Skupinové zápasy (kon.) | O umiestnenie a štvrťfinále (kon.)
koniec udalosti
Skupinové zápasy

cz Štvrtok 25.07.2024, 14:00 • Stade de France, Paříž • Olympijské hry - Ragby (muži)
     
    Taháky večerního programu budou jistě souboj domácí Francie s Argentinou a pak samozřejmě utkání Fidži s Irskem. To slibuje hodně kvalitní podívanou. Já se s Vámi loučím. Děkuji za pozornost a na shledanou! (16:56:05)
     
    Večerní program:

    Play-off o umístění:
    20:00 Samoa – Japonsko
    20:30 Uruguay – Keňa

    Čtvrtfinále:
    21:00 Nový Zéland – Jižní Afrika
    21:30 Argentina – Francie
    22:00 Fidži – Irsko
    22:30 Austrálie – USA
     
    Souhrn výsledků:

    Skupina B:
    14:00 Samoa – Keňa 26:0
    14:30 Argentina – Austrálie 14:22

    Skupina C:
    15:00 USA – Uruguay 33:17
    15:30 Fidži – Francie 19:5

    Skupina A:
    16:00 Jihoafrická republika – Japonsko 49:5
    16:30 Nový Zéland – Irsko 14:12
     
    Je konec! Irové se nedokázali probít do blízkosti koncové čáry a prohráli 12:14! Nový Zéland tak vyhrává skupinu A a ve čtvrtfinále ho čeká papírově hratelnější Jihoafrická republika. Irsko musí jít na Fidži.
     
    Nový Zéland – Irsko 14:12
    Jen jsem to dopsal, dokázal pětkou srovnat Andrew Knewstubb. Navíc pak proměněná konverze! Irové budou mít čas na poslední akci.
     
    Nový Zéland – Irsko 7:12
    I minutu a půl před koncem vede Irsko o pět bodů. Míč má ale Nový Zéland. Irové se potřebují ubránit. All Black by stačila remíza.
     
    Nový Zéland – Irsko 7:12
    Hned v úvodu druhé půle položil úvodní pětku All Blacks Leroy Carter. Akuila Rokolisoa pak proměnil konverzi.
     
    Conroy pak opouštěl hřiště s tváří zkřivenou bolestí. Uvidíme, zda vůbec bude moci pokračovat.
     
    Nový Zéland – Irsko 0:12
    Irové se protlačili obranou Nového Zélandu a Jordan Conroy pětku položil! Video ještě řešilo, zda mu při pokládání nevypadl balón z ruky, ovšem nakonec se body započítají. Mark Roche proměnil i konverzi. To je také konec poločasu.
     
    Nový Zéland – Irsko 0:5
    Irové dělají malý krůček k tomu, aby se papírově nejsilnějšímu soupeři vyhnuli! Prosadil se Zac Ward. Následná konverze nevyužita.
     
    Nový Zéland – Irsko 0:0
    Utkání je velmi urputné a nervózní. Je vidět, že oba celky se chtějí vyhnout Fidži.
     
    Poslední dnešní utkání bylo před chvílí rozehráno. Skóre se zatím nezměnilo.
     
    V závěrečném zápase skupinové fáze si to rozdají o první místo v áčku Nový Zéland a Irsko. Vítěz půjde ve čtvrtfinále na Jižní Afriku, poražený na Fidži. To je poměrně velká motivace se obhájcům zlata vyhnout.
     
    Jihoafrická republika uhrála, co potřebovala. Japonsko deklasovala 49:5 a postoupí ze třetího místa tabulky skupiny A. Mezi týmy na třetích příčkách se umístila jako druhá za USA. Mimo hru tak zůstává Samoa.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 49:5
    Shilton van Wyk využil mezery mezi bránícími japonskými hráči a proběhl. Další pětka. Ronald Brown pak proměnil konverzi.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 42:5
    Prosazují se opět jasně lepší Jihoafričané. Rosko Specman doběhl pro pětku a Ronald Brown využil konverzi z dobré pozice.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 35:5
    Japoncům se podařilo položit pětku! Kazuma Ueda předvedl skvělé zrychlení a dostal se až za koncovou čáru. Konverzi minul Noguči.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 35:0
    Tohle je exhibice! Jihoafričané položili další dvě pětky a Tristan Leyds proměnil obě konverze. Poločas končí výsledkem 35:0 a tohle skóre už by poslalo JAR dál jako druhý celek ze třetích míst.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 21:0
    To je fičák! Japonci po výkopu hned přišli o míč a Shilton van Wyk přidal další pětku. Následovala také opět proměněná konverze. Zdá se, že JAR půjdou dál a vystrnadí z postupových pozic Samou.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 14:0
    Drtivý úvod Jihoafričanů! Impi Visser si došel pro další pětku a konverzi dává Tristan Leyds.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 7:0
    JAR začali dobře. Pětku Zaina Davidse podpořil konverzí Tristan Leyds.
     
