Drezúra – Grand Prix (tímy a jednotlivci) (kon.)
koniec udalosti
Drezúra – Grand Prix (tímy a jednotlivci)

cz Streda 31.07.2024, 10:00 • Zámek Versailles, Paříž • Olympijské hry - jazdectvo
     
    Dnešní postupující do nedělního finále Grand Prix jednotlivců
    Cathrine Laudrupová-Dufourová + Freestyle (DEN)
    Isabell Werthová + Wendy (GER)
    Charlotte Fryová + Glamourdal (GBR)
    Isabel Freeseová + Total Hope Old (NOR)
    Emmelie Scholtensová + Indian Rock (NED)
    Victoria Max-Theurerová + Abegleen FH NRW (AUT)
    Therese Nilshagenová + Dante Weltino Old (SWE)
    Sandra Sysojevá + Maxima Bella (POL)
    Jessica von Bredowová-Werndlová (GER)
    Pauline Basquinová (FRA) (15:43:15)
     
    Postupující týmy do sobotní Grand Prix special
    1. Německo 237.546
    2. Dánsko 235.730
    3. Velká Británie 231.196
    4. Nizozemsko 224.923
    5. Švédsko 219.861
    6. Belgie 217,886
    7. Francie 214.673
    8. Rakousko 213.493
    9. Finsko 209.938
    10. Austrálie 209.115

    Do Grand Prix special nepostupují
    11. Kanada 203,912
    12. Portugalsko 201,801
    13. Španělsko 200,683
    14. Polsko 200,404
    15. USA -EL-
     
    A to je z dnešního dne Grand Prix drezury vše – drezura pokračuje v sobotu. Ještě vám dlužíme soupis všech postupujících a aktuální pořadí týmů.
     
    Favoritka skupiny F a obhájkyně zlata předvedla oku lahodící sestavu. Úžasný estetický výkon je po právem oceněn rozhodčími. Naprosto nejlepší výkon – 82,065 % ji posílá do finále Grand Prix.
     
    A tou je dvojnásobná zlatá medailistka z Tokia! Jessica von Bredowová-Werndlová na koni TSF Dalera je zároveň mistryní světa z roku 2018 a vítězka světového poháru 2022 a 2023. Se 17letým hřebcem vyhrála v roce 2021 i tři tituly mistryně Evropy.
     
    Velký potlesk zní jezdeckým areálem. Basquinová si získala natřískané tribuny a na tváři ji září velký úsměv. Protože je z toho aktuálně vedoucí první místo mezi jednotlivci a posouvá domácí tým na šesté místo. Na řadě je poslední dnešní závodnice.
     
    V drezurním obdélníku už je Francouzka Pauline Basquinová se Saumurem. Matka dvou dětí je na první olympiádě, nicméně v loňském roce s týmem Francie vyhrála Pohár národů. Trénuje přes osm hodin denně.
     
    Petters nakonec končí až sedmý. Pro trojnásobného Jezdce USA je tato jízda rozhodně zklamáním.
     
    Američan Steffen Peters na koni Suppenkasper je extrémně zkušeným jezdcem. 59letý rezident San Diega se zúčastnil už olympiády v Pekingu se stejným koněm byl loni čtvrtý ve finále světového poháru. Jezdec s přezdívkou „mašina“ nicméně zatím za lídrem Minderhoudem zaostává.
     
    Novozélanďanka Gallowayová na koni
    Windermere J'obei W bojovala, měla dobrý kmih i přilnutí, nicméně v piruetách i traversech zaostával. Řadí se ve své skupině na páté místo.
     
    Pearceová zapsala velmi slušný výkon! V mnoha segmentech měla lepší známku než Minderhoud, nicméně o pár desetinek se nakonec řadí na čtvrtou nepostupovou příčku.
     
    Australanka Simone Pearcová s koněm Destanem zatím zapisuje pár chybek, nicméně je ose pod Minderhounda. V posledních pasážích to bude těsné.
     
    Lucemburčan Nicolas Wagner Ehrlinger předvedl skvělý výkon, jeho výkon nad 71 bodů jej řadí na druhé místo skupiny G.
     
    Ve skupině G prozatím vede Nizozemec Minderhoud s koněm Toto Jr. Nasledujej jej Španěl Carrascosa a Kanaďanka Carierová Bergeronová.
     
    Skupina G startuje ve 13:55.
     
    Sysojevá končí nakonec čtvrtá, vítězkou skupiny F se stává Nizozemka Emelie Scholtensová s koněm Indian Rock, která přeskočila i prozatím vedoucí Rakušanku.
     
    Na řadu jde Polka Sanda Sysojevá s velmi mladým, ale extrémně talentovaným koněm Maxima Bella. Od něj se dnes čeká hodně.
     
    Ayache zatím musí Jolene musí hodně nutit. Není ideálně stabilní a nenavazuje v jednotlivých sekvencích. Známky rozhodčích se hodně liší. Potlesk publika je ale obrovský. Celkově z toho je ale třetí průběžné místo. Na finále to sice nebude, ale velmi dobrý výkon nad očekávání ze strany Francouze.
     
    Na řadu přichází 50. muž světového rankingu, domácí Alexandr Ayaache s koněm Jolene. Na začátku ale viditelně převažuje nervozita, je trošku rychlejší, než by bylo ideální.

    Johan Čáp