Celodenný liveblog (kon.)
koniec udalosti
Celodenný liveblog

cz Utorok 30.07.2024, 08:30Olympijské hry - badminton
     
    Přeji krásné úterní dopoledne! Badmintonový program olympijských her v Paříži pokračuje od 08:30 skupinovými zápasy, ve kterých uvidíme i čtyři české reprezentanty. Jmenovitě to jsou Tereza Švábíková, Jan Louda a deblisté Adam Mendrek s Ondřejem Králem.
     
    Česká stopa

    Česká badmintonová výprava na svou úvodní výhru v Paříži stále čeká. Podle sázkových kanceláří k ní bude mít dnes nejblíže Jan Louda, jenž nastoupí do zápasu se svým tréninkovým parťákem Canjurem Artigou v roli velkého favorita.

    Naopak mírně podceňována je Tereza Švábíková, na kterou čeká Ukrajinka Polina Buhrovová. Obě hráčky se spolu utkaly na dubnovém ME, kdy se z vítězství radovala Češka po setech 28:26, 21:19.

    Pokud jde o deblisty Adama Mendreka s Ondřejem Králem, tak ti mohou jedině překvapit. Domácí bratrská dvojice Popovů by měla na kurtu jednoznačně dominovat.
     
    Úterní program odstartoval.
     
    První utkání mužské dvouhry sehráli Španěl Pablo Abián a Srílančan Viren Nettasinghe. Uspěl první zmíněný, a to po setech 21:9, 21:19,
     
    Bez překvapení. Ratchanok Intanonová smetla výsledkem 21:8, 21:8 Lianne Tanovou, Kristina Kuubaová pak nedala šanci Abdulové Razzaqové (21:7, 21:9).
     
    Obhájkyně stříbrných medailí z Tokia na turnaji stále neztratily ani jednu sadu. Číňanky Čchen, Ťia vstoupily do utkání s japonským párem Macumotoová, Nagaharaová výhrou 21:16.
     
    V souboji dvou sesterských párů se z vítězství radují Bulharky. Gabriela a Stefani Stojevovy přehrály Američanky Annie a Kerry Xuovy po setech 21:18, 21:12.
     
    Peruánka Inés Lucía Castillová Salazarová podala bojovný výkon. Favorizované turecké reprezentantce Neslihaně Arinové však nakonec podlehla 0:2 (16, 17).
     
    Číňanky Čchen, Ťia zvládly bez větších komplikací taktéž druhé dějství. Japonky Macumotoovou, Nagaharaovou porazily 2:0 (16, 15) a skupinu zakončily bez ztráty setu.
     
    Domácí oblíbenec Toma Junior Popov zvládl první set bez ztráty kytičky. Američana Howarda Shua smetl 21:11.
     
    A Toma Junior Popov výhody domácího prostředí dokonale využil. Za podpory francouzského publika vyprovodil Američana Shua z kurtu výsledkem 2:0 (11, 12).
     
    Tereza Švábíková právě rozehrála souboj s Ukrajinkou Buhrovovou. Držme pěsti!
     
    Malajský pár Tanová, Thinaahová si poměrně jednoduše poradil s Indonésankami Rahayuovou a Ramadhantiovou, a to po setech 21:18, 21:9.
     
    Na první překvapeni dnešního programu stále čekáme. Číňanky Liu, Tchan potvrdily roli favoritek a hongkongskou dvojici Yeung Nga, Yeung udolaly 2:0 (18, 15).
     
    Tereza Švábíková nevstoupila do olympijského turnaje vůbec dobře. Prohrála úvodních šest výměn, přesto nakonec sahala po výhře v prvním setu. Ten v dramatické koncovce ovládla Ukrajinka Buhrovová výsledkem 21:19.
     
    Obhájci zlatých deblových medailí, Tchajwanci Lee a Wang, si podmanili první sadu zápasu proti americkému duu Chiu, Yuan výsledkem 21:12.
     
