Brazília – Maďarsko 24:25 (kon.) | J. Kórea – Slovinsko 23:30 (kon.) | Švédsko – Nemecko 31:28 (kon.)
Dánsko – Nórsko 18:27 (kon.) | Angola – Španielsko 26:21 (kon.) | Francúzsko – Holandsko 32:28 (kon.)
koniec
Brazília
24:25 (15:12)
Maďarsko
cz Nedeľa 28.07.2024, 09:00 • South Paris Arena 6 • Olympijské hry - ženy • 2 • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům házené přeju krásné nedělní dopoledne. Vítám vás při sledování olympijského turnaje žen, u zápasu skupiny B mezi Brazílií a Maďarskem.
     
    Brazílie

    Brazilky udělaly v úvodním utkání olympijského turnaje velký krok směrem k postupu, když v roli outsiderek předvedly skvělý výkon proti Španělkám, které porazily vysokým rozdílem 29:18. Reprezentace Brazílie si zajistila účast v Paříži zásluhou triumfu na Panamerických hrách, sedmý titul získaly suverénním finálovým vítězstvím 30:18 nad Argentinou. Na minulé olympiádě Brazílie ze základní skupiny nepostoupila, skončila na posledním šestém místě se ziskem tří bodů.
     
    Maďarsko

    Maďarky si jsou moc dobře vědomy, že právě dnes je čeká důležitá bitva o postup. Na úvod turnaje statečně vzdorovaly domácím Francouzkám, kterým nakonec podlehly třígólovým rozdílem 28:31. Maďarsko si zajistilo místenku přímo v kvalifikaci na olympiádu, v domácím Debrecínu obsadily ve čtyřčlenné skupině první ze dvou postupových míst ve společnosti Švédska, Japonska a Velké Británie. Na olympiádě v Tokiu Maďarky postoupily do čtvrtfinále ze čtvrtého místa, v něm nestačily výsledkem 22:26 na Norky.
     
    Úvodní sestavy:

    Brazílie: Moreschiová, Arrudaová – de Paulaová (C), Fernandesová, Araujo Frossardová, Quintinová, Araújová, Cardosová, Guarieirová, Bitolová, Arounianová, Lopesová, Matieliová, Rosaová.
    Trenér: Cristiano de Rocha

    Maďarsko: Bíróvá (C), Januriková – Tóviziová, Schatzlová, Albeková, Klivinyiová, Mártonová, Pappová, Vámosová, Klujberová, Bordásová, Kuczoraová, Lukácsová, Simonová.
    Trenér: Vlagyimir Alekszandrovics Golovin

    Rozhodčí: Jorum, Kleven (oba NOR).
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    1
    První brazilská akce gólem nekončí! Finální přihrávka šla na pravé křídlo, střelu na zadní tyč skvělým zákrokem rukou zlikvidovala Bírová. (0:0)
    2
    Maďarky byly o poznání úspěšnější. Ze spojky za to vzala Csenge Kuczoraová a za střelou do pravého dolního rohu šla brankářka marně. (0:1)
     
    3
    Jihoameričanky sice vstřelily gól, ale bylo tomu tak dávno po odpískání, skóre tedy zůstává nezměněno. (0:1)
    3
    Teď už se Brazílie radovat může. Kapitánka Bruna de Paulaová si ze spojky sběhla na pravou stranu a tvrdou křižnou ránou rozvlnila síť. (1:1)
     
    4
    Velké zaváhání Tóviziové, jež se zjevila nikým neatakovaná před brankářkou, tu ovšem nastřelila na vysoko vytyčené pravé nohy. (1:1)
    5
    Katrin Klujberová trpělivě hledala palebnou pozici a našla ji, mezi dvěma protihráčkami poslala míč neomylně k pravé tyčce. (1:2)
    5
    Blesková odpověď. Jéssica Quintinová obdržela na pravé křídlo nahrávku od Guarieirové a brankářku zkušeně přehodila. (2:2)
    6
    Po faulu Vamosové jsme viděli první sedmičku a Brazilka Cardosová si poradila na jedničku, bez zbytečného naznačování hodila balón po své levé ruce. (3:2)
     
    7
    Guarieirová dlouho držela konkurentku za dres a znemožnila jí tak kvalitně zakončit, od rozhodčího si vysloužila žlutou kartu. (3:2)
     
