:1 (kon.) | Holandsko – Island 4:0 (kon.) | Poľsko – Turecko 2:1 (kon.)
koniec
Poľsko
2:1 (1:0)
Turecko
cz Pondelok 10.06.2024, 20:45 • PGE Narodowy, Varšava • Medzinárodný prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu z generálky na evropský šampionát, který v Německu začne už tento pátek. Dnes ještě zaměříme pozornost do Varšavy, kde domácí Polsko sehraje poslední přípravný duel s Tureckem.
     
    Polsko si cestu na nastávající evropský šampionát maximálně zkomplikovalo. V kvalifikační skupině E skončilo až za Albánií a Českem a tím pádem muselo v březnu absolvovat dvoukolovou baráž. Estonce polští fotbalisté smetli 5:1, zatímco Wales udolali po bezbrankové remíze až v penaltovém rozstřelu. Naopak aktuální sraz začal pro mužstvo trenéra Michała Probierze mnohem lépe. Poláci hostili Ukrajinu a díky kanonádě z úvodní čtvrthodiny si připsali vítězství 3:1. Osobní sportovní tragédií tento zápas skončil pro Arkadiusze Milika. Útočník Juventusu se zkraje utkání zranil a jeho stav je natolik vážný, že se nebude moci mistrovství Evropy zúčastnit.
     
    Turecko postoupilo na EURO z prvního místa. V kvalifikační skupině D prohrálo jediný zápas a s celkovou bilancí 5-2-1 skončilo o bod před druhým Chorvatskem. V roce 2024 jeden z budoucích soupeřů českého týmu tolik nezáří. V březnovém termínu Turci podlehli Maďarsku 0:1 a od Rakušanů dokonce schytali obří debakl 1:6. Před pár dny už se jim děravou obranu podařilo zalepit a to jim stačilo k cenné remíze 0:0 v Itálii. Italský kouč Turků, Vincenzo Montella, musel z kádru vyřadit zraněné trio Ozan Kabak, Enes Ünal a Çağlar Söyüncü. Naopak po triumfu v Lize mistrů se k reprezentaci přidal turecký klenot Arda Güler.
     
    Úvodní sestavy:

    Polsko: Szczęsny – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Slisz, Zieliński, Piotrowski, Zalewski – Świderski, Lewandowski (C).
    Náhradníci: Skorupski, Bulka – Salamon, Walukiewicz, Moder, Grosicki, Romanczuk, Puchacz, Buksa, D. Szymański, S. Szymański, Bereszyński, Piątek, Skóraś, Urbański.
    Trenér: Michał Probierz

    Turecko: Günok – Kökçü, Bardakcı, Akaydin, Ayhan – Kahveci, Müldür, Çalhanoğlu (C), S. Özcan, Aktürkoğlu – Kılıçsoy.
    Náhradníci: Bayındır, Çakır – Y. Özcan, Demiral, Yokuşlu, Güler, Tosun, Yazıcı, Yüksek, Yıldız, Kadıoğlu, Yılmaz, Akgün, Yıldırım.
    Trenér: Vincenzo Montella

    Rozhodčí: Berke – Tóth, Szert (HUN).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop měli na starost Turci, kteří se oblékli do červených dresů. Poláci jsou celí v bílém.
     
    3
    Na Świderského popud se Frankowskému na pravém kraji nepovedlo přesprintovat Akaydina. Díky stoperovi Panathinaikosu se bude kopat od branky Merta Günoka.
     
    4
    Turci vysouvají presink až ke Szczęsnému. Polská obrana musí být při konstruktivní rozehrávce velmi obezřetná.
     
    5
    Abdülkerim Bardakcı se podepsal pod první nedovolený zákrok. Poblíž středového kruhu kvůli němu skončil na zemi Piotrowski.
     
    6
    Premiérově se Turci nastěhovali k soupeřově vápnu i s balónem na kopačkách. Postupně se z toho stává trpělivé dobývání nízkého bloku.
     
    7
    Nakonec ze souvislého náporu vzešel pouze ofsajd. Při nahrávce z hloubi pole svůj náběh uspěchal Kerem Aktürkoğlu.
     
    8
    Zdlouhavá mezihra zatím nevyvolává žádný zmatek v polské obraně. Oba týmy působí zkraje zápasu velmi organizovaně.
     
    9
    Stejně jako v minulém případě skončila turecká akce u Aktürkoğlua, kterému se hrubě nepovedla technická střela z hranice velkého vápna.
     