    Taktéž druhé dějství putuje na stranu favorizovaných Tchajwanců. Američany porazili jednoznačně 2:0 (12, 13).
     
    Skvěle! Rodačka z Klimkovic se ve druhém setu chytla od samého začátku a těsnou koncovku ovládla 21:19, máme srovnáno!
     
    Bohužel, český badminton na výhru čeká i nadále. Tereza Švábíková si ve třetí sadě utvořila nadějné vedení 8:4, od tohoto stavu ale postupně ztrácela půdu pod nohama. Ukrajinka Polina Buhrovová vítězí 2:1 (19, -19, 18).
    Tereza Švábíková na Buhrovovou nestačila

     
    Následuje přestávka, program bude pokračovat od 14:00.
     
    Přestávka je u konce, rozehrály se úvodní odpolední zápasy.
     
    Schyluje se k šokujícímu výsledku? Bulharka Nalbantovová v prvním setu udolala domácí favoritku Xuefei Qiovou 21:18!
     
    A opravdu! Osmnáctiletá Kaloyana Nalbantovová senzačně poráží domácí favoritku Xuefei Qiovou, a to po setech 21:18, 21:18. Určitě největší výsledek dnešního programu!
    Senzační vítězství Nalbantovové

     
    Současné skončil také zápas čtyřhry mužů, ve kterém Indové Rankireddy, Shetty přehráli indonéské duo Alfian, Ardianto 21:13, 21:13 a zajistili si postup do playoff.
     
    Obhájkyně bronzových medailí, Korejky Kim a Kong, postoupily ze skupiny bez ztráty setu. Na závěr si poradily s mírně favorizovanými Japonkami Macujamaovou a Šidaovou výsledkem 2:0 (22, 24).
     
    Možná až překvapivě hladce zvládly své utkání Australanky Mapasaová s Yuovou, které porazily Indický pár Crastová, Ponnappaová 2:0 (15, 10).
     
    K dramatické bitvě se schyluje v zápase mezi Dánkou Blichfeldtovou a Němkou Liovou. Druhá zmíněná badmintonistka získala druhou sadu 21:14 a srovnala stav utkání!
     
    Další komplikace si už Blichfeldtová nepřipustila. Němce ve třetím dějství nedala šanci a zapisuje výhru 2:1 (14, -14, 12).
     
    První odpolední zápas má za sebou také mužská dvouhra. V něm Jihokorejec Hyeok Jin Jeon potvrdil roli favorita a Brazilce Ygora Coelha porazil 21:12, 21:19.
     
    Světová sedmnáctka Cheuk Yiu Lee se překvapivě trápí. Podceňovaný Mexičan Luis Ramón Garrido ovládl druhou sadu 21:15 a srovnal stav duelu.
     
    Mexičan Luis Ramón Garrido dlouho sahal po senzační výhře. Vypjatý závěr však lépe zvládl hongkongský reprezentant Cheuk Yiu Lee, jenž s nutnou dávkou štěstí získal cennou výhru po výsledku 2:1 (5, -15, 17).
     
    Do vyřazovací fáze olympijského turnaje proklouzli bez ztráty setu taktéž Korejci Kang a Seo. Ti v posledním skupinovém duelu přehráli thajský pár Jomkoh, Kedren 2:0 (16, 15).
     
    Čínská dvojice Liou, Ou slaví druhé vítězství na turnaji. Ve třetím skupinovém zápase udolala kurzové favority Japonce Hokiho s Kobajašim 2:0 (20, 18).
     
    Švýcarka Jenjira Stadelmannová zatím nenaplňuje předzápasové predikce. Úvodní sadu s Irkou Rachael Darraghovou ztratila výsledkem 13:21.
     
    Stadelmannová odvrátila mečbol a srovnává stav duelu! Její souboj s Darraghovou tak rozhodne až třetí dějství.
     
    Švýcarská reprezentantka si třetí sadu podmanila 21:15. Výhrou 2:1 (-13, 22, 15) nad Irkou Darraghovou tak uzavírá odpolední část programu.
     