    7
    Moc nechybělo! Klujberová se prohnala brazilskou defenzivou jako vítr, jenže v plné rychlosti pálil jen do brankové konstrukce. (3:2)
    8
    Další maďarská akce už je gólová. Do otevřeného prostoru střílela ze spojky Csenge Kuczoraová a zamířila přesně do pravé šibenice. (3:3)
     
    9
    Maďarky mohly trestat zbytečnou ztrátu soupeřek, avšak Schatzlová tváří v tvář Moreschiové z levého křídla neuspěla. (3:3)
    10
    Klujberová si rozmyslela střelu a ještě dávala šikovně pod sebe na číhající Tóviziovou, střela k pravé tyči neměla chybu. (3:4)
     
    Prorážení rozhodčí odpískali Araujo Frossardové, a to znamená jediné, Evropanky budou útočit na navýšení náskoku. (3:4)
    11
    Nepovedlo se, místo toho utekla do brejku Larissa Fais Araújová a gólmance poslala míč do sítě nad rukama. (4:4)
    12
    Katrin Klujberová se na dnešní zápas vyspala velmi dobře. Ze střední vzdálenosti vyslala dělovku k pravé tyči, brankářka reagovala pozdě. (4:5)
     
    12
    Za obranu si naběhla Quintinová a dostala ideální nahrávku, sama před gólmankou ji ale trefila do nohy. (4:5)
     
    13
    A další selhání Quintinové! Tentokráte jako kdyby si nevěřila na klasickou střelu, místo toho lobovala brankářku, leč míč skončil nad břevnem. (4:5)
    13
    Poprvé v zápase vede některý z týmů o dva góly! Petra Tóviziová dostala míč mezi dvě konkurentky, otočila se čelem k bráně a balón poslala do sítě podél levé ruky Moreschiové. (4:6)
     
    13
    Oddechový čas pro Brazílii. (4:6)
    13
    Jako správná kapitánka za to vzala Bruna de Paulaová, na spojce bleskově švihla rukou a za hodem k pravé tyčce se brankářka pouze podívala. (5:6)
     
    14
    Vyrovnání měla na pravačce Araújová, ale není to poprvé, co některá z Brazilek selhala sama před gólmankou, trefila ji do těla. (5:6)
    15
    Po faulu Pappové házela sedmičku Gabriela Bitolová a nemýlila se, míč poslala gólmance pod zvednou pravou nohu. (6:6)
    16
    Smrtící brejk a Brazilky rázem vedou! Adriana Cardosová obdržela doprava nahrávku od Guarueirové a našla mezeru mezi tělem brankářky a bližší tyčkou. (7:6)
    16
    Kinga Klivinyiová proskočila mezi dvěma soupeřkami a ještě před dopadem na zem poslala balón suverénně pod břevno. (7:7)
     
    17
    To se nepovedlo. Akce Brazilek byla kvalitní, to ano, ovšem ve finále zaváhala Cardosová, z naskočení z pravého křídla střílela do těla Bírové. (7:7)
    18
    Patrícia Matieliová dostalaa nahrávku za obranu a v zakončení si počínala zkušeně, počkala na pohyb Bírové a míč potom poslala do volného prostoru u pravé tyče. (8:7)
     
    19
    Oddechový čas pro Maďarsko. (8:7)
    19
    Byť v pádu, ta ze spojky Klujberová dokázala vyprodukovat dostatečně razantní ránu, proti níž šla Moreschiová k zemi pozdě. (8:8)
    19
    Na odpověď jsme příliš dlouho nečekali. Patrícia Matieliová utekla středem a ztuhnuté Bírové vyslala střelu kolem hlavy. (9:8)
     
    20
    Podobné minely by však Brazilky mohly v pozdějším průběhu mrzet. Do úniku obdržela skvělý pas Cardosová, střelu o zem ale nasměrovala vysoko nad. (9:8)
     
    21
    Po nepřesné nahrávce Klivinyiové opět útočily Jihoameričanky, střelu Lopesové zastavila Bírová povedeným zákrokem. (9:8)
     
    22
    Nepřesnosti na obou stranách. Nejprve Evropanky vymyslely nepřesný pas k levé lajně, v kombinaci potom po příliš dlouhé přihrávce zaváhaly i Jihoameričanky. (9:8)
     
