Prehľad udalostí na LOH Paríž 2024 - 11. deň sk (kon.) | Prehľad udalostí na LOH Paríž 2024 - 12. deň sk (kon.)
koniec udalosti
Prehľad udalostí na LOH Paríž 2024 - 12. deň

Streda 07.08.2024, 09:00Olympijské hry
     
    Ďakujeme za sledovanie dnešného prehľadu a prajeme pekný večer. (23:51:35)
     
    Atletika

    Víťazom 3000 m cez prekážky Maročan El Bakkali


    Mimoriadne tesné preteky videli diváci aj v steeplechase mužov. Ďalšie vyrovnané finále videli diváci v pretekoch mužov na 3000 m cez prekážky. Medailisti sa zmestili 42 stotín sekundy. Zvíťazil Maročan Soufiane El Bakkali vo svojom sezónnom maxime 8:06,05. O 36 stotín za ním dobehol v osobnom rekorde Američan Kenneth Rooks. S tesným odstupom vo svojom tohtoročnom najlepšom čase skončil na treťom mieste Keňan Abraham Kibiwot.
     
    Atletika

    Mužskú štvorstovku vyhral skvelým finišom Hall


    Víťazom mužskej hladkej stovky sa stal Američan Quincy Hall, ktorý si urobil osobný rekord za 43,40. Hall bol pritom ešte na zákrute na úrovni 5. – 6. miesta, no na cieľovej páske predbehol Brita Matthewa Hudson-Smitha. Ten výkonom 43,44 vytvoril nový európsky rekord. Na bronzovú medailu dosiahol po podobne tesnom súboji Muzala Samukonga zo Zambie v národnom rekorde 43,74.
     
    Taekwondo

    V Taekwonde súperili prvé dve kategórie


    Na parížskej olympiáde už odštartovali aj súťaže taekwonda. V dnešnom programe sa medaily rozdávali v kategóriách žien do 49 kg a mužov do 58 kg. Medzi ženami si najlepšie počínala svetová jednotka a hlavná favoritka Panipak Wonhpaatankitová, ktorá vo finále porazila Číňanku Kuo Čching 2:1. Bronzové medaily vybojovali Mobina Nematzadehová z Iránu a Chorvátka Lena Stojkovićová.

    Medzi mužmi si zlato vybojoval Kórejčan Park Taejoon, po tom ako Gašim Magomedov z Azerbajdžanu odstúpil zo zápasu za nepriaznivého stavu. Bronzové medaily získali Francúz Cyrian Ravet a Tunisan Mohamed Khalil Jendoubi.
     
    Atletika

    Diskárske zlato získal Jamajčan Stona v olympijskom rekorde


    Dramatické preteky prinieslo finále v hode disku mužov. V novom olympijskom rekorde 70,00 m zvíťazil Jamajčan Roje Stona. Ten iba o tesné tri centimetre predstihol Litovčana Mykolasa Aleknu. Syn legendárneho diskára Virgilijusa prekonal dvadsaťročný rekord svojho otca v druhej sérii, no v štvrej sérii zaokrúhlil Stona rekord na rovných 70 metrov. Bronzovú medailu získal Matthew Denny z Austrálie s výkonom 69,31 m.
     
    Zápasenie

    Zápasníci rozdávali tri sady medailí


    V dnešnom programe zápasníkov vyvrcholili hneď tri kategórie. Ako prví ukončili svoje zápasy muži do 77 kg v kategórii grécko-rímskeho zápasenia. Zlatú medailu vybojoval Japonec Nao Kusaka, ktorý vo finále zdolal Kazacha Demeu Žadrajeva 5:2. Bronzové medaily získali Arménec Malchas Amojan a Kirgiz Akžol Machmudov.

    V kategórii mužov do 97 kg v grécko-rímskom štýle si zlato vybojoval Iránec Mohammadhadi Saravi. Ten v súboji o najcennejší kov porazil Arménca Artura Aleksanyana 4:1. Bronzové medaily si podelili Gabriel Alejandro Rosillo Kindelan z Kuby a Kirgiz Uzur Džuzupbekov.

    U žien sa rozdávali medaily v kategórii voľnoštýliarok do 50 kg. Tam získala zlatú medailu Sarah Ann Hildebrandtová z USA, ktorá vo finále porazila Kubánku Yusneylis Guzmanovú Lopezovú 3:0. V tejto kategórii získali bronzové medaily Japonka Jui Susakiová a Číňanka Feng C'-čchi.
     
    Vzpieranie

    Medzi ženami do 49 kg zvíťazila Číňanka Chou


    Vzpieračské medaily sa rozdávali aj v kategórii žien do 49 kg. Najlepší výkon si pripísala Číňanka Chou Č'-chuej s výkonom 206 kg, pričom vytvorila nový olympijský rekord za 117 kg v nadhode. Iba o jeden kilogram skončila druhá Rumunka Mihaela Valentina Cambeiová. S výkonom rovných 200 kg skončila Surodchana Khambaová z Thajska.
     
    Atletika

    Žrdkárkam kraľuje Kennedyová


    V súťaži skoku o žrdi žien si najlepšie počínala Austrálčanka Nina Kennedyová, ktorá si najlepší výkon sezóny 4,95 m odložila na olympijské finále. Obhajkyňa zlata z Tokia, Američanka Katie Moonová, vyrovnala svoje sezónne maximum na 4,85 m. Rovnaký výkon si zapísala aj tretia Kanaďanka Alysha Newmanová, pre ktorú to bol zároveň národný rekord. Skvelý výkon predviedla Češka Amálie Švábíková, ktorá v novom českom rekorde 4,80 m získala 5. miesto.
     