    Jihoafrická republika – Japonsko 0:0
    První zápas skupiny A začal. Jihoafričané potřebují hrát na vysoké vítězství. Japonci, i kdyby vyhráli, tak jsou v podstatě bez šance. Do utkání vstupují se skóre -63.
     
    Na závěr programu se přesuneme do skupiny A. V 16:00 bude zahájen souboj Jihoafrické republiky s Japonskem. Zde se bude bojovat o třetí místo, které ještě může znamenat postup.
     
    Výsledek zápasu znamená, že Fidži vyhrává skupinu C bez ztráty bodu. Francie končí druhý a do čtvrtfinále půjde i třetí USA.
     
    Fidži – Francie 19:12
    Galský kohout potvrzuje postup z druhého místa! Grandidier uvolnil Andyho Tima a ten pokládá pětku. Rayan Rebbadj pak ještě proměnil konverzi, čímž snížil na konečných 12:19.
     
    Fidži – Francie 19:5
    Joji Nasova položil pětku. Video ještě kontrolovalo, zda se už náhodou před tím nedostal do autu, ale to se nestalo. Proměněná konverze Teria Tamaniho a Fidži vede o 14 bodů. Francouzi už nesmějí inkasovat, pokud chtějí skončit v tabulce céčka alespoň druzí.
     
    Fidži – Francie 12:5
    Hráči Fidži kombinovali hodně trpělivě. Míč se dostal zprava potupně až na volnější levou stranu a Kaminieli Rasaku pokládá pětku. Iowane Teba pak ještě proměnil konverzi.
     
    Fidži – Francie 5:5
    První poločas je za námi. Francouzi hnáni domácím publikem zatím drží s Fidži krok.
     
    Fidži – Francie 5:5
    90 sekund před koncem poločasu položil pětku Jerry Tuwai. Bylo to po sérii rychlých a krátkých přihrávek a tohle je přesně hra, kterou Fidži praktikuje. Teba neproměnil konverzi. Stav tedy nerozhodný.
     
    Fidži – Francie 0:5
    Velká radost v hledišti Stade de France! Aaron Grandidier položil pětku. Barraque následnou konverzi neproměnil.
     
    Fidži – Francie 0:0
    Théo Forner si udělal něco s kolenem a musí jít střídat. To je nepříjemnost pro Francii, která jinak zatím přestála úvod duelu.
     
    Francie se ještě může propadnout i na třetí místo tabulky skupiny. V případě, že by prohrála o 17 a více bodů. A to proti Fidži není žádné sci-fi. Francouzi by šli dál i tak, ale zase by narazili na papírově těžšího soupeře.
     
    Nyní nás čeká asi vrchol dnešního programu. Souboj úřadujících olympijských vítězů z Fidži s domácí Francií. Na to se všichni diváci na Stade de France obzvláště těší.
     
    Američané si výhrou nad Uruguayí zajistili jistý postup do čtvrtfinále, byť až ze třetího místa tabulky skupiny C. Uruguay končí poslední a bude hrát jen o konečné umístění.
     
    USA – Uruguay 33:17
    Skvělý Perry Baker přesprintoval všechny soupeře a položil další pětku! Přitom se jedná už o 38letého veterána. Konverzi pak minul Hughes. To už byla také poslední akce zápasu.
     
    USA – Uruguay 28:17
    Baltazar Amaya, který má na obličeji ochrannou masku, úžasně proběhl obranou USA a v oslabení pokládá pětku! Stejný hráč pak neproměnil konverzi.
     
