Japonsko – Čína 0:5 (kon.) | Španielsko – USA 1:1 (kon.)
Veľká Británia - Austrália 0:4 (kon.) | Juhoafrická republika - Argentína 2:4 (kon.)
Nemecko - Holandsko 1:2 (kon.) | Francúzsko - Belgicko 0:5 (kon.)
koniec udalosti
Juhoafrická republika - Argentína

2:4

(1:0, 1:1, 0:0, 0:3)

cz Pondelok 29.07.2024, 17:30 • Stade Yves-du-Manoir 2, Paříž • Olympijské hry - pozemný hokej - ženy • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Argentina je po dvou z pěti odehraných kol na čele skupiny B. Kromě ní je na šesti bodech jen Austrálie, kdežto Jihoafrická republika šestičlenné pole uzavírá spolu s Britkami. (19:15:27)
     
    Jihoafrická republika sahala ve druhém skupinovém utkání po senzaci. Díky dvěma gólům Louwové a de Waalové do 49. minuty vedla, ale závěr už patřil favorizovaným Argentinkám. Ty vděčí za výhru hlavně Agustině Gorzelanyové, která se třikrát prosadila z trestných rohů. Těsně po gólu na 3:2 jihoafrický odpor definitivně zlomila Jankunasová.
     
    60
    Konec zápasu.
     
    59
    Stephanie Bothaová si ještě zapíše do statistik zelenou kartu. Argentina dohraje zbytek zápasu v početní výhodě.
     
    58
    Onthatile Zuluová potřebovala na pravém křídle setřást Trinchinettiovou. Ta ji nepustila z očí a míček legálním způsobem ukořistila pro argentinské barvy.
     
    57
    Jihoafrické hokejistky už nemají morální ani fyzické síly na zdramatizování tak slibně rozjetého zápasu. Albertarriová ukrajuje další sekundy u levé postranní čáry.
     
    56
    Znovu rozhodčí Delforgeová postřehla hru nohou v podání bránící Bothaové. Ta hned reklamovala, že se spletla a kontrola u videa jí dala za pravdu. Další trestný roh se konat nebude.
     
    54
    Eugenia Trinchinettiová vyrazila do rohu hřiště sbírat cenné sekundy. Během toho se s míčkem dostala do autu a rozhodčí jej přisoudily Jihoafričankám.
     
    53
    Argentina právě vstřelila branku!
    Ve třiapadesáté minutě padl první gól ze hry. Jihoafrické sny o senzačním výsledku rozprášila JULIETA JANKUASOVÁ. Hráčka s osmadvacítkou na zádech přebrala míč od Alonsové a po noblesní kličce Castellarové vypustila nechytatelnou střelu na zadní tyč.
     
    52
    Argentina právě vstřelila branku!
    Campoyová schytala do nohy přihrávku Toccalinové, což je v pozemním hokeji důvod k nařízení trestného rohu. AGUSTINA GORZELANOYVÁ z něj tentokrát vypálila do pravé části branky a zkompletovala hattrick!
     
    51
    Toccalinová zkompletovala přihrávku přes několik desítek metrů, ale další z Argentinek následně vyšla z klíčového souboje jedna na jednu jako poražená.
     
    50
    Agostina Alonsová poslala míč do argentinské branky zpoza střeleckého kruhu. Letící projektil nikdo netečoval, takže gól platit nemůže.
     
    49
    Argentina právě vstřelila branku!
    Velký trn z paty argentinskému týmu opět pomohla vytrhnout AGUSTINA GORZELANYOVÁ, jež dokonale zopakovala svůj předchozí gól z trestného rohu. I v tomto případě mířila do levého rohu brány – 2:2.
     
    49
    Přihrávka Albertarriové vyvolala zmatek u branky JAR. Lloydová chtěla míček odkopnout, ale v tu chvíli byl zapískán trestný roh pro Argentinu.
     
    49
    Selhání v přechodové fázi Argentinky mrzet nemuselo, protože Bobbsová zkazila v přečíslení hned první přihrávku.
     
    48
    Sofia Cairová proběhla podél zadní čáry do střeleckého kruhu. Distribuce míčku ale byla nad její síly a hráčky v zeleném se zase na nějakou dobu vysvobozují.
     
