Preteky mužov (kon.) | Preteky mužov (kon.)
koniec udalosti
Preteky mužov

cz Pondelok 29.07.2024, 19:00 • Teahupoʻo, Tahiti • Olympijské hry - Surfing • 3. kolo
     
    Ze závodu mužů je to pro dnešek vše, čtvrtfinále nás čeká zítra v 19:00. (23:51:28)
     
    Výsledky třetího kola závodu mužů:

    Rozjížďka 1:
    1. Alonso Correa (PER) – 15,00
    2. Jordy Smith (RSA) – 12,20

    Rozjížďka 2:
    1. Reo Inaba (JAP) – 6,00
    2. Filipe Toledo (BRA) – 2,46

    Rozjížďka 3:
    1. Kauli Vaast (FRA) – 15,10
    2. Griffin Colapinto (USA) – 13,83

    Rozjížďka 4:
    1. Joan Duru (FRA) – 18,13
    2. Alan Cleland (MEX) – 15,17

    Rozjížďka 5:
    1. Gabriel Medina (BRA) – 17,40
    2. Kanoa Igaraši (JPN) – 7,04

    Rozjížďka 6:
    1. João Chianca (BRA) – 18,10
    2. Ramzí Búchjám (MAR) – 17,80

    Rozjížďka 7:
    1. Jack Robinson (AUS) – 13,94
    2. John John Florence (USA) – 9,07

    Rozjížďka 8:
    1. Ethan Ewing (AUS) – 14,17
    2. Connor O´Leary (JPN) – 11,00
     
    8
    Konec 8. rozjížďky

    Connor O´Leary už zůstal na svých 11 bodech, a do čtvrtfinále tak postupuje Ethan Ewing s výsledkem 14,17 b.
     
    8
    A Ethanovi se to povedlo, jeho poslední jízda byla oceněna 8,67 body, což v součtu dvou nejlepších jízd dělá 14,17 b. Teď zase musí dotahovat Japonec, zbývá posledních 5 minut.
     
    8
    Connor se vyšvihl do vedení díky skvělé jízdě za 8,00. Celkem má na svém kontu 11 bodů, což je o 4,20 bodu více než jeho soupeř. Uvidíme, jestli si Australan ještě najde nějakou vlnu, která by mu pomohla nepříznivý průběh zvrátit.
     
    8
    Oba závodníky přivedly k závodění jejich matky. Connor se navíc stejně jako Ethan narodil v Austrálii a pro reprezentování Japonska se rozhodl teprve minulý rok. Tito surfaři toho tedy mají společného více, než by se na první pohled mohlo zdát. Na vlnách si zatím vedou podobně, Ethan za první vlnu dostal 5,50 b, Connor má aktuálně o 2 body méně.
     
    8
    8. rozjížďka

    V následující půlhodině se rozhodne o posledním postupujícím. Bude jim buď Ethan Ewing z Austrálie, jemuž k postupu z prvního kola stačilo 9,90 bodu, nebo Japonec Connor O´Leary, který ve druhém kole zapsal 14,50.
     
    7
    Konec 7. rozjížďky

    Oba surfaři si v posledních minutách ještě polepšili, ale pořadí se nijak nezměnilo. Do čtvrtfinále tedy postupuje Jack Robinson výsledkem 13,94. J. J. Florence v závěru posbíral 9,07 bodu.
     
    7
    Jack Robinson teď dostal přednost a příležitost využil na jedničku, respektive na 7,17 b. Díky výbornému načasování se Australan udržel i v poněkud menší vlně a na závěr ještě stihl zasalutovat rozhodčím.
     
    7
    V porovnání s minulou rozjížďkou se voda trochu uklidnila a na skóre je to znát. Po čtvrt hodině: Florence – 2,94 / Robinson – 2,07.
     
    7
    Jack s Johnem se konečně odhodlali, nicméně ani jednomu se nepovedlo sjet vlnu celou. Po rychlém vykoupání se vrací na prkna a znovu vyhlíží svoji příležitost.
     
    7
    Florence by se možná mohl účastnit i závodů v jachtingu, patří totiž mezi jeho velké koníčky. V roce 2020 dokonce vydal čtyřdílný snímek, který dokumentuje měsíční cestu, na které s jeho bratrem upluli 2500 mílí. No na prkně se dneska zatím k žádnému většímu dobrodružství nevydal, oba závodníci totiž vyčkávají na ideální vlnu.
     