    USA – Uruguay 28:12
    Perry Baker si doběhl pro jednoduchou pětku. Stephen Tomasin k tomu přidal dva body z konverze. K dovršení uruguayského zmaru obdržel Diego Ardao žlutou kartu za pozdní skládku.
     
    USA – Uruguay 21:12
    Američané potrestali chybu soupeře. Baker získal míč a Lucas Lacamp z toho těžil na křídle, odkud položil pětku. Stephen Tomasin přidal další body po konverzi.
     
    USA – Uruguay 14:12
    Američané přečíslili obranu Uruguaye. Matai Leuta tam měl ještě Perryho Bakera, který došel pro pětku pod háčko. Stephen Tomasin tak zahrával konverzi z výhodné pozice a nezaváhal. Spojené státy půjdou do druhého poločasu s těsným náskokem.
     
    USA – Uruguay 7:12
    Uruguayci sehráli parádní akci na několik přihrávek a Bautista Basso položil pětku! Následně Guillermo Lijtenstein trefil konverzi.
     
    USA – Uruguay 7:5
    Baltazar Amaya položil pětku také na uruguayské straně. Lijtenstein pak neproměnil konverzi.
     
    USA – Uruguay 7:0
    Perry Baker hned v úvodu otevřel skóre duelu. Následně proměnil konverzi Stephen Tomasin.
     
    Uruguay by musela k naději na postup vyhrát o 38 bodů. V opačném případě by v tabulce třetích míst zůstali za Samoou.
     
    Nyní se přesuneme ke skupině C. Nejprve půjdou do akce Američané, kteří budou bojovat s Uruguayí o třetí místo. Ragbisté USA už mají na kontě remízu s Francií, takže v případě vítězství by se jistě mohli těšit na čtvrtfinále.
     
    Hotovo! Austrálie vítězí 22:14 a vyhraje skupinu B. Argentina končí v tabulce druhá a ve čtvrtfinále se bude muset vypořádat buď s obhájci z Fidži a nebo domácí Francií.
     
    Argentina – Austrálie 14:22
    Prosazují se Australané! Nick Malouf dostal míč na volnou pravou stranu a doběhl položit pětku. Dietrich Roache pak přidal dva body z konverze. Do konce schází půlminuta a tohle už bude mít Argentina hodně těžké. Jedna pětka by už nestačila.
     
    Argentina – Austrálie 14:15
    Argentinci jsou ve hře! Matías Osadczuk se dokázal vyhnout skládce a zaznamenal pětku! Joaquín Pellandini navíc proměnil konverzi.
     
    Argentina – Austrálie 7:15
    Položenou pětkou se prezentoval Dietrich Roache. Vše se ještě prověřovalo videem, ale Australan se hry na zemi, což se zřejmě řešilo, nedopustil. Stejný hráč pak minul konverzi. Ta se kopala dosti ze strany.
     
    Argentina – Austrálie 7:10
    Australané v samotném závěru poločasu otáčejí skóre! Pětku položil Ben Dowling. Roache pak nevyužil ani druhou konverzi. Protinožci každopádně po první půli povedou.
     
    Argentina – Austrálie 7:5
    Henry Hutchison využil volnějšího prostoru v přesilovce a položil pětku. Roache pak neproměnil konverzi. Zastavila ho tyč.
     
    Argentina – Austrálie 7:0
    Luciano González dokázal dostihnout unikajícího Nathana Lawsona a strhnout ho na zem. Vypadalo to na vynikající obranný zákrok, ovšem ke slovu se dostalo video a situace byla nakonec posouzena jako nedovolené počínání Argentince. Ten dostal žlutou kartu a jeho tým jde na dvě minuty do oslabení.
     
    Argentina – Austrálie 7:0
    Skóre zápasu otevřel položenou pětkou Germán Schulz. Joaquín Pellandini pak trefil mezi tyče i následnou konverzi. Dobrý start pro Argentinu, ale do konce je pochopitelně ještě hodně času.
     
    Následovat bude přímý souboj o prvenství ve skupině B mezi Argentinou a Austrálií.
     
    Samoa tedy vítězí 26:0 a vytvořila si nadějnou pozici k postupu ze třetího místa. Její hráči ale samozřejmě musejí ještě čekat na zápasy v dalších skupinách. Keňa končí bez vítězství či remízy v béčku poslední a čeká ji už jen závěrečné play-off o umístění.
     