    Následuje přestávka, program bude pokračovat od 19:30.
     
    Program pokračuje. A to zostra, na kurtu už totiž vidíme českého reprezentanta Jana Louda!
     
    Pětadvacetiletý rodák z Plzně zatím na kurtu dominuje! Svému salvadorskému tréninkovému parťákovi nedal v úvodní sadě šanci a porazil ho 21:12.
     
    Na vítězství v úvodní sadě se pořádně nadřela světová devítka Ping Ťiao Che. S Kirsty Gilmourovou prohrávala už 14:19, celkově musela odvracet hned čtyři setboly. Složitou situaci však zvládla a po výsledku 24:22 se ujímá vedení.
     
    Švýcar Tobias Kuenzi se s olympijským turnajem rozloučil výhrou. Nigerijce Anuoluwapa Juwona Opeyoriho porazil 2:0 (20, 14),
     
    Druhá sada už byla formalitou. Jan Louda za dohledu trenéra Tomasze Mendreka smetl Salvadorce Uriela Francisca Canjuru Artiga 21:12, 21:8 a zajistil českému badmintonu premiérové vítězství na pařížské olympiádě!
    Český badminton slaví první olympijskou výhru po osmi letech
     
    Ve druhém dějství se příliš nenadřela ani Číňanka Ping Ťiao Che. Skotskou reprezentantku Kirsty Gilmourovou vyprovodila z kurtu výsledkem 24:22, 21:8.
     
    Singapurská badmintonistka Jia Min Yeo měla Kate Foo Kune z Mauriciu deklasovat. A také se tak stalo, světová dvacítka zvítězila 21:12, 21:6.
     
    Nezaváhal ani Vietnamec Kate Foo Kune. Němce Fabiana Rotha přehrál po sadách 21:10, 21:10.
     
    Singlová část úterního programu je minulostí. Na závěr si Thajka Supanida Katethongová připsala povinnou výhru 2:0 (14, 9) nad hongkongskou reprezentantkou Sin Yan Happy Lo.
     
    Svůj zápas rozehráli Adam Mendrek s Ondřejem Králem! Ti se budou snažit zaskočit domácí bratské duo Popovů.
     
    Čeští borci zatím nepodávají vůbec špatný výkon. V prvním setu dlouho drželi krok, utekla jim však koncovka a francouzským favoritům podlehli 18:21. Rozhodně ale je na čem stavět!
     
    To je škoda! Češi ve druhé sadě vedli už 17:14, dostat utkání do rozhodujícího dějství se jim ovšem nepodařilo. Po velmi bojovném výkonu padli s favorizovanými Francouzi 0:2 (18, 19) a určitě se nemají za co stydět. Jejich nasazení potleskem ocenil i přítomný Alexander Choupenitch.
     
    Současně skončilo také klání mezi jihokorejským párem Baek, Lee a Thajkami Kititharakulovou s Prajongjaiovou. Vítězství oslavila první zmíněná dvojice po setech 21:9, 21:12.
     
    Úterní badmintonový program je u konce! V Adidas Areně ho uzavřel souboj domácího páru Lambertová, Tranová s Dánkami Thygesenovou a Fruergaardovou. Podmanila si ho druhá zmíněná dvojice 2:0 (16, 12) a završila skupinovou fázi bez jediné porážky.
     
    Konec úterního programu.
     
    Nabitý úterní program je minulostí. A přinesl jednu velkou senzaci, o kterou se postarala osmnáctiletá Bulharka Kaloyana Nalbantovová. Ta porazila domácí favoritku Xuefei Qiovou po setech 21:18, 21:18 a dala jasně najevo, že se s ní musí do budoucna počítat.

    Vědět o sobě dali taktéž čeští zástupci. Pro český badminton vybojoval první vítězství od her v Riu de Janeiru Jan Louda, jenž si ve dvou sadách poradil se Salvadorcem Canjurou Artigou (12, 10).