    7
    7. rozjížďka

    V předposlední rozjížďce se nám představí Američan John John Florence a Australan Jack Robinson. Florence na minulých hrál skončil na devátém místě, pro Robinsona se jedná o premiéru.
     
    6
    Konec 6. rozjížďky

    Tak z této rozjížďky by si zasloužili postoupit oba sportovci. Tím šťastnějším se nakonec stává Brazilec João Chianca, jenž se výsledným skóre 18,10 b. dostává do čtvrtfinále. Búchjám byl o pouhé tři desetiny bodu horší.
     
    6
    Chianca to dokázal! Na překonání soupeře potřeboval zajet alespoň 8,51 a za poslední pokus dostává 8,80! Brazilec teď vede o 3 desetiny, zbývá poslední minuta.
     
    6
    No to je drama! Brazilec se na několik vteřin dostal do vedení, když ho sudí ocenili známkou 9,30, což v součtu dělá 17,63. Búchjámův poslední pokus ale rozhodčí oslnil ještě více a Maročan za něj dostal 9,70! Celkové skóre 17,80. Surfaře teď dělí 17 setin.
     
    6
    Maročan Búchjám po průjezdu vlnou naznačoval rozhodčím, ať mu zapíšou desítku, ti ho nakonec ocenili známkou 8,10. Celkem to pro Búchjáma dělá 15,93.
     
    6
    Na rozbouřeném oceánu zatím sledujeme vyrovnanou bitvu. Chianca má po deseti minutách na svém kontu 15,03, zatímco Búchjám 14,16.
     
    6
    Chianca chtěl původně na hrách startovat s prknem, na němž byl vyobrazen Ježíš nad Rio de Janeirem. Organizátoři mu to však zakázali, protože se jedná o náboženskou symboliku, která je na hrách v rámci neutrality zakázaná. Mezi některými fanoušky toto rozhodnutí vzbudilo pozdvižení, ale olympijské hry se bez jisté míry kontroverze obejdou málokdy.
     
    6
    6. rozjížďka

    V šesté rozjížďce budeme sledovat dalšího Brazilce. Debutantovi Joãovi Chiancovi stačilo v prvním kole na postup 10,07 b. Jeho soupeř z Maroka se představil již na minulých hrách. Ramzí Búchjám si z letošních světových her odvezl stříbro.
     
    5
    Konec 5. rozjížďky

    O postupujícím se v této rozjížďce rozhodlo již v úvodních minutách, Gabriel Medina totiž hned druhým pokusem zajel 9,90 a zanedlouho přidal ještě 7,50 b. Celkem tedy nasbíral 17,40. Japonec se ho ke konci snažil dohnat, ale marně. V souštu Kanoa Igaraši nasbíral jen 7,04 bodu.
     
    5
    Igaraši poslední vlnu sice projel, ale hodně se s ní pral. Sudí si toho všimli a za průjezd mu dali jenom 2,77 bodu.
     
    5
    Medina zřejmě tuší, že mu 17,40 b. bude stačit, a do ničeho se nehrne. Do konce rozjížďky ale stále zbývá 10 minut, stát se tedy může cokoliv.
     
    5
    Igaraši si posledním pokusem trochu polepšil, nicméně oba surfery stále dělí 13 bodů.
     
    5
    Igaraši prozatím nasbíral pouhopouhých 0,90 bodu, zatímco jeho soupeř zajel už dvě skvělé vlny a skóre 17,40 půjde překonat jen velmi těžko.
     
    5
    A Medina zapisuje zatím nejvyšší skóre dnešního kola. Za svůj poslední výkon dostal neskutečných 9,90 a celkem má už 15,23 bodu.
     
    5
    Tak tuhle vlnu si Medina opravdu užil. Na pár momentů zcela zmizel v lámající se vlně, ale poté vyjel a rukama signalizoval, že vodu drží nad sebou. Následovala ukázková šipka do chladné vody. Uvidíme, co na to řeknou rozhodčí.
     