    23
    První vyloučenou je Katrin Klujberová a vůbec se trestu nediví, protože si je vědoma, že de Paulaovou držela opravdu příliš dlouho. (9:8)
    24
    Po faulu Bordásové navíc Brazílie házela sedmičku a stoprocentní Gabriela Bitolová střílela mezi tělo a pravou nohu Bírové. (10:8)
    24
    Do střeleckých statistik se poprvé zapsala Marcela Arounianová, ze středu se nezalekla Bírové a nachytala ji skvěle provedeným obloučkem. (11:8)
    25
    Hráčky v zelených dresech jsou při chuti. Potřetí v zápase právě skórovala kapitánka de Paulaová, míč namířila do pravého dolního rohu. (12:8)
    26
    Po delší době se prosadilo i Maďarsko. Jmenovitě Kinga Klivinyiová, která se protáhla kolem dvou protihráček a střílela nad ruce Moreschiové. (12:9)
    27
    Na levém křídle zůstala nikým neatakovaná Larissa Fais Araújová, proti přesné střele na zadní tyč nemohla dělat Bírová vůbec nic. (13:9)
    28
    Petra Vámosová využila skutečnosti, že brankářka šla proti ní na zem příliš brzy a míč hodila do volného prostoru u pravé tyče. (13:10)
    28
    Parádní ránu vypálila ze spojky Mariane Fernandesová, Bírová reagovala až v momentě, kdy balón byl v síti. (14:10)
    29
    Středem se až před Moreschiovou protáhla Gréta Mártonová, tvrdou střelu poté namířila do levého horního růžku. (14:11)
    29
    Giulia Guarieirová se nenechala rozhodit atakem tělem od osobní strážkyně, dokonce přes ni vyslala tvrdou střelu, která Bírové proletěla nad rukama do brány. (15:11)
     
    30
    Brazílie v poslední minutě prvního poločasu chtěla kontrolovat míč, jenže po technické chybě Fernandesové si ještě Maďarky přeci jen zaútočí. (15:11)
     
    30
    Dvouminutový trest navíc za nevybíravý zákrok vyfasovala Giulia Guarieirová. Evropanky mají na zakončení čtyři vteřiny. (15:11)
    30
    A zadařilo se! Anna Albeková převzala nahrávku, nic nevymýšlela a svižnou ránu hodila do pravé šibenice. Ve druhé půli ještě bude o co hrát. (15:12)
     
    30
    První poločas skončil. (15:12)
     
    Brazilky zatím potvrzují roli mírných favoritek, když po prvním poločase vedou nad Maďarkami tříbrankovým rozdílem 15:12. Byly to přitom Evropanky, které jako první odskočily do vedení o dvě branky 6:4, ale soupeřky třemi góly v řadě dokonale otočily misky vah a ve zbytku úvodního dějství už byly lepším týmem. Evropanky se každopádně drží v hratelném rozestupu, nadále mohou život naděje na bodový zisk.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 9:50.
     
    31
    Začal druhý poločas. (15:12)
    31
    V úvodu druhé půle pokračuje maďarská přesilovka. A ta je právě využita, Csenge Kuczoraová skórovala z levé spojky na zadní tyč. (15:13)
     
    32
    Dát větší klid na ruce Brazilek mohla Araújová, ovšem z levého křídla trefila pouze nohy připravené Bírové. (15:13)
     
    32
    Araújová chybě okamžitě napravila, když skvěle přečetla nahrávku na pravé křídlo a ve výskoku míč zachytila. (15:13)
     
    33
    Maďarsku se vůbec nedaří vyzrát na pevnou defenzivu konkurentek. Váimosová nyní nepřesně přihrávala Tóviziové. (15:13)
    34
    Na pravém křídle zůstala trestuhodně volná Jéssica Quintinová, dostala balón a za střelou na zadní tyč se Bírová natahovala marně. (16:13)
     
    35
    Z levé spojky si na navýšení náskoku brousila zuby Fernandesová, její střela ovšem letěla o velký kus vedle levé tyče. (16:13)
     
    35
    Nepřesnou ránu posléze vyprodukovala rovněž Kuczoraová, Moreschiová očima kontrolovala balón letící vysoko nad břevno. (16:13)
     
    36
    Klujberové chyběly centimetry. V pádu vyslala dostatečně prudkou střelu, která se zastavila na pravé části brankové konstrukce. (16:13)
     
    36
    Potřetí v řadě zakončovala brazilskou akci Fernandesová, ale ani jednou neuspěla. Teď byla nejblíž, podobně jako Klujberová trefila tyč. (16:13)
    37
    Házenkářky v zelených dresech neohroženě míří za vítězstvím. Po gólové ráně Quintinové násko čítá už čtyři branky. (17:13)
     
