Velká Británie – Argentina 0:3 (kon.) | Nizozemsko – Japonsko 5:1 (kon.)
Austrálie – Španělsko 3:1 (kon.) | USA – Jihoafrická republika 1:0 (kon.)
Čína – Francie 7:1 (kon.) | Německo – Belgie 0:2 (kon.)
koniec udalosti
Austrálie – Španělsko

3:1

(1:0, 0:0, 0:1, 2:0)

cz Sobota 03.08.2024, 12:45 • Stade Yves-du-Manoir 1, Paříž • Olympijské hry - pozemný hokej - ženy • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Teprve gól do prázdné branky rozhodl o konečné podobě skupiny B. Australanky se díky nepatrně lepšímu skóre udržely na čele před Argentinou a ve čtvrtfinále půjdou na čtvrtý tým skupiny A, o kterém ještě není jasno. Španělky jsou se sedmi body třetí a čeká je jeden z dvojice Německo / Belgie. (14:28:36)
     
    Tak to byl nesmírně zajímavý duel. Australanky do něj vlétly ve velkém stylu, ale po trefě Arnottové ze druhé minuty jaksi zvadly. Španělky začaly dominovat, ale dlouho je srážela neschopnost proměňovat vytvořené šance včetně osmi trestných rohů. Brankářka Batramová hromadu střel pochytala a nulu ztratila až ve 43. minutě z penalty Rieraové. Cestu za obratem Španělkám masivně zkomplikovalo pětiminutové vyloučení Blancy Pérezové. Kershawová ho s pomocí trestného rohu rychle potrestala a krátce po tomto vítězném gólu padl z hokejky Nobbsové ještě jeden zásah do prázdné branky.
     
    60
    Konec zápasu.
     
    59
    Austrálie právě vstřelila branku!
    Odvolání brankářky Pérezové se ani trochu nevyplatilo. Riskantní rozehrávku kapitánky Lópezové vystihla KAITLIN NOBBSOVÁ a z pár metrů neměla problém dopravit míček do prázdné branky. Respektive trochu ano, neboť se letící projektil otřel o nohu Ginéové.
     
    58
    Odvážný průnik mezi dvěma secvaknutými obránkyněmi Kershawové nevyšel. Dvě a čtvrt minuty před koncem se chystá nová akce Španělek.
     
    57
    Pokus o rychlý brejk Španělek neměl šťastný konec. Centr Iglesiasové byl tečován dobíhající Australankou a ve střeleckém kruhu osamocená Begona Garcíaová nedostala šanci ke střele.
     
    56
    Velká pomoc pro Španělsko. Jejich oslabení je předčasně u konce, neboť za faul na rozběhnutou Segúovou obdržela žlutou kartu také Australanka Somervilleová.
     
    55
    Austrálie právě vstřelila branku!
    Přesilovka je rychle využita! Hezká souhra mezi Taylorovou a Colwillovou skončila střelou do těla blokující Rieraové a nařízeným trestným rohem. Colwillová z něj trefila hokejku klečící spoluhráčky STEPHANIE KERSHAWOVÉ a míček byl přizvednut mimo dosah Clary Pérezové. Jestli to byla secvičená akce, tak klobouk dolů.
     
    54
    Blanca Pérezová si ze souboje s Nobbsovou odnesla žlutou kartu, což znamená pětiminutovou početní výhodu Austrálie. To může být klíčový moment zápasu!
     
    54
    Španělky v obrovské rychlosti došly až do zakončení. Konkrétně v něm byla Marta Segúová, ale Bartramová opět potvrdila roli asi nejlepší hráčky australského týmu.
     
    53
    Kuriózní momentka u španělské branky. Neadresnou přihrávku Brooksové pouštěly Amundsonová s Clarou Pérezovou do autu a bylo pro ně velkým překvapením, když se míček odrazil o tyč. Na druhou stranu by gól platit nemohl, přihrávka nebyla vypuštěna ze střeleckého kruhu.
     
    52
    Lucia Jiménezová se snažila připravit některé ze spoluhráčce teč zevnitř střeleckého kruhu. Australská obrana byla tentokrát dobře připravená.
     
    51
    Blanca Pérezová zapojila do protiútoku úplně volnou kolegyni na levé straně. Vzešla z toho střela Begony Garcíaové a obětavá dorážka Lucie Jiménezové, která však za dobře stojící Bartramovou neprošla.
     