    5
    Rozhodčí již udělili první známky. Medina získal 2,50 b., zatímco Igaraši 0,73. Na prvních vlnách se ale oba teprve rozehřívali, ta pravá show přichází na řadu až teď.
     
    5
    5. rozjížďka

    V páté rozjížďce proti sobě pojedou dva surfaři, kteří už atmosféru olympijských her zažili. Kanoa Igaraši dokonce v Tokiu získal stříbro. Gabriel Medina z Brazílie je zase posledním vítězem světových her. Jeden z favoritů celého turnaje ale bude muset z kola ven.
     
    4
    Konec 4. rozjížďky

    Domácí Joan Duru postupuje do čtvrtfinále díky parádnímu skóre 18,13 b. Mladý Mexičan Alan Cleland také nezajel špatně, ale 15,17 b. dnes na postup stačit nebude.
     
    4
    Joan Duru s největší pravděpodobností rozhoduje o výsledku této rozjížďky! Za poslední pokus totiž obdržel fantastických 9,03 bodu a celkem má na svém kontu 18,13 b. Cleland si sice také polepšil, ale aktuálně mu schází 2,96 b.
     
    4
    Přeci jen si Duru o 3 desetiny polepšil. Alan Cleland však vzápětí projel velmi náročnou vlnu a teď se čeká na vyhodnocení. Mexičan se potřebuje zlepšit o necelé 3 body.
     
    4
    Duruovi je sice už 35 let, ale jezdit začal až v sedmi, zatímco dvaadvacetiletý Mexičan se na prkně prohání již od svých dvou let. Rozdíl ve zkušenostech tedy není tak markantní, jak se na první pohled může zdát. Starší z dvojice teď vyzkoušel jednu vlnu, ale ke zlepšení skóre mu to zřejmě nepomůže. Alan spíše vyčkává.
     
    4
    Alana pohltila hned první vlna, na kterou se vydal. V životě už ale zažil horší chvíle, ve dvanácti letech totiž zůstal v autě, které se stalo objektem přepadení. Zločinci ho dokonce strčili do kufru a přiložili mu pistol k hlavě. Z této nepříjemné situace však vyvázl se zdravou kůží a dnes může reprezentovat svou zemi na olympiádě. V dnešní rozjížďce už zajel tři hodnocené vlny a na svém kontě má 11,33 bodu. Na Francouze to ale zatím nestačí, ten prozatím získal 13,77 b.
     
    4
    4. rozjížďka

    Jsme zhruba v polovině programu a do vody skáče Francouz Joan Duru, tomu na postup ze skupiny stačilo 13,84 bodu. Soupeřem mu bude o třináct let mladší Mexičan Alan Cleland.
     
    3
    Konec 3. rozjížďky

    Griffin Golapinto, který měl zálusk na medailový zisk, končí. Skóre 13,83 není úplně špatné, ale postupujícím se stává Kauli Vaast, jenž nasbíral 15,10 bodu.
     
    3
    Kauli Vaast se baví. Na konci obrovské vlny ještě stihl fanynkám ukázat svaly a na vodním skútru, který jezdce přepravuje na výhodnější místo, pokřikoval a slavil. Také má co! Od sudích dostal, 7,77 bodu, což ho posouvá do vedení. Do konce zbývá minuta. Vaast – 15,10 / Colapinto – 13,83.
     
    3
    Voda u tahitského pobřeží se trochu uklidnila, oba závodníci tak teď pouze polehávají na svých prknech a čekají, jestli se situace zlepší. Vaast potřebuje alespoň 6,51 bodu.
     
    3
    Trenéři své svěřence povzbuzují k tomu, aby zbytečně neváhali a radši se udrželi v tempu. Američan tak vyzkoušel další vlnu, ale ta se mezi dva nejlepší pokusy nedostane.
     
    3
    Colapinto na několik chvil ve vlně zcela zmizel, ale s neskutečnou lehkostí to ustál a sbírá známku 7,50. V součtu má už 13,83 bodu. Vaast teď vyhlíží vlnu, pomocí níž by se vrátil do vedení.
     
    3
    Ani jeden ze závodníku na nic nečekal, Colapinto zapisuje 6,33 a Francouz Vaast dokonce ještě o bod více. Tohle by mohla být velmi kvalitní rozjížďka.
     