    47
    Granattová si naběhla do ucpané lokality u levé postranní čáry. Drobný přestupek Trinchinettiové pak hráčkám JAR ulevil definitivně.
     
    46
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    45
    Konec 3. čtvrtiny.
     
    45
    I s touto komplikací se Jihoafričanky popasovaly. Gorzelanyová pálila do nohy brankářky Lloydové, přičemž další její pokus byl patrně pohlcen vlastní spoluhráčkou.
     
    44
    Ale pozor, v závěru třetího dějství bude na programu argentinský trestný roh. Nebezpečnou hrou vůči Granatové se provinila Louwová.
     
    43
    Vysokánské nahození Gorzelanyové pro sebe stopila Bothaová. Jsou to další sekundy klidu pro jihoafrické hokejistky.
     
    42
    Mokoenaová si naběhla do střeleckého kruhu. Přihrávka od Seeraneové jí však projela těsně vedle hokejky a zmizela v zámezí.
     
    41
    Ale je to opravdu náročná mise. Na jihoafrický „beton“ ve snaze o převzetí přihrávky Trinchinettiové narazila Jankunasová. Včasný zásah hokejkou předvedla Molikoeová.
     
    40
    Castellarová byla při kličce povalena Bobbsovou. Na základě volného úderu Argentina pokračuje v hledání cesty do nějaké šance.
     
    39
    Svěřenkyně Fernanda Ferrary jsou kompletní a znovu jsou v procesu dobývání střeleckého kruhu, před kterým byla naposledy čistě zastavena Trinchinettiová.
     
    38
    Ongeziwe Maliová za půlkou vyvinula vysokou rychlost. Předávka míčku ale dopadla nezdarem a Jihoafričanky musely zase couvat, aby překazily plány Jankunasové.
     
    37
    Jihoafričanky se proti devíti soupeřkám nikam netlačí a spíše šetří čas před útočnou čtvrtinou hřiště. Trest Cairové už se chýlí ke konci.
     
    37
    Argentinky jsou na několik desítek sekund oslabeny o dvě hráčky. Na „trestnou lavici“ si ke Cairové přisedla Victoria Valdezová.
     
    36
    Albertarriová vyzvedla předhozený míček a ve společnosti dvou protihráček se ho u zadní čáry neúsměšně snažila udržet.
     
    35
    V pětatřicáté minutě udělila rozhodčí Delforgeová první zelenou kartu. Na dvě minuty si musí odpočinout Sofia Cairová (ARG).
     
    34
    A znovu se argentinská kombinace rozbila zhruba na okraji střeleckého kruhu. Jihoafrická obrana v těchto místech dominuje.
     
    33
    Onthatile Zuluová si u postranní čáry neobhodila míček kolem Trinchinettiové. Ta se pak zapojila do rychlého přechodu, ale vše se zase obešlo bez přesné finální přihrávky Mocciaové.
     
    32
    Taheera Augoustiová zastavila slalom Toccalinové, ale přes množství napadajících Argentinek míček do bezpečí neodpravila.
     
    31
    Začátek 3. čtvrtiny.
     
    Je tu osmiminutová pauza a s ní také nečekaný průběžný výsledek. Zodpovědně bránící Jihoafričanky udržely aktivnější Argentinky na uzdě a prostřednictvím dvou gólů z trestných rohů jim v polovině zápasu náleží vedení 2:1.
     
    30
    Konec 2. čtvrtiny.
     
    30
    O gól z úmyslné teče se snažila také Albertarriová, ale razantní přihrávka její nastavenou hokejku minula.
     
    29
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku!
    Střílený centr Swartsové byl očividně odkloněn nohou bránící hráčky a hokejistky JAR si z nařízeného trestného rohu vzaly zpět senzační vedení! Jednalo se o střelu kapitánky Bobbsové, jež byla před Raposovou duchapřítomně protečovaná KAYLY DE WAALOVOU.
     
    28
    Augoustiová byla rychleji v souboji na půlce a rázem se jí naskytlo přečíslení. Do toho zapojila Seeraneovou, ale Cosentinova si s její křížnou střelou poradila.
     
    28
    Netrvalo to dlouho. Ongeziwe Maliová zpackala zpracování jednoduché přihrávky a míček přeskočil přes její hokejku do autu.
     