    50
    Penny Squibbová z dálky nastřelovala míček na teč, ale nebylo to nic, co by mělo brankářku Claru Pérezovou ohrozit. Pokračovat budou Evropanky.
     
    49
    Begona Garcíaová zbrkle chybovala v přechodové fázi, ale Australanky si rovněž nechaly míček utéct. Na vině bylo nezvládnuté zpracování Grace Stewartové.
     
    48
    Stephanie Kershawová se podepsala pod australský protiútok. Zpoza trestného kruhu hledala vysokým centrem některou ze dvou spoluhráček, ale těm se rychle letící míček zkrotit nepovedlo.
     
    47
    Nezdá se, že by se na obrazu hry mělo v blízké době něco měnit. Španělky hrají ve velkém laufu a po rychle rozehraném volném úderu se neúspěšně snažily zahrozit nahozením Strappatové.
     
    46
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    45
    Konec 3. čtvrtiny.
     
    45
    A ze španělského pohledu mohlo být ještě veseleji! Constanza Amundsonová si ze vzduchu úžasně zpracovala vysoký centr Lucie Jiménezové a z halfvoleje napálila pravý beton skvěle chytající Bartramové.
     
    44
    Oba týmy mají to, co si za svůj výkon ve druhé a třetí čtvrtině zasloužily. Remízový výsledek znamená pro Austrálii ztrátu prvního místa ve skupině.
     
    43
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Před australskou brankou bylo hodně přelidněno. Lucia Jiménezová byla ve snaze o zakončení faulována a rozhodčí McCleanová neváhala s nařízením penalty. LOLA RIEAROVÁ ji zdárně proměnila a srovnala stav utkání na 1:1.
     
    42
    Belen Iglesiasová obdržela dlouhou přihrávkou podél postranní čáry. Rychlá předávka míčku pak nevyšla a Španělsko už musí útočit do plných.
     
    41
    Alejandra Torresová-Quevedová neprovedla ideálně přihrávku z prvního doteku, nicméně výhoz Australanek na půlící čáře zase sebraly Španělky.
     
    40
    Taylorová měla napravo k dispozici volnou spoluhráčku. Od té míček převzala Brooksová, ale pak s ním úplně sama vyběhla do autu.
     
    39
    Australanky by měly rychle něco změnit, protože si dlouhodobě koledují o ztrátu těsného vedení. Z této jejich akce nic nebude, na konci byl faul Youngové.
     
    38
    Ani teď se Španělky z vyrovnání radovat nemohou. Rieraová vystřelila ze svého pohledu k levé tyči, kde se včas zjevila noha rozchytané Bartramové.
     
    38
    Na základě rady od videorozhodčího byl Španělkám po předchozí situaci přisouzen trestný roh. Amundsonová na vrcholku střeleckého kruhu zastavila míč pro Ginéovou. Ta trefila obránkyni a trestný roh se po nepřehledné situaci bude konat ještě jednou.
     
    37
    Jiménezová zprava posílala přihrávku do předbrankového prostoru. Sara Barriosová ji nejprve prodlužovala a po odkopu brankářky se jí naskytla šance na dorážku, která zase ztroskotala na Bartramové!
     
    36
    Razantní centr Amundsonové ve střeleckém kruhu zkrotila Lucia Jiménezová. Dokázala i slušně vystřelit, ale Bartramová si čisté konto vzít nenechala.
     
    35
    Španělsko opět nebylo daleko od kiksu v rozehrávce. Kapitánka Maria Lópezová měla štěstí, že se míček odrazil od napadající sokyně do autu.
     
    33
    Dlouhou přihrávku na Lauru Barriosovou vystihla Stephanie Kershawová. V protiútoku protancovala až k levé tyčce a v pádu z posledních sil vystřelila. O zasahující Claru Pérezovou se míček odrazil k Arnottové. Ta ho suverénně uklidila do brány, ale předcházelo tomu zpracování nohou, což byl důvod k neuznání gólu.
     
    32
    Španělská mezihra kolem půlící čáry dopadla zbytečnou ztrátou. Žádné vážné následky to nemělo, protože Greinerová a Arnottová neudržely míček v rohu.
     
    31
    Španělské nahození před střeleckým kruhem stopily hráčky Austrálie, které už jsou zase v jedenácti. Trest Greinerové je minulostí.
     
