Street – muži sk (kon.) | Street – muži sk Vítěz: J. Horigome (kon.)
koniec udalosti
Street – muži

Pondelok 29.07.2024, 12:00Olympijské hry - Skateboarding
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:00.
     
    10:11
    Súťaž v skejtbordingu v kategórii Street mužov aj s účasťou Slováka Richarda Turyho bola preložená na pondelok 29. júla na 12.00 h.
     
    Najväčším favoritom je len14ročný Japonec Ginwoo Onodera, ktorý je svetovou jednotkou, úradujúcim víťazom X Games 2023 a bronzový medailista z MS 2022, japonským šampiónom bol užv dvanástich rokoch. V rebríčku za ním nájdeme ďalších dvoch japonských kolegov, o 9 rokov staršieho úradujúceho majstra sveta Soru Širaja a o 11 rokov staršieho obhajca zlata z Tokia Juta Horigomeho. Najväčšími súpermi Japoncov budú Američania, bronzový medailista z Tokia Jagger Eaton je v rankingu štvrtý, trojnásobný majster sveta z rokov 2017 až 2019 Nyjah Huston šiesty v rankingu a Chris Joslin ôsmy.

    Svoje želiezko v ohni má aj slovenská olympijská výprava, košický rodák Richard Tury je svetovou deviatkou a ako na minuloročných MS, tak tento rok na Pro Tour získal dokonca piatu priečku.
    Keď nám to dnes počasie dovolí, uvidíme v štyroch rozjazdoch celkom 22 mužov vo vekovom rozmedzí 14 až 38 rokov Každý z nich nám predvedie dve 45 sekundové jazdy a päť samostatných trikov, z nich porota vyberie nejlepšiu jazdu a dva nejlepšíe triky a tie sa každý ohodnotí na škále 0 až 100. Celkový výsledok se tak môže pohybovať na škále 0 až 300. V prípade, že niektorý z jazdcov trik pokazí, môže si ho na rozdiel od tokijského debutu tohto športu odmietnuť nechať započítať a nebude pri opakovanom pokuse o jeho prevedenie penalizovaný za repetatívnosť.
     
    Vitajte pri online prenose zo skateboardingu mužov v disciplíne street. Rozjazdy boli úspešne odštartované.
     
    V prvej skupinke sa nám predstavujú postupne O'Neill z Austrálie, Berger z Kanady, Iglesias z Argentíny, Hoefler z Brazílie, Gonzales z Kolumbie a ďalší argentínčan Dell Olio.
     
    Maximum bodov za najlepšiu jazdu je 100 bodov. V prvom rozjazde sa najlepšie uviedol v súťaži Dell Olio (ARG), ktorý dostal bodové ohodnotenie 88,53 bodu. Jazda vôbec nevyšla jeho argentínskemu kolegovi Iglesiasovi, ktorý dostal len 8,73 bodu.
     
    Prvá skupina teraz absolvuje druhé jazdy. do bodového hodnotenia sa im zaráta len lepšia z dvoch odjazdených. Výrazne si polepšil Iglesias, ktorý si zlepšil výsledok na 79,5 bodu. Naopak O'Neill sa nedostal ani v druhej jazde cez 20 bodovú hranicu. Hoefler z Brazílie sa ako prvý prehupol cez 90 bodov. Kanaďan Berger si vylepšil hodnotenie z prvého kola (44,53) keď zajazdil za 51,99 bodu. Gonzalez (COL) zajazdil takmer identicky, jeho lepšia jazda má hodnotu 48,09 bodu. Najlepší z prvých pokusov začal svoju druhú jazdu chybou a zvyšok času vypustil, v tej chvíli bolo totiž jasné, že svoj výsledok nevylepší.
     
    Teraz sa nám rovnaký pretekári pokúsia predviesť čo najlepší trik. Majú na to päť pokusov. Do bodovania sa im rátajú najlepšie dva. Maximum za jeden trik je 100 bodov.
     
    O tom, že v prvom kole trikov sa išlo na veľké riziko svedčí fakt, že žiadny z pretekárov nemal svoj trik obodovaný. Takže zatiaľ všetci z nulou.
     
    V druhom trikovom kole už sme videli tri úspešné prevedenia, Argentínčania Iglesias a Dell Olio predviedli parády za 90,12 a 88,32 bodu, Brazílčan Hoefler za 73,98.
     
    V treťom kole trikových pokusov sme okrem núl za neúspešné snahy videli len dobrý pokus Hoeflera za 85,53 bodu.
     
    Máme za sebou aj štvrté triky prvej skupiny, O'Neill si po nepodarených jazdách pripisuje aspoň prvý úspešný trik a hneď so zatiaľ najlepším hodnotením 91 bodov. Dobré pokusy mali aj Berger z Kanady za 88,5 bodu a Dell Olio z Argentíny za 89,43.
     
    Prvé rozjazdy sú za nami, Najlepšie na nich zajazdili Dell Olio (ARG) získal 266,28 bodu, Hoefler (BRA) 265,24 a Iglesias (ARG) za 249,09.
     
    V druhých rozjazdoch budú o postup do finále bojovať Američania Eaton a Joslin, Francúzi Giraud a Milou, Japonec Shirai a Valjalo z Juhoafrickej republiky.
     
