Freestyle – ženy (kon.) | Freestyle – muži (kon.)
koniec udalosti
Freestyle – ženy

cz Utorok 30.07.2024, 13:25 • La Concorde • Olympijské hry - cyklistika BMX
     
    Výsledky kvalifikace žen:

    1. Hannah Robertsová (USA) – 91, 45 – Q
    2. Teng Ja-wen (CHN) – 91,03 – Q
    3. Sun Ťia-čchi (CHN) – 87,83 – Q
    4. Perris Benegasová (USA) – 85,44 – Q
    5. Iveta Miculyčová (CZE) – 84,46 – Q
    6. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL) – 84,42 – Q
    7. Macarena Pérezová Grassetová (CHI) – 84,27 – Q
    8. Natalya Diehmová (AUS) – 83,89 – Q
    9. Laury Perezová (FRA) – 83,26 – Q
    10. Nikita Ducarrozová (SUI) – 79,78
    11. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR) – 79,01
    12. Kim Lea Müllerová (GER) – 77,95 (14:56:26)
     
    Kvalifikace žen je u konce.
     
    6
    Robertsová parkem projíždí s neskutečnou lehkostí, dopadá přesně tam, kam potřebuje. 360tka s barspinem, tailwhip? Levou zadní! Od sudích dostává 91,10 a průměrem 91,45 vyhrává kvalifikaci.
     
    5
    Teng Ja-wen chce asi zajet nelepší jízdu kvalifikace. Triple barspin jsme dnes viděli poprvé, 360tka s barspinem také stála za to. A sudí jí udělují 91,70, s průměrem 91,03 se dostává do čela.
     
    4
    Také Grassetová tam na začátek poslala backflip a za celou jízdu udělala snad jen jednu velkou chybu, když se jí nevydařil dopad 360tky. Oproti první jízdě si pohoršila o necelé dva body, ale průměr 84,24 na postup s přehledem stačí.
     
    3
    Laury Perezová i druhou jízdu odstartovala backflipem, poté přidala i několik 360tek a barspinů. Triků bylo hodně a žádný vysloveně nepokazila, průměrem 83,26 se dostává do finále.
     
    2
    Worthingtonová začala 360tkou, zbytek jízdy byl hlavně o rychlosti a žádný velký trik nepřišel. Britka zlato s největší pravděpodobností neobhájí a na soutěži zřejmě končí – průměr 79,01.
     
    1
    Diehmová ve druhé jízdě předvedla třeba backflip nebo 360tku a oproti úvodní jízdě si hodně polepšila – průměr 83,89. Australanka musí počkat na následující jízdy, jistotu ještě nemá.
     
    6
    Američanka Robertsová překvapivě jde na první místo – 91,80! Robertsová několik triků nedopadla zrovna nejlépe, ale sudí ocenili náročnost jejích triků a Robertsová může jet druhý pokus na klid.
     
    5
    Teng Ja-wen nám ukázala několik krásných triků. Předvedla několik kombinací barspinů a X-upů, nebála se ani tailwhipu. A je z toho nejvyšší známka dneška – 90,36!
     
    4
    Grassetová se z toho vůbec nebála, parkem létala s vysokou rychlostí. Viděli jsme od ní třeba 360 s tabletopem a v samotném závěru tailwhip. Jihoameričanka se navíc vyvarovala chyb a sudí ji ocenili na 85,13.
     
    3
    Domácí Laury Perezová začala jízdu hezkým backflipem, následoval barspin a 360. Další 360 s barspinem se jí ale nepovedla a neměla daleko od pádu. Kdyby Francouzka vymazala chyby při dopadech, byla by to krásná jízda. Takto zapisuje 83,64, uvidíme, jestli to bude stačit.
     
    2
    Obhájkyně zlata Worthingtonová parkem spíše proskákala, ale stihla lookback, který jsme dnes zatím neviděli, a na závěr si tam střihla jednu 360. Sudí jí udělili nízkých 79,20, Britka musí jít ve druhé jízdě all-in.
     