    Samoa – Keňa 26:0
    V úplném závěru ještě položil pětku Steve Onosai! Dva body pak přidal proměněnou konverzí Neueli Leitufia.
     
    Samoa – Keňa 19:0
    Vaa Apelu Maliko se dostal s míčem v rohu za koncovou čáru. Dokázal ale proběhnout až pod háčko a tam pětku položil. Následovala tak konverze z výhodné pozice a toho využil Tom Maiava. Tohle vypadá pro Samou velmi nadějně.
     
    Samoa – Keňa 12:0
    Antony Mboya zabránil Samoanův v rychlém rozehrání autu a oslabil Keňu žlutou kartu. To se v rugby netoleruje.
     
    Samoa – Keňa 12:0
    Paul Scanlan položil pětku, čímž využil početní výhodu Samoanů. Následně ještě proměnil konverzi Faafoi Falaniko, takže je tu rázem dvanáctibodový rozdíl.
     
    Samoa – Keňa 5:0
    Rozehrán byl druhý poločas. Keňa bude muset vymýšlet, ale ani Samoi nemusí pětibodový rozdíl stačit. K postupu ze třetího místa bude třeba co nejlepší skóre.
     
    Samoa – Keňa 5:0
    Kevin Wekesa z Keni sáhl do rozehrávky soupeře a obdržel žlutou kartu. Samoa tak dohrávala závěrečné sekundy prvního dějství v početní výhodě, ale tu využít nedokázala. Po prvním poločase tak vede Samoa 5:0.
     
    Samoa – Keňa 5:0
    John Okeyo se už řítil k položení pětky, ovšem obrana Samoi ho na poslední chvíli stačila složit!
     
    Samoa – Keňa 5:0
    Motu Opetai položil ve třetí minutě úvodní pětku zápasu. Následná konverze Falanika nebyla úspěšná.
     
    Samoa – Keňa 0:0
    První dnešní zápas byl rozehrán úvodní rozehrávkou Keni.
     
    V úvodním dnešním zápase mezi Samoou a Keňou se bude hrát o konečné třetí místo v tabulce skupiny B. Dva ze tří týmů na třetích pozicích postupují do čtvrtfinále, takže se jedná i duel o naději.
     
    Program závěru skupinové fáze:

    Skupina B:
    14:00 Samoa – Keňa
    14:30 Argentina – Austrálie

    Skupina C:
    15:00 USA – Uruguay
    15:30 Fidži – Francie

    Skupina A:
    16:00 Jihoafrická republika – Japonsko
    16:30 Nový Zéland – Irsko
     
    Své ambice zatím jasně naplňují ragbisté z Fidži. Vítězové obou předchozích olympijských turnajů ve středečním programu skupiny C jasně přehráli Uruguay i USA. Američané se naopak postarali o překvapení v podobě remízy s Francií, která je přitom nejčerstvějším vítězem světové série.

    V rámci skupiny A vyhráli oba své duely Jihoafrická republika i Irsko a obě země si to dnes rozdají o postup z prvního místa. V béčku bude podobná situace mezi Austrálií a Argentinou.
     
    Výsledky prvního hracího dne

    Skupina A

    Irsko – Jihoafrická republika 10:5
    Nový Zéland – Japonsko 40:12
    Irsko – Japonsko 40:5
    Nový Zéland – Jihoafrická republika 17:5

    Skupina B

    Austrálie – Samoa 21:14
    Argentina – Keňa 31:12
    Austrálie – Keňa 21:7
    Argentina – Samoa 28:12

    Skupina C

    Francie – USA 12:12
    Fidži – Uruguay 40:12
    Francie – Uruguay 19:12
    Fidži – USA 38:12
     
    Vítám tu všechny milovníky olympijského sportování! Už před oficiálním zahájením Letních her v Paříži odstartoval turnaj mužů v sedmičkovém rugby. Ve čtvrtek odpoledne bude zakončen program základních skupin.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Martin Augustin

    Zápasový program
    Skupina B:
    14:00 Samoa – Keňa 26:0
    14:30 Argentina – Austrálie 14:22

    Skupina C:
    15:00 USA – Uruguay 33:17
    15:30 Fidži – Francie 19:5

    Skupina A:
    16:00 Jihoafrická republika – Japonsko 49:5
    16:30 Nový Zéland – Irsko 14:12