Freestyle – ženy (kon.) | Freestyle – muži (kon.)
koniec udalosti
Freestyle – ženy

cz Utorok 30.07.2024, 13:25 • La Concorde • Olympijské hry - cyklistika BMX
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:25.
     
    V samotném centru Paříže, na Place de la Concorde, budeme dnes sledovat velké množství triků, radosti, ale také rivality, pádů a zklamání. To vše nabízí disciplína BMX freestyle, která se po úspěšném tokijském debutu dostala i do programu letošních olympijských her.

    Tomuto sportu daly vzniknout zhruba před 50 lety děti v Kalifornii, které si začaly upravovat vlastní kola tak, aby vydržela tvrdé nárazy. Po roce 2000 byla tato disciplína zařazena do věhlasné série X Games a od roku 2017 se pořádá také Mistroství světa pod hlavičkou UCI.
     
    Program v Paříži je rozdělen do dvou dnů s tím, že přednost mají vždy ženy. Z dnešních dvanáctičlenných kvalifikací postoupí do zítřejšího finále devět nejlepších. Závodníci a závodnice budou mít k dispozici dvě minutové jízdy, ve kterých budou hodnoceni od 0 do 100. O jejich pořadí v kvalifikaci poté rozhodne průměrné skóre z obou jízd. Dá se tedy očekávat, že úvodní jízdu vezmou zlehka a rozbalí to až v té druhé.

    Rozhodčí berou v potaz obtížnost triků, provedení, výšku skoků, kreativitu, originalitu a také celkový dojmu z jízdy.
     
    Startovní listina je rozdělena do dvou rozjížděk, program tedy vypadá následovně:

    Rozjížďka 1:
    1. Perris Benegasová (USA)
    2. Sun Ťia-čchi (CHN)
    3. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL)
    4. Kim Lea Müllerová (GER)
    5. Iveta Miculyčová (CZE)
    6. Nikita Ducarrozová (SUI)

    Rozjížďka 2:
    1. Natalya Diehmová (AUS)
    2. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR)
    3. Laury Perezová (FRA)
    4. Macarena Pérezová Grassetová (CHI)
    5. Teng Ja-wen (CHN)
    6. Hannah Robertsová (USA)
     
    Teprve osmnáctiletá Iveta Miculyčová je jedinou ženou na světě, která zvládá trik zvaný Cannonball, kdy ve vzduchu chytí rukama za zády sedátko, nohy nechá v prostoru, takže to vypadá, že kolo si jen tak volně letí. Česká reprezentantka patří mezi hlavní favoritky na zisk medaile, vždyť evropskou šampionskou se stala již v šestnácti letech a ve stejném roce získala také bronz na mistroství světa. Na druhou stranu je nutno podotknout, že Iveta pojede závod s natrženými vazy v kotníku a v posledních týdnech nemohla jezdit naplno.
     
    Do Paříže zavítala také vítězka minulých her Charlotte Worthingtonová, její obhajobu však očekává málokdo. O něco větší naděje příznivci tohoto sportu vkládají do Američanky Robertsové, která světový šampionát ovládla už pětkrát a na minulých hrách dojela druhá. Pozornost si ovšem zaslouží i Číňanky Sun Ťia-čchi a Teng Ja-wen, neboť pod trenérskou záštitou Daniela Dherse, šampiona z Tokia, se tato dvojice velmi rychle zlepšuje.
     
    Závod právě začal!
     
    1
    Benegasová jela hodně na jistotu, předvedla například barspin nebo tabletop, celkově ale parkem spíš proskákala. Od rozhodčích za jednodušší triky dostává solidních 86,20.
     
    2
    Číňanka se do toho opřela o něco více. Ukázala nám bacfklip, 360 a také tailwhip. Sudí ji udělili 88 bodů, solidní začátek.
     
    3
    Královna Sernaová z Kolumbie ukázala na začátku své jízdy tailwhip i backflip. Jedna 360 se jí úplně nepovedla a jízdu poté trochu uklidnila, dostává 81,60 bodu.
     