    10
    Zalewského nabídka do druhého sledu byla pro Lewandowského nechytatelná. Propadný míč ještě vzal Frankowski a vytěžil s ním první rohový kop.
     
    11
    Świderského rohu hodlal zakončit Bednarek, ale Günok zásluhou Akaydina žádnou ošemetnou situaci řešit nemusel.
     
    12
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Akaydin nešikovně sklepl Bednarkův dlouhý nákop k noze Lewandowského. Polský kapitán neprodleně posunul míč KAROLU ŚWIDERESKÉMU a ten ho přes Günokovu pravou nohu propasíroval do turecké sítě!
    12. Karol ŚWIDERSKI - 1:0
     
    13
    Tak tohle polští fanoušci nevidí rádi. Karol Świderski se při emotivní oslavě gólu zranil v oblasti pravého kotníku a minimálně pro nejbližší okamžiky se nebude moci zapojit do hry.
     
    15
    Postupný útok Turků vyšuměl do ztracena. Před rozehrávkou Szczęsného už se na hřiště vrací také Świderski, byť jeho pohyb není stoprocentní.
     
    16
    Çalhanoğlu zabral do obrany a posunul Frankowského centr na roh, ze kterého vyplynul přetažený centr a útočný faul Lewandowského.
     
    17
    Dawidowicz zahrál pod tlakem malou domů. Szczęsny rovněž neměl čas na rozehrávku, ale nakonec se Poláci z této situace umně vykombinovali.
     
    18
    Świderski sundal kopačku a kvůli zranění, které utrpěl při oslavě gólu, bude muset odstoupit. To bude hodně kruté, jestli kvůli této nešťastné události přijde o šampionát.
     
    19
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Karol Świderski, přichází Krzysztof Piątek.
     
    20
    Piątek se okamžitě zasloužil o zisk rohového kopu. Zielińského centr měl dobré parametry, ale jeho spoluhráči se s míčem nepotkali.
     
    21
    Aktürkoğlu skvěle pronikl za obranu Polska, ale Szczęsny jeho obstřel vyrazil. Dorážka Müldüra neprošla za Kiwiora a celý tlak završil nepřesný pokus Kahveciho.
    21. Szczęsny vychytal Aktürkoğlua
     
    22
    Podobná situace i na druhé straně. Z přímočarého postupu profitoval Krzysztof Piątek a Günok si musel dát záležet, aby zabránil druhé kapitulaci.
     
    24
    İrfan Kahveci si chvilku počkal na podporu z druhé vlny. Çalhanoğlu si převzal míč do běhu a křížnou střelou těsně minul ze svého pohledu levou tyčku.
     
    25
    Piątek houževnatě postupoval proti velké přesile. Míč pro sebe udržel, ale ve finále ho zprava nedoručil směrem k Lewandowskému.
     
    26
    Držíc se za záda na trávníku leží Hakan Çalhanoğlu. Bednarek ho důrazně dohrál až ve chvíli, kdy hvězda Interu Milán balón neměla.
     
    27
    Polský důraz na vlastní kůži poznal také Mert Müldür. Během přihrávky z půlící čáry do něj zajel Przemysław Frankowski. I v tomto případě to je bez karty.
     
    29
    Turci rozjeli kolotoč krátkých přihrávek. Zprava se přesunuli na levý kraj, ale Aktürkoğlu se přes Kiwiora neprosadil.
     
    30
    Vypadá to na další zdravotní trable Poláků a konkrétně středopolaře Piotrowského. Michał Probierz má nachystaného druhého hráče z lavičky.
     
    31
    Turci prohospodařili roh přetaženým balónem, jenž se po opakovaném centru Akaydina bude opakovat i z pravé strany.
     
    32
    A pozor, druhé střídání Poláků je připraveno kvůli Robertu Lewandowskému! Michał Probierz nechce riskovat a největší hvězdu svého týmu stahuje.
     
    32
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Robert Lewandowski, přichází Kacper Urbański.
     