    38
    Oddechový čas pro Maďarsko. (17:13)
    39
    I po oddechovém čase pokračuje brazilská krasojízda. Ze spojky zamířila do černého Bruna de Paulaová. (18:13)
    39
    Nadine Schatzlová neměla moc na výběr, proto sáhla k těžké střele a poradila si na jedničku, balón doputoval do pravé šibenice. (18:14)
    40
    Po ztrátě soupeřek obdržela od Klujberové nahrávku za obranu Viktória Lukácsová a svůj první gól v zápase dala hodem mezi levou ruku a nohu Moreschiové. (18:15)
     
    41
    Podruhé v zápase putuje na dvouminutový odpočinek Klujberová. Případné třetí vyloučení by znamenalo konec v utkání pro tuto Maďarku. (18:15)
    41
    Giulia Guarieirová ještě mohla nahrávat po pravé ruce, ale věřila si individuálně a dobře udělala, míč nasměrovala do pravého horního rohu. (19:15)
    42
    Maďarky dokázaly snížit zpátky na tři góly i v oslabení, v úniku středem hřiště nezaváhala Petra Simonová. (19:16)
     
    42
    Brazilkám navíc komplikuje situaci Giulia Guarieirová, jež zastavila sokyni mířícího do dalšího brejku za cenu dvouminutového vyloučení. (19:16)
    43
    Ještě to bude drama! Petra Simonová utekla po levé lajně, gól vstřelila hodem na zadní tyčku a Evropanky rázem ztrácí pouze dvě branky. (19:17)
     
    43
    Oddechový čas pro Brazílii. (19:17)
     
    44
    Kuczoraová mohla Maďarsko přiblížit na dostřel jedné trefy, střelu z levé spojky ovšem jistá Moreschiová vykopla nohou. (19:17)
    45
    Mariane Fernandesová se nenechala odradit sérii neúspěchů z před pár minut a střeleckou smůlu prolomila, ze spojky napálila dělovku pod břevno. (20:17)
     
    45
    Na druhé straně byla blízko ke gólu aktivně hrající Petra Simonová, její střela se však zastavila právě na břevně. (20:17)
    46
    Kinga Klivinyiovás si tělem odstavila obránkyni, v mžiku zamířila a míč poslala Moreschiové nechytatelným způsobem k pravé tyči. (20:18)
    47
    Evropanky jsou na dostřel! Zprava zvládla přes Fernandesovou vystřelit o zem Nikoletta Pappová a gólmanka reagovala pozdě. (20:19)
    48
    Mariane Fernandesová vzápětí úřadovala na druhé polovině v hřiště, když zvládla míč poslat nad ruce padající Bírové. (21:19)
    49
    A Mariane Fernandesová znovu! Dostala přihrávku za defenzivní linii Maďarska a brankářce hodila míč pod pravou nohou do sítě. (22:19)
    50
    Petra Simonová nabrala velkou rychlost a po levé straně se natlačila až před Moreschiovou, jedna na jednu jí nedala šanci. (22:20)
    50
    A zase je to jenom o gól! Gréta Mártonová si naskočila na hranu brankoviště a Moreschiové nasměrovala balón nad levé rameno. (22:21)
     
    51
    Naprosto zbytečné vyloučení. Nikoletta Pappová vyvinula velký tlak na rozehrávající Brazilku, kterou pak ale zbytečně povalila k zemi. (22:21)
    52
    Brazílie trestá. Na levém křídle si počkala na přihrávku Araújová, jež se vzápětí nemýlila při hodu na zadní tyč. (23:21)
     
    52
    Blízko k navýšení náskoku měla Araujo Frossardová, střela k levé tyči však zazvonila na brankovou konstrukci. (23:21)
    53
    Petra Vámosová vsadila všechno na jednu kartu. Rychlostí blesku prosvištěla skrze brazilskou obranu a zvládla i přesně zacílit do levého dolního rohu. (23:22)
     
    54
    Brankářka Bírová se pokusila o dlouhou nahrávku za obranu. Neúspěšnou, parádně ji totiž ve výskoku zachytila de Paulaová. (23:22)
     