    4
    Němce Müllerové se nepovedlo několik dopadů a celkově její jízda poztrácela flow a rychlost. Ve druhé jízdě bude muset jít all-in, teď u jejího jména totiž svítí slabých 75,80.
     
    5
    Iveta Miculyčová jde na věc! A hned nám ukázala svůj signature move – Cannonball.
     
    5
    Iveta avizovala, že úvodní jízdu pojede klidněji a také tomu tak bylo, 83,60 je ale pěkná známka. České reprezentantce trochu chyběla rychlost, ale rozhodčí ocenili její originalitu.
     
    6
    Nikita Ducarrozová si zřejmě to nejlepší nechává na druhou jízdu, několik překážek jen tak přeskákala a následně přišlo i pár chyb. Stačilo jí to na 79,04 – předposlední místo.
     
    1
    Perris Benegasová i při druhé jízdě předvedla spíše jednodušší triky, ale udržela si flow a zapisuje podobný výsledek jako při úvodní jízdě – 84,68.
     
    2
    Sun Ťia-čchi se mohla ve druhé jízdě pošetřit, i přesto předvedla backflip a několik 360, svoji jízdu ukončila barspinem a oproti úvodní jízdě dostala jen o necelých 5 desetin méně, skvělý výkon.
     
    3
    Kolumbijka Villegasová v parku létala hodně vysoko, na začátku předvedla krásný backflip a také několik tailwhipů, v závěru udělala menší chybu a ztratila rychlost. Přesto dostává parádní známku 87,25.
     
    4
    Müllerové se úvodní nepovedenou jízdou dostala pod tlak, ale nebylo to na ní moc znát. Předvedla například dvě 360 za sebou a krásný tailwhip na pedálech. Vyjela si skóre 80,10, určitě doufala v lepší známku a na finále to asi stačit nebude.
     
    5
    Iveta Miculyčová začala nohand cannonballem a do své jízdy zapojila i další triky, které jsme od dalších sportovkyň zatím neviděli. Skóre 85,33 a průměr 84,46 ji posouvá na průběžné třetí místo.
     
    6
    Bronzová medailistka z Tokia začala jízdu hodně vysokými triky, ale hned ten třetí nedolétla a ztratila rychlost. Ducarrozová dostala 80,53 bodu a v průměru jí to stačí na páté místo.
     
    Výsledky 1. rozjížďky:

    1. Sun Ťia-čchi (CHN) – 87,83 – Q
    2. Perris Benegasová (USA) – 85,44 – Q
    3. Iveta Miculyčová (CZE) – 84,46 – Q
    4. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL) – 84,42
    5. Nikita Ducarrozová (SUI) – 79,78
    6. Kim Lea Müllerová (GER) – 77,95

    Iveta Miculyčová je ve finále!!
     
    Do akce se dostane druhá série jezdkyň.

    Rozjížďka 2:
    1. Natalya Diehmová (AUS)
    2. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR)
    3. Laury Perezová (FRA)
    4. Macarena Pérezová Grassetová (CHI)
    5. Teng Ja-wen (CHN)
    6. Hannah Robertsová (USA)
     
    V Paříži je 32 stupňů a street park je od sluníčka pořádně rozpálen. I minuta jízdy tak může být velmi náročná.
     
    Druhá rozjížďka právě začíná!
     
    1
    Australanka Diehmová ve své jízdě kombinovala snazší triky s těmi těžšími a ne všechno se jí povedlo. Známka 81,66 na postup stačit nebude, ve druhé jízdě musí zabrat.
     
    2
    Obhájkyně zlata Worthingtonová parkem spíše proskákala, ale stihla lookback, který jsme dnes zatím neviděli, a na závěr si tam střihla jednu 360. Sudí jí udělili nízkých 79,20, Britka musí jít ve druhé jízdě all-in.
     
    3
    Domácí Laury Perezová začala jízdu hezkým backflipem, následoval barspin a 360. Další 360 s barspinem se jí ale nepovedla a neměla daleko od pádu. Kdyby Francouzka vymazala chyby při dopadech, byla by to krásná jízda. Takto zapisuje 83,64, uvidíme, jestli to bude stačit.
     