    Kvalitní výkon předvedla i Tereza Švábíková, která při své olympijské premiéře sahala po výhře. Ukrajince Buhrovové nakonec podlehla 1:2 (19, -19, 18).

    Své závěrečné vystoupení na turnaji absolvovali deblisté Adam Mendrek s Ondřejem Králem. Ti favorizovaným bratrům Popovům dlouho vzdorovali, koncovky obou setů jim však těsně utekly a prohráli 0:2 (18, 19). (22:17:44)

    Michal Hladký

    Mužská dvouhra
    Pablo Abián (ESP) – Viren Nettasinghe (SRI) 2:0 (9, 19)
    Toma Junior Popov (FRA) – Howard Shu (USA) 2:0 (11, 12)
    Hyeok Jin Jeon (KOR) – Ygor Coelho (BRA) 2:0 (12, 19)
    Cheuk Yiu Lee (HKG) – Luis Ramón Garrido (MEX) 2:1 (5, -15, 17)
    Uriel Francisco Canjura Artiga (ESA) – Jan Louda (CZE) 0:2 (12, 10)
    Anuoluwapo Juwon Opeyori (NGR) – Tobias Kuenzi (SUI) 0:2 (20, 14)
    Duc Phat Le (VIE) – Fabian Roth (GER) 2:0 (10, 10)
    Ženská dvouhra
    Ratchanok Intanonová (THA) – Lianne Tanová (BEL) 2:0 (8, 8)
    Kristin Kuubaová (EST) – Fathimath Nabaaha Abdulová Razzaqová (MDV) 2:0 (7, 9)
    Inés Lucía Castillová Salazarová (PER) – Neslihan Arinová (TUR) 0:2 (16, 17)
    Tereza Švábíková (CZE) – Polina Buhrovová (UKR) 1:2 (19, -19, 18)
    Xuefei Qiová (FRA) – Kaloyana Nalbantovová (BUL) 0:2 (18, 18)
    Mia Blichfeldtová (DEN) – Yvonne Liová (GER) 2:1 (14, -14, 12)
    Rachael Darraghová (IRL) – Jenjira Stadelmannová (SUI) 1:2 (-13, 22, 15)
    Ping Ťiao Che (CHN) – Kirsty Gilmourová (SCO) 2:0 (22, 8)
    Supanida Katethongová (THA) – Sin Yan Happy Lo (HKG) 2:0 (14, 9)
    Jia Min Yeo (SGP) – Kate Foo Kune (MRI) 2:0 (12, 6)
    Mužská čtyřhra
    Lee, Wang (TPE) – Chiu, Yuan (USA) 2:0 (12, 13)
    Rankireddy, Shetty (IND) – Alfian, Ardianto (IDN) 2:0 (13, 13)
    Kang, Seo (KOR) – Jomkoh, Kedren (THA) 2:0 (16, 15)
    Hoki, Kobajaši (JPN) – Liou, Ou (CHN) 0:2 (20, 18)
    C. Popov, T. J. Popov (FRA) – Král, Mendrek (CZE) 2:0 (18, 19)
    Ženská čtyřhra
    Čchen, Ťia (CHN) – Macumotoová, Nagaharaová (JPN) 2:0 (16, 15)
    G. Stojevová, S. Stojevová (BUL) – A. Xuová, K. Xuová (USA) 2:0 (18, 12)
    Liu, Tchan (CHN) – Nga, Yeung (HKG) 2:0 (18, 15)
    Rahayuová, Ramadhantiová (IDN) – Tanová, Thinaahová (MAS) 0:2 (18, 9)
    Macujamaová, Šidaová (JPN) – Kim, Kong (KOR) 0:2 (22, 24)
    Crastová, Ponnappaová (IND) – Mapasaová, Yuová (AUS) 0:2 (15, 10)
    Baek, Lee (KOR) – Kititharakulová, Prajongjaiová (THA) 2:0 (9, 12)
    Lambertová, Tranová (FRA) – Thygesenová, Fruergaardová (DEN) 0:2 (16, 12)