    33
    Paweł Dawidowicz uvnitř vápna ubránil Kılıçsoye a navrch se nechal faulovat.
     
    34
    Urbański na sebe navázal pozornost Turků a předal míč podstatně volnějšímu Frankowskému, který to zase přehnal s razancí centru.
     
    35
    İrfan Kahveci skončil na zemi při vyvážení míče. Kiwior si pomohl taktickým faulem, neboť se nacházel mimo svou pozici.
     
    37
    Kökçü ustál souboj s dotěrným Sliszem a probil se až do vápna, kde doplatil na mimořádně vychýlenou mušku.
     
    38
    Nedorozuměním v přípravné fázi Turci darovali domácí reprezentaci rohový kop, nicméně Berke ještě před příletem centrovaného míče pískal útočný faul Kiwiora.
     
    39
    Poláci si poradili s nepříjemným presinkem. Frankowski zavelel k protiútoku, ale kousek za půlkou se mu nepovedlo roztažení do křídla.
     
    40
    Bardakciho zaváhání v rozehrávce mělo za následek brejk Piotrowského a potom tragický centr Frankowského. Je z toho odkop od branky Merta Günoka.
     
    41
    Další vrásky na čele přibydou i Vincenzu Montellovi. Italský kouč Turků musel kvůli zraněním vyřadit z nominace tři hráče a teď se to samé možná stane Kaanovi Ayhanovi, jenž si ublížil v souboji se Zalewským.
     
    42
    Zásah tureckého realizačního týmu zřejmě bude mít šťastný konec. Obránce Galatasaraye se už hlásí o návrat na hřiště.
     
    43
    Turci nespěchají a s míčem se posouvají směrem k vlastní brance. Polsko se snaží co nejvíce zahustit střed.
     
    44
    Kılıçsoy převzal Kahveciho přihrávku. Ve vápně si potom dal dlouhý dotek a míč mu sebral spoluhráč Aktürkoğlu. Szczęsny jeho střelu z levé strany vyrazil a k tomu se jednalo o ofsajd.
     
    45
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+1
    Znovu Turci nešetří přihrávkami a čekají, až se jim otevře nějaká skulinka v polské obraně.
     
    45+2
    Z ťukesu do křídla se stala ztráta. Zprvu rychlý přechod Frankowského se za půlkou zastavil, také Poláci si pomáhají množstvím alibistických přihrávek na jistotu.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Polský tým má za sebou hořkosladký poločas. Ve dvanácté minutě se po zaváhání Akaydina ujal vedení. Skórující Świderski se při slavení ale zranil a nedlouho po něm ze hry předčasně odstoupil i kapiitán Lewandowski. S vědomím možného oslabení pro evropský šampionát Poláci trochu polevili a přenechali iniciativu Turkům, jejichž největší šanci neproměnil Aktürkoğlu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Turecko:
    ze hřiště odchází İrfan Kahveci, přichází Arda Güler.
     
    46
    Střídání v týmu Turecko:
    ze hřiště odchází Semih Kılıçsoy, přichází Barış Alper Yılmaz.
     
    46
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Paweł Dawidowicz, přichází Bartosz Salamon.
     
    46
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Jakub Piotrowski, přichází Sebastian Szymański.
     
    46
    Střídání v týmu Turecko:
    ze hřiště odchází Piotr Zieliński, přichází Jakub Moder.
     
    47
    V důsledku menších provokací dal Bartosz Salamon v přerušené hře facku Yılmazovi a může být hodně rád, že minutu po příchodu na hřiště vyfasoval od maďarského arbitra jen žlutou kartu.
    47. Salamonův konflikt s Yılmazem
     
    48
    Turecký tlak zkraje druhé půle podpořil faul na Müldüra a standardní situace. Vše se obešlo bez střely na Szczęsného branku.
     
    51
    Slisz se ve skluzu natahoval po balonu. Barış Alper Yılmaz mu nechtěně kopl do nohy a sudí Berke neprodleně trestal žlutou kartou.
     
    53
    Turci opakovaně profitují z aktivního presinku a většinou získávají míče na polovině soupeře. Polsko dál působí zakřiknutě.
     
    54
    Yılmaz pozbyl míč, který se ho zprava snažil procpat do předbrankového prostoru. Turkům chybí kvalita v předfinální fázi.
     