    31
    Začátek 3. čtvrtiny.
     
    První dvě dějství nabídly diametrálně odlišný průběh. Španělky v úvodu nezachytily masivní nástup Australanek a ty se už ve druhé minutě radovaly z gólu Arnottové. Se druhou čtvrtinou už mohl být trenér Carlos García Cuenca mnohem spokojenější. Evropanky měly velký tlak, kterému chybělo jen to nejdůležitější, tedy vyrovnávající zásah.
     
    30
    Konec 2. čtvrtiny.
     
    30
    Španělky do pauzy vyrovnat nestihnou. V rychlém sledu jim neklaply dvě akce na obou stranách. Vpravo vyběhla do autu Blanca Pérezová, vlevo se zase nezadařilo Iglesiasové.
     
    29
    Závěr druhé patnáctiminutovky se nebude týkat Rebeccy Greinerové. Od rozhodčí viděla zelenou kartu a musí si odpykat 120 sekund dlouhý trest.
     
    28
    Postupná kombinace dovedla Španělky do střeleckého kruhu. Z přelidněných míst vyjela Begona Garcíaová, ale hráčky ve žlutém i jejímu nahození před branku odolaly.
     
    26
    Grace Youngová zpackala krátkou přihrávku ke koncové čáře. Arnottová na ni nedosáhla a ojedinělý útok Australanek měl předčasný konec.
     
    25
    Australanky se už několik minut nemohou vymanit z tlaku. Po obětavém skoku Penny Squibbové bude jejich defenzivní šichta pokračovat.
     
    24
    Patricia Álvarezová obdržela senzační pas z hloubi pole, jenže Segúová od ní finální přihrávku do předbrankového prostoru nedostala.
     
    23
    Španělky v těchto chvílích hrají nejlepší part od začátku zápasu. Gólové vyjádření ale chybí, Begona Garcíaová pálila z otočky vedle pravé tyče.
     
    22
    Další trestný roh opět přinesl zákrok Bartramové! Tentokrát to bylo trochu se štěstím. Míček po střele Marie Lópezové jí chvíli poskakoval mezi nohama a hrozilo, že si ho kopne do vlastní branky.
     
    21
    O rozehrávku trestného rohu se na zadní čáře postarala Begona Garcíaová. Pálila Lola Rieraová, ale brankářka Bartramová byla se svým betonem ve střehu.
     
    21
    Beatriz Pérezová si houževnatě šla pro sraženou přihrávku Blancy Pérezové. V nápřahu ke střele byla faulována hokejkou australské obránkyně a na světě je první trestný roh pro Španělsko.
     
    20
    I přes drobné polevení v australském celoplošném presinku došlo k laciné chybě v rozehrávce Španělek. Vstup do druhé čtvrtiny není pro evropský výběr vůbec příjemnou záležitostí.
     
    19
    V tomto případě slavilo australské napadání úspěch. Ginéová chybovala a všechno za ní vyžehlila až brankářka Clara Pérezová, která levou nohou skvěle vychytala šanci z tečované střely Greinerové.
     
    18
    Grace Stewartová se úspěšně dožadovala volného úderu. Australská kombinace uvnitř střeleckého kruhu pak skončila u obsazené Arnottové.
     
    17
    Znovu Blanca Pérezová vyvážela míček po pravé straně. Ani teď ale nepřihrála a navíc schytala nějaký bolestivý zásah do ruky.
     
    16
    Španělky nezazmatkovaly a zkušeně vyjely z vysokého presinku australského týmu. Blanca Pérezová pak měla volněji na pravé straně, dokud ji nezbrzdila Tatum Stewartová.
     
    16
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    15
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    15
    Stephanie Kershawová nabrala rychlost na levé straně, ale finální přihrávku do předbrankového prostoru se jí doručit nepodařilo.
     
    14
    Ač nechtěně, tak Marta Segúová s velkou intenzitou sekla do hokejky Tatum Stewartové, a prostřednictvím zelené karty obdržela dvouminutový trest.
     
    13
    Druhý gól Australanek z této standardní situace nepadl. Clara Pérezová dobře viděla na střelu Claire Colwillové a levou rukou ji vyrazila.
     
    12
    Grace Youngová si nabrala míček na hokejku a cestou do střeleckého kruhu uchmátla pro australské barvy premiérový trestný roh.
     
    11
    Nevynucená ztráta Australanek. Karri Somervilleová rozehrávala do kraje na Grace Stewartovou, která rovněž nezvládla základ v podobě zpracování.
     