    3
    3. rozjížďka

    K vlnám se blíží další debutanti olympijských her. Američan Griffin Colapinto postoupil z prvního kola díky vysokému skóre 17,03. Dvaadvacetiletý Francouz Kauli Vaast se zase může pyšnit bronzem z posledních světových her.
     
    2
    Konec 2. rozjížďky

    Toledo v posledních vteřinách sebral ještě 1,03 bodu, ale to mu stačit nebude. Celkem byl totiž oceněn pouhými 2,46 body, zatímco u jména Reo Inaba svítí 6,00 bodu.
     
    2
    Inaba si mírně navýšil náskok, když za svůj pátý pokus dostal 2,83 bodu, v součtu má rovných 6 bodů.
     
    2
    Takové vlny Filipe Toledo sjížděl už v 10 měsících se svým otcem. Také za tento pokus obdržel pouze 0,97 bodu.
     
    2
    Inaba znovu tvrdě naráží! Tohoto chlapíka však na rozdíl od jeho prken jen tak něco nezlomí a s nekonečným úsměvem vyhlíží další vlnu.
     
    2
    Svatý Toledo, jak se mu přezdívá, se konečně rozjel a nejednalo se o vůbec špatný pokus. V závěru mu ale chyběla rychlost a nedokázal z vlny odjet, získává pouze 1,43 bodu. Japonec mezitím ve vlnách zlomil už druhé prkno.
     
    2
    Další vlna už Inabu nepohltila a získává za ni 3,17 bodu, v součtu dvou nejlepších to dělá 5,34. Brazilec zatím žádné skóre nezapsal.
     
    2
    No Inabovi se to příliš nepovedlo, vlna ho pořádně semlela a všem mírně zatrnulo, Japonec se však rychle chytil záchranného člunu a na tvářích mu září úsměv. Od sudích zatím získal 2,17 bodu.
     
    2
    Po deseti minutách vyčkávání se surfaři dostávají do pohybu, dokážou se s vlnami porvat?
     
    2
    Toledo se může s Japoncem ve vodě cítit bezpečně, ten totiž před třemi lety v Portugalsku zachránil jiného surfaře, jenž si při závodění zlomil krční páteř. Díky jeho rychlému zákroku se sportovec dostal na břeh a mohl být dopraven do nemocnice.
     
    2
    2. rozjížďka

    Od tahitského pobřeží se právě odpíchl Reo Inaba, jenž v prvním kole zajel skóre 12,76. Překonat se ho pokusí Filipe Toledo z Brazílie, jenž v letech 2022 a 2023 opanoval celosezónní surfařské soutěži.
     
    1
    Konec 1. rozjížďky

    Smith sice v poslední minutě zabral, ale rozhodčí jeho pokus ohodnotili pouze 6,30 body, což mu stačit nebude, v součtu totiž nasbíral o 2,80 bodu méně než Alonso Correa, ten se může pyšnit výsledkem 15,00.
     
    1
    Po delší době se jeden ze závodníků rozjel a byl to mladší Correa. Vlna, kterou si vybral, ho však rychle smetla z prkna. Teď už nám zbývá poslední minuta a Jordy Smith musí zajet takřka perfektní vlnu.
     
    1
    Připomínám, že na Tahiti je 7 ráno a na moři to teď vypadá, jako by se oba závodníci chtěli ještě trochu dospat, nečinně totiž polehávají na svých prknech. V realitě pochopitelně čekají na tu správnou vlnu, která by jim vynesla co nejvyšší skóre.
     
    1
    Peruánec si zatím i přes menší množství zkušeností dokáže lépe načasovat nájezd na vlnu, což mu napomáhá k celkovému skóre 15,00. Smithův součet za dvě nejlepší vlny prozatím činí pouhých 6,83 bodu.
     
    1
    A máme tu první vysoké skóre, Alonso Correa si ve dlouhé vlně několikrát krásně zapumpoval a dostává 8,50 bodu.
     
    1
    Smithovi je už 36 let, přesto se jedná o jeho první olympijské hry. Původně si měl zajezdit již v Tokiu, ale na poslední chvíli ho zastavilo zranění. Na dnešní první vlně získal 5,90 bodu, jeho soupeř je na tom obdobně. Dá se říct, že se oba jezdci zatím jen rozehřívají.
     