    4
    Grassetová se z toho vůbec nebála, parkem létala s vysokou rychlostí. Viděli jsme od ní třeba 360 s tabletopem a v samotném závěru tailwhip. Jihoameričanka se navíc vyvarovala chyb a sudí ji ocenili na 85,13.
     
    5
    Teng Ja-wen nám ukázala několik krásných triků. Předvedla několik kombinací barspinů a X-upů, nebála se ani tailwhipu. A je z toho nejvyšší známka dneška – 90,36!
     
    6
    Američanka Robertsová překvapivě jde na první místo – 91,80! Robertsová několik triků nedopadla zrovna nejlépe, ale sudí ocenili náročnost jejích triků a Robertsová může jet druhý pokus na klid.
     
    1
    Diehmová ve druhé jízdě předvedla třeba backflip nebo 360tku a oproti úvodní jízdě si hodně polepšila – průměr 83,89. Australanka musí počkat na následující jízdy, jistotu ještě nemá.
     
    2
    Worthingtonová začala 360tkou, zbytek jízdy byl hlavně o rychlosti a žádný velký trik nepřišel. Britka zlato s největší pravděpodobností neobhájí a na soutěži zřejmě končí – průměr 79,01.
     
    3
    Laury Perezová i druhou jízdu odstartovala backflipem, poté přidala i několik 360tek a barspinů. Triků bylo hodně a žádný vysloveně nepokazila, průměrem 83,26 se dostává do finále.
     
    4
    Také Grassetová tam na začátek poslala backflip a za celou jízdu udělala snad jen jednu velkou chybu, když se jí nevydařil dopad 360tky. Oproti první jízdě si pohoršila o necelé dva body, ale průměr 84,24 na postup s přehledem stačí.
     
    5
    Teng Ja-wen chce asi zajet nelepší jízdu kvalifikace. Triple barspin jsme dnes viděli poprvé, 360tka s barspinem také stála za to. A sudí jí udělují 91,70, s průměrem 91,03 se dostává do čela.
     
    6
    Robertsová parkem projíždí s neskutečnou lehkostí, dopadá přesně tam, kam potřebuje. 360tka s barspinem, tailwhip? Levou zadní! Od sudích dostává 91,10 a průměrem 91,45 vyhrává kvalifikaci.
     
    Kvalifikace žen je u konce.
     
    Výsledky kvalifikace žen:

    1. Hannah Robertsová (USA) – 91, 45 – Q
    2. Teng Ja-wen (CHN) – 91,03 – Q
    3. Sun Ťia-čchi (CHN) – 87,83 – Q
    4. Perris Benegasová (USA) – 85,44 – Q
    5. Iveta Miculyčová (CZE) – 84,46 – Q
    6. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL) – 84,42 – Q
    7. Macarena Pérezová Grassetová (CHI) – 84,27 – Q
    8. Natalya Diehmová (AUS) – 83,89 – Q
    9. Laury Perezová (FRA) – 83,26 – Q
    10. Nikita Ducarrozová (SUI) – 79,78
    11. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR) – 79,01
    12. Kim Lea Müllerová (GER) – 77,95 (14:56:26)

    Matěj Hašek

    Výsledky kvalifikace žen
    1. Hannah Robertsová (USA) – 91, 45 – Q
    2. Teng Ja-wen (CHN) – 91,03 – Q
    3. Sun Ťia-čchi (CHN) – 87,83 – Q
    4. Perris Benegasová (USA) – 85,44 – Q
    5. Iveta Miculyčová (CZE) – 84,46 – Q
    6. Queen Saray Villegasová Sernaová (COL) – 84,42 – Q
    7. Macarena Pérezová Grassetová (CHI) – 84,27 – Q
    8. Natalya Diehmová (AUS) – 83,89 – Q
    9. Laury Perezová (FRA) – 83,26 – Q
    10. Nikita Ducarrozová (SUI) – 79,78
    11. Charlotte Elizabeth Worthingtonová (GBR) – 79,01
    12. Kim Lea Müllerová (GER) – 77,95