    10
    Constanza Amundsonová zachytila míček ve vlastním střeleckém kruhu. Arnottová si to nechtěla nechat líbit, nicméně při napadání faulovala.
     
    9
    Rieraovou zradilo zpracování přihrávky v postupném útoku. Míček jí přeskočil přes hokejku a zmizel za levou postranní čarou.
     
    8
    Begona Garcíaová se proháčkovala do střeleckého kruhu. Místo přímého ohrožení branky jen nahodila míček do ohně a tam si jej pro sebe nevybojovala Sara Barriosová.
     
    7
    Colwillová diagonálně nastřelovala míček do střeleckého kruhu a Španělky měly velikánské štěstí, že ho Brooksová u zadní tyče promáchla.
     
    6
    Sara Barriosová chytře přelobovala australskou obranu. Belen Iglesiasová se ocitla v samostatném úniku, ale souboj s brankářkou Bartramovou skončil její nepovedenou střelou do hokejky zajišťující Stewartové.
     
    5
    Protiofenziva španělských reprezentantek měla krátkého trvání. První přihrávku před branku Bartramové hravě sebrala Kaitlin Nobbsová.
     
    4
    Další zisk Australanek na útočné polovině. Stephanie Kershawová pak odrazem o Segúovou vybojovala volný úder.
     
    3
    Kershawová vystihla ukvapenou rozehrávku a australské hokejisty tak pokračují ve skvělém vstupu do posledního zápasu ve skupině.
     
    2
    Austrálie právě vstřelila branku!
    Mariah Williamsová se noblesní kličkou prohnala kolem dvou Španělek do střeleckého kruhu a prudkým nahozením posadila míček k hokejce ALICE ARNOTTOVÉ, s jejíž tečí nemohla Clara Pérezová nic dělat.
     
    1
    Nobbsová na nic nečekala a vrhla se do střeleckého kruhu, kde ani s dorážející Arnottovou nepropašovala míček k brankářce Pérezové.
     
    1
    Začátek zápasu.
     
    Sestavy

    Austrálie: Bartramová – Colwillová, Lawtonová, Youngová, Squibbová, Arnottová, Nobbsová (C), T. Stewartová, Williamsová, Greinerová, G. Stewartová.
    Náhradníci: Perisová, Brooksová, Kershawová, Somervilleová, Taylorová.
    Trenér: Katrina Powellová

    Španělsko: C. Pérezová – L. Barriosová, Strappatová, Jiménezová, Lópezová (C), Segúová, Amundsonová, B. Pérezová, Ginéová, Torresová-Quevedová, Álvarezová.
    Náhradníci: S. Barriosová, Iglesiasová, Rieraová, Garcíaová, B. Perézová
    Trenér: Carlos García Cuenca

    Rozhodčí: McCleanová (TTO), Churchová (NZL).
     
    V předposledním zápase skupiny B se proti sobě postaví pozemní hokejistky Austrálie a Španělska. Obě reprezentace mají postup do čtvrtfáne už jistý. Austrálie ztratila jen při remíze 3:3 s Argentinou a v tabulce se nachází na druhém místě. Španělsko je s třetí s bilancí dvou výher, jedné remízy a jedné porážky, kterou utrpělo proti vedoucím Argentinkám.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:45.

    Michal Břuchanský

    McCleanová (TTO), Churchová (NZL)
    Sestavy
    Austrálie: Bartramová - Colwillová, Lawtonová, Youngová, Squibbová, Arnottová, Nobbsová (C), T. Stewartová, Williamsová, Greinerová, G. Stewartová.
    Náhradníci: Perisová, Brooksová, Kershawová, Somervilleová, Taylorová.
    Trenér: Katrina Powellová

    Španělsko: C. Pérezová - L. Barriosová, Strappatová, Jiménezová, Lópezová (C), Segúová, Amundsonová, Bl. Pérezová, Ginéová, Torresová-Quevedová, Álvarezová.
    Náhradníci: S. Barriosová, Iglesiasová, Rieraová, Garcíaová, Be. Perézová
    Trenér: Carlos García Cuenca
    Branky
    2. Arnottová, 55. Kershawová, 59. Nobbsová - 43. Rieraová (pen.)
    Zelené karty
    29. Greinerová - 14. Segúová
    Žluté karty
    56. Somervilleová - 54. Bl. Pérezová