    1
    Australanka Diehmová ve své jízdě kombinovala snazší triky s těmi těžšími a ne všechno se jí povedlo. Známka 81,66 na postup stačit nebude, ve druhé jízdě musí zabrat.
     
    Druhá rozjížďka právě začíná!
     
    V Paříži je 32 stupňů a street park je od sluníčka pořádně rozpálen. I minuta jízdy tak může být velmi náročná.
     
    Do akce se dostane druhá série jezdkyň.

    Rozjížďka 2:
    1. Natalya Diehmová (AUS)
    2. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR)
    3. Laury Perezová (FRA)
    4. Macarena Pérezová Grassetová (CHI)
    5. Teng Ja-wen (CHN)
    6. Hannah Robertsová (USA)
     
    Výsledky 1. rozjížďky:

    1. Sun Ťia-čchi (CHN) – 87,83 – Q
    2. Perris Benegasová (USA) – 85,44 – Q
    3. Iveta Miculyčová (CZE) – 84,46 – Q
    4. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL) – 84,42
    5. Nikita Ducarrozová (SUI) – 79,78
    6. Kim Lea Müllerová (GER) – 77,95

    Iveta Miculyčová je ve finále!!
     
    6
    Bronzová medailistka z Tokia začala jízdu hodně vysokými triky, ale hned ten třetí nedolétla a ztratila rychlost. Ducarrozová dostala 80,53 bodu a v průměru jí to stačí na páté místo.
     
    5
    Iveta Miculyčová začala nohand cannonballem a do své jízdy zapojila i další triky, které jsme od dalších sportovkyň zatím neviděli. Skóre 85,33 a průměr 84,46 ji posouvá na průběžné třetí místo.
     
    4
    Müllerové se úvodní nepovedenou jízdou dostala pod tlak, ale nebylo to na ní moc znát. Předvedla například dvě 360 za sebou a krásný tailwhip na pedálech. Vyjela si skóre 80,10, určitě doufala v lepší známku a na finále to asi stačit nebude.
     
    3
    Kolumbijka Villegasová v parku létala hodně vysoko, na začátku předvedla krásný backflip a také několik tailwhipů, v závěru udělala menší chybu a ztratila rychlost. Přesto dostává parádní známku 87,25.
     
    2
    Sun Ťia-čchi se mohla ve druhé jízdě pošetřit, i přesto předvedla backflip a několik 360, svoji jízdu ukončila barspinem a oproti úvodní jízdě dostala jen o necelých 5 desetin méně, skvělý výkon.
     
    1
    Perris Benegasová i při druhé jízdě předvedla spíše jednodušší triky, ale udržela si flow a zapisuje podobný výsledek jako při úvodní jízdě – 84,68.
     
    6
    Nikita Ducarrozová si zřejmě to nejlepší nechává na druhou jízdu, několik překážek jen tak přeskákala a následně přišlo i pár chyb. Stačilo jí to na 79,04 – předposlední místo.
     
    5
    Iveta avizovala, že úvodní jízdu pojede klidněji a také tomu tak bylo, 83,60 je ale pěkná známka. České reprezentantce trochu chyběla rychlost, ale rozhodčí ocenili její originalitu.
     
    5
    Iveta Miculyčová jde na věc! A hned nám ukázala svůj signature move – Cannonball.
     
    4
    Němce Müllerové se nepovedlo několik dopadů a celkově její jízda poztrácela flow a rychlost. Ve druhé jízdě bude muset jít all-in, teď u jejího jména totiž svítí slabých 75,80.
     
    3
    Královna Sernaová z Kolumbie ukázala na začátku své jízdy tailwhip i backflip. Jedna 360 se jí úplně nepovedla a jízdu poté trochu uklidnila, dostává 81,60 bodu.
     
    2
    Číňanka se do toho opřela o něco více. Ukázala nám bacfklip, 360 a také tailwhip. Sudí ji udělili 88 bodů, solidní začátek.
     
    1
    Benegasová jela hodně na jistotu, předvedla například barspin nebo tabletop, celkově ale parkem spíš proskákala. Od rozhodčích za jednodušší triky dostává solidních 86,20.
     