    27
    Kayla de Waalová nedostala možnost zpracovat si přihrávku z pravé části hřiště. I tak Jihoafrická republika zůstává před Cosentinovou.
     
    26
    Trinchinettiová neúspěšně hledala místo, kudy procpat míček do střeleckého kruhu. Argentina byla vytlačena k půlící čáře.
     
    25
    Casasová se po přihrávce Alonsové rozhodla pro drzý průnik po levé straně. Zatímco Bothaové utekla, tak Christieovou už neobešla.
     
    23
    Jihoafričanky s trochou štěstí vybruslily z vysokého napadání. Argentinky napáchaly během pár sekund vícero přestupků.
     
    22
    Místo Gorzelanyové tentokrát vyšlo zakončení trestného rohu na Raposovou. Ta překonala Lloydovou, ale gól jí nebyl uznán z toho důvodu, že míček skončil nad bedněním.
     
    21
    Onthatile Zuluová na hranici střeleckého kruhu oddělila Valdezovou od míčku nedovoleným způsobem. Je tu další trestný roh Argentinek.
     
    20
    Campoyová jedinou přihrávkou převezla několik protihráček. Míček od ní dostala Zoe de Armasová, jenže další dvě Jihoafričanky střele na Lloydovou zabránily.
     
    19
    Ve slušně zaplněném hledišti to nahlas zahučelo! Cairová obdržela přihrávku do rychlosti a zprava ještě hledala Jankunasovou, která v pádu tečovala vedle levé tyče.
     
    18
    Jihoafrickou akci po pravé straně dvakrát za sebou překazila Trinchinettiová. Ve druhém případě se měla provinit proti pravidlům, ale Bothaová ani napotřetí nedoručila přesný pas před Cosentinovou.
     
    17
    Argentina právě vstřelila branku!
    Tento trestný roh už měl gólové parametry! AGUSTINA GORZELANYOVÁ pálila ze svého pohledu k levé tyči a překonané Lloydové nedokázala pomoct ani na čáře stojící Louwová, které proletěl míček mezi nohama.
     
    17
    Jankunasová umístila nízkou střelu do nohy brankářky Lloydové. Ta možná bude mít další práci, neboť Cairová zase vybojovala trestný roh.
     
    17
    I tuto situaci outsiderky zápasu přestály bez újmy. Táhlá střela z hokejky Gorzelanyové byla tečí spoluhráčky katapultována nad bránu.
     
    16
    Granattová zprava neprošla do střeleckého kruhu. Marie Louwová si ale pomohla faulem, takže je to trestný roh pro Argentinu.
     
    16
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    15
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    15
    Jihoafrická republika právě vstřelila branku!
    Tak to je husarský kousek od Jihoafričanek. Po nekonečném tlaku u Lloydové sporadicky vyrazily do útoku a z trestného rohu rovnou otevřely skóre! Naprosto přesně k levé tyči se trefila MARIE LOUWOVÁ.
     
    14
    Teď to byla bezpochyby nejdelší fáze hry, kdy Jihoafrická republika pobývala na útočné čtvrtině. Výsledkem je trestný roh, neboť centr Bobbsové dopadl na nohu jedné z Argentinek.
     
    13
    Zoe de Armasová nenašla společnou řeč s Trinchinettiovovou. Malou chvíli to vypadalo na jihoafrický brejk, ale favoritky tohoto zápasu se bleskově vrátily.
     
    12
    Blok Jihoafričanek vystavěný podél střeleckého kruhu zatím odolává. Po odpálení míčku do autu běží několik unavených hráček střídat.
     
    10
    Dvakrát za sebou si Argentinky snažily hravě narazit míček napravo od střeleckého kruhu. V obou případech se však do šance nepropracovaly.
     
    9
    S míčkem na hokejkách se svěřenkyně nizozemského kouče Bonneta moc dlouho neudržely. Zatím je to naprosto jednostranný průběh zápasu, kterému chybí jen argentinský gól.
     
    8
    Jihoafričanky zuby nehty drží remízový stav. Opět musí vděčit brankářce Anelle Lloyodové, jejíž noha vyrazila pokus Casasové.
     
    7
    Argentinky tuto standardní situaci nezahrály špatně. Valdezová míček připravila pro Gorzelanyovou a ta nechala vyniknout zákrok vyrážečkou v podání Lloydové.
     