    1
    1. rozjížďka

    V úvodní rozjížďce se nám představí Alonso Correa z Peru, jenž v prvním kole nasbíral 14,33 bodu. Proti němu se postaví o deset let starší Jordy Smith z Jihoafrické republiky. Ten už má své nejlepší roky kariéry za sebou a soustředí se spíše na rodinu a firmu, která vyrábí surfingová prkna, přesto se pokusí mladíkovi zatopit.
     
    V dnešních přímých soubojích se bude rozhodovat o tom, kdo postoupí do zítřejšího čtvrtfinále a kdo si na hrách již nezajezdí. Připomínám, že proti sobě nastupují vítězové prvního kola (v programu vždy na prvním místě) s těmi, kteří museli jít přes kolo druhé.
     
    Program:

    Rozjížďka 1:

    1. Alonso Correa (PER)
    2. Jordy Smith (RSA)

    Rozjížďka 2:
    1. Reo Inaba (JAP)
    2. Filipe Toledo (BRA)

    Rozjížďka 3:
    1. Griffin Colapinto (USA)
    2. Kauli Vaast (FRA)

    Rozjížďka 4:
    1. Joan Duru (FRA)
    2. Alan Cleland (MEX)

    Rozjížďka 5:
    1. Gabriel Medina (BRA)
    2. Kanoa Igaraši (JPN)

    Rozjížďka 6:
    1. João Chianca (BRA)
    2. Ramzí Búchjám (MAR)

    Rozjížďka 7:
    1. John John Florence (USA)
    2. Jack Robinson (AUS)

    Rozjížďka 8:
    1. Ethan Ewing (AUS)
    2. Connor O´Leary (JPN)
     
    Vítám vás u třetího a zároveň posledního kola rozjížděk mužského olympijského závodu v surfingu. Toto kolo bychom také mohli označit jako osmifinále, protože dnes budou surfaři soupeřit ve dvojicích o poslední volná místa ve čtvrtfinále.

    Organizátoři her se rozhodli, že soutěž surfařů se bude konat na tahitksém pobřeží u obce Teahupo'o. Tahiti je od Paříže zhruba 15 000 km daleko, a tak se historicky jedná o největší vzdálenost mezi sportovištěm a pořadatelským městem. Doposud tento rekord držela letní olympiáda v Melbourne, která se pořádala roku 1956.

    Kvůli časovému posunu se některé jízdy budou konat v nepříliš příznivém čase pro evropského diváka. Nicméně první rozjíždka mužského osmifinále je na pořadu již v 19:00. Celkem nás čeká osm rozjížděk s odstupem 36 minut, tato doba trvání se určuje na začátku každého dne podle stavu vln. Minimální časový limit je při tom 15 a maximální 45 minut.

    Každý jezdec může za jednu vlnu získat maximálně 10 bodů a v rámci jedné rozjíždky je nejvyšší možný počet 20 bodů. Body udělují rozhodčí, kteří berou v potaz faktory jako náročnost triku, originalita, rychlost, síla nebo flow.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:00.

    Matěj Hašek

    Výsledky třetího kola
    Rozjížďka 1:
    1. Alonso Correa (PER) – 15,00
    2. Jordy Smith (RSA) – 12,20

    Rozjížďka 2:
    1. Reo Inaba (JAP) – 6,00
    2. Filipe Toledo (BRA) – 2,46

    Rozjížďka 3:
    1. Kauli Vaast (FRA) – 15,10
    2. Griffin Colapinto (USA) – 13,83

    Rozjížďka 4:
    1. Joan Duru (FRA) – 18,13
    2. Alan Cleland (MEX) – 15,17

    Rozjížďka 5:
    1. Gabriel Medina (BRA) – 17,40
    2. Kanoa Igaraši (JPN) – 7,04

    Rozjížďka 6:
    1. João Chianca (BRA) – 18,10
    2. Ramzí Búchjám (MAR) – 17,80

    Rozjížďka 7:
    1. Jack Robinson (AUS) – 13,94
    2. John John Florence (USA) – 9,07

    Rozjížďka 8:
    1. Ethan Ewing (AUS) – 14,17
    2. Connor O´Leary (JPN) – 11,00