    Pretekári z druhej skupiny majú za sebou jazdy. Najlepšie zašiel Eaton (USA) 88,37 bodu, Shirai (JAP) za 86,71 bodu a domáci Milou ktorý získal 71,49 bodu. Nasledovať bude triková pasáž rozjazdu.
     
    V trikoch sa zatiaľ najviac darí Shiraiovi, ten získal zatiaľ najvyššie bodové hodnotenie rozjazdov za jeden trik. Má hodnotu 93,57 bodu.
     
    Máme za sebou kompletné jazdy a triky v druhej skupine.
     
    V priebežnom poradí máme nových jazdcov na prvých dvoch miestach. Výborný Američan Eaton získal 274,88 bodu a Japonec Shirai ide zatiaľ na druhú pozíciu za 270,42. Pripomíname, že do finále postúpi najlepších osem z rozjazdov.
     
    V tretej skupine rozjazdov sa nám predstavia Brazílčania Gustavo a Vianna, Japonec Horigome, Portugalčan Ribeiro a Kanaďan Decenzo.
     
    V jazdách sa najlepšie ukázal Japonec Horigome za 89,72 bodu. Teraz už prichádza triková časť.
     
    Tretia skupina má odjazdené. Najlepšie si počínal Japonec Horigome, ktorý sa zaradil na priebežné tretie miesto.
     
    V poslednej skupine sa predstaví už aj náš Richard Tury! Držme mu všetci palce.
     
    V prvej z dvoch jázd zajazdil Richard výborne! Získava 87,84 bodu.
     
    Druhá jazda Richardovi nevyšla, ale ráta sa len lepšia. Takže ho to nemusí mrzieť. Teraz prídu na radu triky.
     
    Richard zatiaľ má po prvom pokuse o trik na konte 78,84 bodu. Ďalšie dva boli nevydarené. Ešte má k dispozícii 2 pokusy.
     
    Fantázia, Richard Tury v poslednom možnom pokuse skočil trik za 91,31 bodu a posunul sa na ôsme, posledné postupové miesto!
     
    Na poradí sa už nič nebude meniť a tak uvidíme Richarda vo finále! Gratulujeme!
     
    Štartovná listina finále: Eaton (USA), Huston (USA), Shiraj (JAP), Horigome (JAP), Dell Olio (ARG), Hoefler (BRA), Russel (CAN), Tury (SVK)
     
    Richard Tury začínal ako prvý a za prvú jazdu dostal solídnych 87,85!
     
    Tury je po prvej jazde zatiaľ na treťom mieste! Richard sa už chystá na druhú.
     
    Richard už má za sebou aj druhé kolo a vylepšil si na 89,31!
     
    Máme skončené druhé jazdy. Richard Tury zatiaľ na piatom mieste.
     
    Richard už má za sebou aj prvý pokus v trikovej pasáži. Získal za neho skvelých 92,09!
     
    Druhý trik Richard nezakončil dobre, hodnotenie bude 0. Ale nevadí, ešte má tri pokusy. Zatiaľ je priebežne na piatom mieste
     
    Richard aj tretí pokus nezvládol, ale v štvrtom skočil výborne a dostáva 92,58. Posúva sa na tretie miesto!
     
    Shirai skočil trik za 94,21 a odsúva nášho pretekára na štvrté miesto.
     
    Richard v poslednom pokuse musel zariskovať. Ale bohužiaľ sa mu nepodarilo ustáť ťažký záverečný trik. Výborný výkon nášho reprezentanta bude bez mediale.
     
    Richard Tury nakoniec obsadil výborné piate miesto. Zlato berie Japonec Horigome, striebo a bronz si odnesú Američania Eaton a Huston.

    1. Juto Horigome (JPN) 281,14 b
    2. Jagger Eaton (USA) 281,04
    3. Nyjah Huston (USA) 279,38
    4. Sora Širaj (JPN) 278,12
    5. Richard Tury (SVK) 273,98
    6. Kelvin Hoefler (BRA) 270,27
    7. Cordano Russel (CAN) 211,80
    8. Matias Dell Olio (ARG) 153,98 (18:56:23)

    Lukáš Sidor

    Štartovná listina
    Rozjazd 1
    Shane O'Neill (AUS)
    Matt Berger (CAN)
    Mauro Iglesias (ARG)
    Kelvin Hoefler (BRA)
    Jhancarlos Gonzalez (COL)
    Matias Dell Olio (ARG)

    Rozjazd 2
    Jagger Eaton (USA)
    Aurelien Giraud (FRA)
    Chris Joslin (USA)
    Sora Shirai (JPN)
    Brandon Valjalo (RSA)
    Vincent Milou (FRA)

    Rozjazd 3
    Yuto Horigome (JPN)
    Giovanni Vianna (BRA)
    Gustavo Ribeiro (POR)
    Ryan Decenzo (CAN)
    Felipe Gustavo (BRA)

    Rozjazd 4
    Ginwoo Onodera (JPN)
    Richard Tury (SVK)
    Cordano Russell (CAN)
    Nyjah Huston (USA)
    Joseph Garbaccio (FRA)