    55
    Teď už se hosté do polské obrany dostali kolmicí Gülera, ale střídající Barış Alper Yılmaz dopadl v zakončení stejně, jako v první půli Aktürkoğlu. Szczęsny drží Poláky nad vodou!
    55. Barış Alper Yılmaz neproměnil šanci vytvořenou Gülerem
     
    56
    Rozehrávky přisouzeného rohového kopu se ujal turecký klenot Güler. Ve vápně opět byly menší zmatky, ale Orkun Kökçü tentokrát přichystal brankáři Juventusu banální zákrok.
     
    58
    Çalhanoğlu zastavil polskou akci v samotném zárodku. V rozehrávce Turků došlo k drobnému faulu Zalewského na Kaana Ayhana.
     
    60
    Držení míče: 43 % – 57 %.
     
    61
    Střídání v týmu Turecko:
    ze hřiště odchází Kaan Ayhan, přichází Merih Demiral.
     
    61
    Střídání v týmu Turecko:
    ze hřiště odchází Salih Özcan, přichází Okay Yokuşlu.
     
    62
    Zase byl k vidění účinný represink Turků. V obnoveném tlaku napřáhl Müldür a Bednarek obětavým způsobem odklonil míč na roh.
     
    63
    Bardakcı na vlastní pěst vyvezl míč na útočnou třetinu hřiště. I jeho zásluhou se k jedovaté střele zpoza vápna dostal Güler, ale Szczęsny se i v tomto případě blýskl včasným skokem k levé tyči.
     
    64
    Günok stáhl neadresný centr a rychlým výkopem startoval do protiútoku Yılmaze. Salamon ustál klíčový souboj jeden na jednoho a vysloužil si potlesk polského publika.
     
    65
    Arda Güler zatím hraje skvěle. Největší talent tureckého fotbalu příkladně zapnul do obrany a čistě oddělil od balonu Kiwiora, jenž ho obratem fauloval.
     
    67
    Bartosz Slisz viděl žlutou kartu za způsob, jakým chtěl zastavit rychlý přechod Gülera.
     
    68
    Už na půlce se domácím podařilo Turky otevřít. Rozběhnutý Szymański zleva adresoval finální pas do kapsy za obranu a Urbański trefil vybíhajícího Günoka do nohy! Devatenáctiletý útočník v tomto případě potřeboval míč více zvednout.
    68. Kacper Urbański ve sporadické šanci Polska neuspěl
     
    69
    Už poněkolikáté se Barış Alper Yılmaz utkal se Salomonem. Zkušený bek Lechu Pozňan si poradil za cenu rohového kopu.
     
    70
    Çalhanoğlův centr propadl na protější kraj. Odskočil si tam Güler, ale Szczęsny se přízemním nástřelem z křídelní destinace nenechal nachytat.
     
    71
    Aktürkoğlu byl strůjcem nesmírně prudké střely z dobrých třiceti metrů. Míč se snášel pod břevno a Wojciech Szczęsny jej pravou rukavicí přizvedl na další roh.
     
    71
    Střídání v týmu Turecko:
    ze hřiště odchází Hakan Çalhanoğlu, přichází Kenan Yıldız.
     
    73
    Poláci uklidňovali hru souhrou na polovině hřiště. Moc se jim to nevyplatilo, neboť Kiwior nevynucenou chybou daroval Turkům aut.
     
    74
    Bývalý obránce Žiliny svou chybu napravil. Turci prošli středem až do palebné pozice, ale Güler hned ve dvou případech ztroskotal na blocích Jakuba Kiwiora.
     
    75
    Turci se vrátili k presinku. Na křídle se zapojil i Arda Güler a Kiwior je tuze rád, že sám pro sebe získal autové vhazování.
     
    76
    V souboji dvou šestek Orkun Kökçü přišlápl nárt Slisze. Balázs Berke si toho všiml a k obránci Benficy Lisabon přispěchal se žlutou kartou.
     