    Závod právě začal!
     
    Do Paříže zavítala také vítězka minulých her Charlotte Worthingtonová, její obhajobu však očekává málokdo. O něco větší naděje příznivci tohoto sportu vkládají do Američanky Robertsové, která světový šampionát ovládla už pětkrát a na minulých hrách dojela druhá. Pozornost si ovšem zaslouží i Číňanky Sun Ťia-čchi a Teng Ja-wen, neboť pod trenérskou záštitou Daniela Dherse, šampiona z Tokia, se tato dvojice velmi rychle zlepšuje.
     
    Teprve osmnáctiletá Iveta Miculyčová je jedinou ženou na světě, která zvládá trik zvaný Cannonball, kdy ve vzduchu chytí rukama za zády sedátko, nohy nechá v prostoru, takže to vypadá, že kolo si jen tak volně letí. Česká reprezentantka patří mezi hlavní favoritky na zisk medaile, vždyť evropskou šampionskou se stala již v šestnácti letech a ve stejném roce získala také bronz na mistroství světa. Na druhou stranu je nutno podotknout, že Iveta pojede závod s natrženými vazy v kotníku a v posledních týdnech nemohla jezdit naplno.
     
    Startovní listina je rozdělena do dvou rozjížděk, program tedy vypadá následovně:

    Rozjížďka 1:
    1. Perris Benegasová (USA)
    2. Sun Ťia-čchi (CHN)
    3. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL)
    4. Kim Lea Müllerová (GER)
    5. Iveta Miculyčová (CZE)
    6. Nikita Ducarrozová (SUI)

    Rozjížďka 2:
    1. Natalya Diehmová (AUS)
    2. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR)
    3. Laury Perezová (FRA)
    4. Macarena Pérezová Grassetová (CHI)
    5. Teng Ja-wen (CHN)
    6. Hannah Robertsová (USA)
     
    Program v Paříži je rozdělen do dvou dnů s tím, že přednost mají vždy ženy. Z dnešních dvanáctičlenných kvalifikací postoupí do zítřejšího finále devět nejlepších. Závodníci a závodnice budou mít k dispozici dvě minutové jízdy, ve kterých budou hodnoceni od 0 do 100. O jejich pořadí v kvalifikaci poté rozhodne průměrné skóre z obou jízd. Dá se tedy očekávat, že úvodní jízdu vezmou zlehka a rozbalí to až v té druhé.

    Rozhodčí berou v potaz obtížnost triků, provedení, výšku skoků, kreativitu, originalitu a také celkový dojmu z jízdy.
     
    V samotném centru Paříže, na Place de la Concorde, budeme dnes sledovat velké množství triků, radosti, ale také rivality, pádů a zklamání. To vše nabízí disciplína BMX freestyle, která se po úspěšném tokijském debutu dostala i do programu letošních olympijských her.

    Tomuto sportu daly vzniknout zhruba před 50 lety děti v Kalifornii, které si začaly upravovat vlastní kola tak, aby vydržela tvrdé nárazy. Po roce 2000 byla tato disciplína zařazena do věhlasné série X Games a od roku 2017 se pořádá také Mistroství světa pod hlavičkou UCI.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:25.

    Matěj Hašek

    Výsledky kvalifikace žen
    1. Hannah Robertsová (USA) – 91, 45 – Q
    2. Teng Ja-wen (CHN) – 91,03 – Q
    3. Sun Ťia-čchi (CHN) – 87,83 – Q
    4. Perris Benegasová (USA) – 85,44 – Q
    5. Iveta Miculyčová (CZE) – 84,46 – Q
    6. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL) – 84,42 – Q
    7. Macarena Pérezová Grassetová (CHI) – 84,27 – Q
    8. Natalya Diehmová (AUS) – 83,89 – Q
    9. Laury Perezová (FRA) – 83,26 – Q
    10. Nikita Ducarrozová (SUI) – 79,78
    11. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR) – 79,01
    12. Kim Lea Müllerová (GER) – 77,95