Zahajovací ceremoniál LOH v Paríži 2024 sk (kon.)
koniec udalosti
Zahajovací ceremoniál LOH v Paríži 2024

Piatok 26.07.2024, 19:30Olympijské hry
     
    23:34
    S konštatovaním, že francúzski organizátori dodržali sľub jedinečného a zaujímavého otváracieho ceremoniálu, ktorý priniesol mnoho inovatívnych prvkov sa s Vami na dnes lúčime a prajeme príjemné sledovanie športových zápolení hier 33. Olympiády. (23:34:54)
     
    23:32
    O posledné hudobné vystúpenie sa postarala svetoznáma kanadská speváčka Celine Dionová, ktorá zaspievala pieseň Hymna lásky od Édith Piaf.
     
    23:30
    Olympijský oheň má unikátnu podobu balónu, ktorý sa vznáša nad Tuilerijskými záhradami.
     
    23:28
    Olympijský oheň sa rýchlo strieda v rukách francúzskych športových legiend na olympijskej i paralympijskej scéne. Napokon česť zapáliť olympijský oheň získali atlétka Marie-Jose Perécová a džudista Teddy Riner.
     
    23:14
    Ďalšou nositeľkou olympijskej pochodne je domáca tenistka Amélie Mauresmová, ktorá ju následne odovzdala basketbalistovi Tonymu Parkerovi.
     
    23:06
    Pochodeň s olympijským ohňom smeruje po rieke zrejme ku Tuilerijskému palácu. Medzičasom si na člne vymenili olympijskú pochodeň športové legendy od Rafaela Nadala ju prevzala americká tenistka Serena Williamsová, následne rumunská gymnastka Nadia Comaneciová a americký atlét Carl Lewis. Otazník stále visí nad tým, kto a kde napokon zapáli olympijský oheň.
     
    23:00
    Na Eiffelovej veži sa postupne rozsvietili olympijské kruhy sprevádzané pôsobivou svetelnou šou.
     
    22:59
    Pochodeň s olympijským ohňom si prevzal Zinedine Zidane, ktorý ju odovzdal španielskej tenisovej legende Rafaelovi Nadalovi.
     
    22:58
    Na rad prichádzajú olympijské sľuby, ktoré za športovcov, trénerov a rozhodcov zložili vlajkonosiči domácej výpravy plavec Florent Manaudou a diskárka Mélina Robert-Michonová.
     
    22:54
    Prezident Francúzska Emanuel Macron oficiálnou formulkou otvoril hry 33. Olympiády v Paríži.
     
    22:53
    S ďalším prejavom vystúpil predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Ten privítal účastníkov a poďakoval sa francúzskym hostiteľom. Pripomenul, že hry budú moderné a po prvý raz v histórii je účasť mužov a žien prakticky rovnaká. Športovcom poprial veľa úspechov a vyjadril, že budú súperiť v rešpekte a vzájomnej solidarite.
     
    22:39
    Na rad prichádzajú prejavy, ktoré sú tradičnou súčasťou otváracieho ceremoniálu. Ako prvý sa divákom a športovcom prihovoril predseda organizačného výboru parížskych hier Tony Estanguet.
     
    22:37
    V krátkom medailóne sme si priblížili čerstvého držiteľa olympijských vavrínov, diplomata Filippa Grandiho, ktorý bol jedným zo zakladateľov myšlienky olympijského tímu utečencov.
     
    22:31
    Prichádza olympijská vlajka, ktorú slávnostne vztýčia príslušníci francúzskych ozbrojených síl za tónov olympijskej hymny.
     
    22:22
    Zábermi sa presúvame pod Eiffelovu vežu, kde sa nachádzajú aj symbolické krídla mieru a postupne sa tam zhromažďujú vlajky a športovci jednotlivých zúčastnených krajín.
     
    22:20
    Prichádza aj spomienka na autora myšlienky obnovy olympijských hier, Baróna Pierra de Coubertina. V Paríži sa olympijské hry konali v roku 1900 a aj pred 100 rokmi v 1924. Okrem toho sme sa v zostrihu pozreli aj na ďalšie momenty olympijskej histórie.
     
    22:15
    V súčasnom rozbúrenom svete má oprávnene miesto aj tradičná pieseň Imagine od Johna Lennona, ktorú zaspievala Juliette Armanet a bola zakončená výzvou na svetový mier.
     
    22:03
    Francúzi sľúbili originalitu a parížsku jedinečnosť, už v tomto bode môžeme konštatovať, že v tomto smere očakávania jednoznačne naplnili.
     
    21:53
    Réžia prestrihla obraz na Tahiti, kde sa v rámci defilé predstavili pretekári v surfingu, ktorí budú mať svoje súťaže práve na tomto exotickom mieste. Vzápätí sa na Siene ako posledná objavuje aj domáca francúzska výprava, ktorá pochopiteľne zožala najväčšie ovácie divákov.

    Ján Polák