    77
    Turecko právě vstřelilo branku!
    Čtvrthodinu před koncem svěřenci Vincenza Montelly zaslouženě vyrovnávají. Szymański ztratil míč v důsledku tureckého napadání. Yıldız bezprostředně po přihrávce od Aktürkoğlua našel u okraje vápna BARIŞE ALPERA YILMAZE a Salamonem tečovaná střela nechytatelně zapadla za Szczęsného.
    77. Barış Alper Yılmaz - 1:1
     
    78
    Střídání v týmu Polsko:
    ze hřiště odchází Bartosz Slisz, přichází Damian Szymański.
     
    79
    Wojciech Szczęsny si zavařil riskantním výběhem až k postranní čáře. Aktürkoğlu míč vybojoval, ale zleva prázdnou branku o milimetry přestřelil. Balon se dokonce otřel o vršek břevna.
    79. Aktürkoğlu minul nehlídanou bránu (TUR)
     
    81
    Urbański si nezpracoval průnikový pas tím správným směrem. Sám se zahnal k levé lajně a tam nedostal povolení k dalšímu postupu.
     
    82
    Střídání v týmu Turecko:
    ze hřiště odchází Kerem Aktürkoğlu, přichází Cenk Tosun.
     
    84
    Damian Szymański až moc důrazně strčil do Kökçüa. Turecký výběr může směle pokračovat ve snaze otočit skóre ve svůj prospěch.
     
    85
    Damian Szymański byl přistižen v ofsajdu, takže drobný chaos v turecké defenzivě nemohl být přetaven ve střelu na Merta Günoka.
     
    86
    Krzysztof Piątek mohl vrátit Polákům náskok! Urbański mu z půlky naservíroval fantastický míč za obranu, ale Günok na jeho střelu z úniku pravou rukou dosáhl.
    86. Piątek si po skvělém pasu od Urbańského vylámal zuby na Günokovi
     
    90
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Varšavský stadion oslavuje pravděpodobně rozhodující gól vstřelený v devadesáté minutě! NICOLA ZALEWSKI noblesně zpracoval Szymańského diagonálu z vlastní poloviny. Demirala nechal za sebou a poté, co se před vápnem vyhnul skluzu Yokuşlua, přesně uklidil míč k levé tyči.
    90. Nicola ZALEWSKI - 2:1
     
    90+1
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+2
    Turci mají naprosté minimum času na reakci. Vůbec jim nepomohl ani Kökçü, který rozehrával v návaznosti na Moderův faul na Gülera.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Polsko odjede na evropský šampionát posíleno pátou výhrou v řadě. Proti Turkům to byla velká dřina, protože se po vedoucí brance Karola Świderského jenom bránilo. Úpadek domácí hry způsobily dvě vynucené změny. Świderski se smolně zranil při oslavě gólu a ve 32. minutě zápas předčasně skončil i pro Roberta Lewandowského. Szczęsny po několika zásazích kapituloval až v 77. minutě ze střely Yılmaze. Hned vzápětí málem inkasoval podruhé kvůli riskantnímu výběhu, ale poslední slovo přece jenom měli Poláci, kterým v 90. minutě vystřelil výhru Zalewski.
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 5:7. Střely mimo: 3:10. Rohy: 4:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 16:10.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:53:42)

    Michal Břuchanský

    Góly: 12. Świderski, 90. Zalewski – 77. Yılmaz

    Karty:   47. Salamon (POL), 67. Slisz (POL) – 51. Yılmaz (TUR), 76. Kökçü (TUR)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 5:7. Střely mimo: 3:10. Rohy: 4:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 16:10.
    Poľsko: Szczęsny – Bednarek, Dawidowicz (46. Salamon), Kiwior – Frankowski, Slisz (78. D. Szymański), Zieliński (46. Moder), Piotrowski (46. S. Szymański), Zalewski – Świderski (19. Piątek), Lewandowski (C) (32. Urbański).
    Náhradníci: Skorupski, Bulka – Walukiewicz, Grosicki, Romanczuk, Puchacz, Buksa, Bereszyński, Skóraś.

    Tréner: Michał Probierz

    Turecko: Günok – Kökçü, Bardakcı, Akaydin, Ayhan (61. Demiral) – Kahveci (46. Güler), Müldür, Çalhanoğlu (C) (71. Yıldız), S. Özcan (61. Yokuşlu), Aktürkoğlu (82. Tosun) – Kılıçsoy (46. Yılmaz).
    Náhradníci: Bayındır, Çakır – Y. Özcan, Yazıcı, Yüksek, Kadıoğlu, Akgün, Yıldırım.

    Tréner: Vincenzo Montella

    Rozhodca: Berke – Tóth, Szert (HUN)