    55
    Po faulu Pappové dostaly Brazilky možnost navýšit náskok ze sedmičky. Avšak Adriana Cardosová selhala, trefila totiž tyč! (23:22)
    55
    Je srovnáno! Kinga Klivinyiová si na levém křídla počkala na správný moment ke střele a uspěla hodem na přední tyčku. (23:23)
    56
    Rychlá odpověď Brazilek. Slovo si vzala Quintinová, ze spojky vypálila dostatečně prudkou střelu k levé tyči. (24:23)
    56
    Podobně si ovšem vedla i Petra Simonová, jež ze spojky vypálila dělovku k pravé tyčce. Drama pokračuje. (24:24)
     
    57
    Maďarsko mohla dokonce do vedení poslat Klivinyiová, z plné rychlosti ale střílela pouze do dobře postavené Moreschiové. (24:24)
     
    58
    Oddechový čas pro tým Brazílii. (24:24)
     
    60
    Klivinyiová byla blízko. Našla si prostor ke střele, jenže centimetry hrály proti ní, od levé tyči se míč odrazil zpátky do hry. (24:24)
     
    60
    Poslední akce zápasu bude nejspíše maďarská! Quintinová dostala pefektní nahrávku na pravé křídlo, ale vylámala si zuby na skvělé Bírové. Dvacet vteřin do konce a maďarský kouč si bere timeout. (24:24)
    60
    Fantastický obrat dokonán! Petra Simonová se ze spojky posunula více doprava, aby následně vypálila nechytatelnou ránu do protější šibenice! Brazilky už nemají dostatek času na odpověď. (24:25)
     
    Konec zápasu. (24:25)
     
    Úvodní klání druhého kola základních skupin nabídlo obrovské drama až do samotného závěru. Vlna euforie nakonec vybuchla na straně Maďarek, které gólem v posledních vteřinách rozhodly o vítězství nad Brazílií v poměru 25:24.

    První poločas přitom patřil Jihoameričankám, které byly po většinu času lepším týmem a po zásluze si vybudovaly tříbrankový náskok. Brazilky kontrolovaly průběh střetnutí až do závěrečné desetiminutovky, v níž Evropanky přepnuly na vyšší rychlostní stupeň, rychle se na soupeřky dotáhly a udělaly z koncovky pořádné drama, které rozhodla gólem pět vteřin před koncem Petra Simonová střelou zprava do protější šibenice.

    Maďarky daly zapomenout na prohru s favorizovanou domácí Francií tím nejlepším možným způsobem a v tabulce skupiny B poskočily na druhé místo. Brazílie zůstává na dvou bodech čtvrtá a mírně si zkomplikovala boj o postup.
     
    Brazílie – Maďarsko 24:25 (15:12)
    Nejvíce branek: de Paulaová 4, Fernandesová 4, Quintinová 4 – Simonová 5, Klivinyiová 4, Klujberová 3. Rozhodčí: Jorum, Kleven (oba NOR). Sedmimetrové hody: 4/3 – 0. Vyloučení: 2:3. (10:41:15)

    Milan Huppert

    Brazília
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    87 B R. Arrudaová 0/0 0 0
    1 B G. Moreschi 0/0 0 0
    7 P T. Araujo Frossard 0/0 0 0
    20 LS L. Araújová 3/0 0 0
    36 P M. Arounianová 1/0 0 0
    30 PS G. Bitolová 2/2 0 0
    21 PK A. Cardoso 2/1 1 0
    2 PS B. de Paulaová 4/0 0 0
    6 LS M. Fernandesová 4/0 0 0
    23 LS G. Guarieiro 2/0 0   2
    42 SS J. Lopesová 0/0 0 0
    49 SS P. Matieli 2/0 0 0
    10 PK J. Quintino 4/0 0 0
    77 P K. Rosa 0/0 0 0
    Celkom 24/3 1 1 2 0
    Maďarsko
    # P meno G/7m 7m ŽK vy ČK
    16 B B. Bíro 0/0 0 0
    61 B K. Januriková 0/0 0 0
    11 PS A. Albek 1/0 0 0
    58 P R. Bordásová 0/0 0 0
    15 LS K. Klivinyiová 4/0 0 0
    42 PS K. Klujber 3/0 0 2
    59 LS C. Kuczora 3/0 0 0
    66 PK V. Lukácsová 1/0 0 0
    19 LS G. Marton 2/0 0 0
    28 PS N. Papp 1/0 0 1
    6 LS N. Schätzlová 1/0 0 0
    77 SS P. Simon 5/0 0 0
    4 P P. Tóviziová 2/0 0 0
    38 SS P. Vámosová 2/0 0 0
    Celkom 25/0 0 0 3 0
    Rozhodca: Jorum, Kleven (oba NOR)