    7
    Campoyová pronikala z levé strany do střeleckého kruhu. Během toho se bránící Bothaová dotkla míčku stehnem a rozhodčí bez váhání nařídila první trestný roh.
     
    6
    Ani další zbytečný kiks v jihoafrické rozehrávce potrestán nebyl. Střílenou přihrávku Granattové žádná jiná hráčka v modrobílém neprotečovala mezi tyče.
     
    4
    Argentinky uloupily míček na útočné polovině. Mocciaová ho rychle posunula před sebe, jenže z otočky střílející JULIETA JANKUNASOVÁ slavila gól předčasně. Těsně před zpracováním míčku na hokejce nepatrně zahrála nohou, což pravidla pozemního hokeje nedovolují.
     
    3
    Rocio Mocciaová měla v úmyslu vyvézt míč kousek vedle levé postranní čáry, nicméně po konfrontaci s bránící Molikoeovou se ozval hvizd v její neprospěch.
     
    2
    Jihoameričanky účinně napadaly, jenže drobná diskomunikace při volném úderu je zahnala směrem ke středu devadesátimetrového hřiště.
     
    1
    Z úvodní ofenzivní akce Argentinky nezahrozily. Jediná přihrávka mířící do střeleckého kruhu ztroskotala na hokejce obránkyně.
     
    1
    Začátek zápasu.
     
    Sestavy

    Jihoafrická republika: Lloydová – Bothaová, Isaacsová, Christieová, Louwová – Molikoeová, Zuluová, Augoustiová – Seereaneová, Mokoeanová, Bobbsová (C).
    Náhradníci: Pearceová, Swartsová, Patonová, Maliová, de Waalová.
    Trenér: Giles Bonnet

    Argentina: Cosentinová – Toccalinová, Gorzelanyová, Alonsová, Granattová, Mocciaová (C), Cairová, Trinchinettiová, Castellarová, Jankunasová, de Armasová.
    Náhradníci: Raposová, Albertarriová, Valdezová, Casasová, Campoyová.
    Trenér: Fernando Ferrara

    Rozhodčí: McCleanová (TTO), Delforgeová (BEL).
     
    Jihoafrická republika by se na šestém startu pod pěti kruhy ráda dočkala premiérového postupu ze základní skupiny. Po prvním hracím dnu se svěřenkyně Gilese Bonneta mezi čtyřmi nejlepšími týmy skupiny B nenachází. Favorizovaným Australankám dokázaly zatopit, ale přesto s nimi prohrály 1:2.

    Argentina je dnes velkým favoritem. Stříbrné medailistky z her v Tokiu jsou v hodnocení zemí druhé nejlepší na světě, kdežto jejich africké soupeřky figurují až na konci druhé desítky. První vystoupení na probíhající olympiádě si Argentinky odbyly v sobotu večer. Za soupeřky měly reprezentantky USA, které přesvědčivě zdolaly výsledkem 4:1.
     
    Hry 33. letní olympiády jsou v plném proudu a v záplavě všech sportovních odvětví běží i skupinové boje v soutěži pozemních hokejistek. Od sedmnácti hodin a třiceti minut se v tomto textovém přenosu budeme věnovat konfrontaci mezi Jihoafrickou republikou a Argentinou!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 17:30.

    Michal Břuchanský

    McCleanová (TTO), Delforgeová (BEL)
    Sestavy
    Jihoafrická republika: Lloydová - Bothaová, Isaacsová, Christieová, Louwová, Molikoeová, Zuluová, Augoustiová, Seereaneová, Mokoeanová, Bobbsová (C).
    Náhradníci: Pearceová, Swartsová, Patonová, Maliová, de Waalová.
    Trenér: Giles Bonnet

    Argentina: Cosentinová - Toccalinová, Gorzelanyová, Alonsová, Granattová, Mocciaová (C), Cairová, Trinchinettiová, Castellarová, Jankunasová, de Armasová.
    Náhradníci: Raposová, Albertarriová, Valdezová, Casasová, Campoyová.
    Trenér: Fernando Ferrara
    Branky
    15. Louwová, 29. de Waalová - 17., 49. a 52. Gorzelanyová, 53. Jankunasová
    Zelené karty
    59. Bothaová - 20. Cairová, 18. Valdezová