    Volejbal

    Francúzi v boji o zlato vyzvú Poliakov


    Domáci volejbalisti potešili beznádejne vypredané tribúny na semifinálovom zápase proti Talianom, ktorých zdolali prekvapivo hladko 3:0 na sety. Domáci sa mohli počas zápasu spoľahnúť najmä na skvelé útočné schopnosti svojej hviezdy Ngapetha, ktorému veľmi dobre sekundoval Clevenot. Vo finále nastúpia Francúzi proti Poliakom, ktorí v päťsetovej bitke zdolali USA.

    Taliansko – Francúzsko 0:3 (20:25, 21:25, 21:25)
     
    Dráhová cyklistika

    V ženskej tímovej stíhačke sa tešili Američanky


    Po mužoch bojovali o medaily v tímových stíhacích pretekoch na dráhe aj ženy. Vo finále zvíťazili Američanky (Valenteová, Williamsová, Dygertová, Faulknerová) o necelú sekundu pred Novozélanďankami (Wollastonová, Bothaová, Shearmanová, Shieldsová). Bronzové skončili Britky (Barkerová, Knightová, Morrisová, Robertsová), ktoré pohodlne zdolali Talianky.
     
    Synchronizované plávanie

    Čínske akvabely získali zlato


    V olympijskom bazéne po dráhových plavcoch sa začali súťaže aj v synchronizovanom plávaní. Zlatú medailu v súťaži družstiev získali akvabely Číny (Čchang, Feng, Wang C., Wang L, Wang Č, Siang, Siao, Čang). Tie zvíťazili s obrovským, viac ako 80-bodovým náskokom pred Američankami (Alvarezová, Czarkowská, Fieldová, Hunterová, Kwonová, Luuová, Ramirezová, Rematiová). Na bronzovej priečke skončili so 14-bodovým odstupom akvabely Španielska (Ferreová Gassetová, Garciová Polová, Lluisová Valetteová, Masová Pujadasová, Ozhoginová Ozhoginová, Ramirezová Ibanezová, Tiová Casasová, Toledanová Lautová).
     
    Vzpieranie

    Prvé vzpieračské zlato z Paríža putuje do Číny


    Olympijským víťazom vo vzpieraní mužov do 61 kg sa stal Číňan Li Fa-pin, ktorý vzoprel celkovo 310 kg. Na trhu vytvoril nový olympijský rekord s výkonom 143 kg. Striebornú pozíciu obsadil Theerapong Silachai z Thajska s výkonom 303 kg. Bronz vybojoval Američan Hampton Morris, ktorý vzoprel celkovo 298 kg.
     
    Dráhová cyklistika

    Tímovú stíhačku mužov vyhrali Austrálčania


    Aj súťaže v dráhovej cyklistike majú svojich prvých medailistov. V tímových stíhacích pretekov mužov si najlepšie počínali Austrálčania (Bleddyn, Welsford, Leahy, O'Brien), ktorí o takmer dve sekundy vo finále zdolali Britov (Hayter, Bigham, Tanfield, Vernon, Wood). Bronz získali Taliani (Consonini, Ganna, Lamon, Milan) ktorí porazili Dánov.
     
    Hádzaná

    V severskom derby sa tešili Dáni


    Dánski hádzanári si vybojovali postup do semifinále v severskom derby proti rivalom zo Švédska. V tesnom zápase sa napokon zrodilo ich víťazstvo o jediný gól. Ten strelil dve minúty pred koncom Joergensen. Dáni síce ešte raz inkasovali, no záver ubránili.

    Dánsko – Švédsko 32:31 (16:16, 16:15)
    Góly:
    Pytlick 9, Hansen 6, Joergensen a Jakobsen po 5 – Claar 7, Lagergren a Wanne po 5.
     
    Skejtbording

    Park mužov vyhral Austrálčan Palmer


    Súťaže v skejtbordingu poznajú všetkých svojich medailistov. Poslednú sadu medailí rozdávali v disciplíne park mužov. V nej si najlepšie počínal Austrálčan Keegan Palmer, ktorý si zlato zabezpečil hneď prvou jazdou ohodnotenou na 93,11 bodov. Striebro získal s výkonom 92,23 m Američan Tom Schaar. Bronzovú medailu si vyjazdil Brazílčan Augusto Akio, ktorý sa v poslednej jazde zlepšil na 91,85 bodov.
     
    Volejbal

    Poliaci po dráme zdolali USA


    V dramatickom semifinálovom zápase na seba narazili tímy Poľska a USA. Poliaci získali tesne prvý set, no potom Američania zobrali ďalšie dva pre seba. V treťom dejstve dokonca vyhrali na 14 bodov a zdalo sa, že si už výhru nenechajú ujsť. Vo štvrtom sieti viedli na začiatku o štyri body, ale Poliaci sa bojovnosťou dotiahli a napokon v závere získali aj celý set. V tajbrejku už mali viac z hry a prakticky od začiatku setu viedli. Za stavu 14:10 nepremenili tri mečbaly, ale na štvrtý pokus ich poslal do boja o zlato Leon.

    Poľsko – USA 3:2 (25:23, 25:27, 14:25, 25:23, 15:13)
     
    Jachting

    V pretekoch člnov mužov zvíťazil Austrálčan Wearn


    Jachtárske preteky mužov sa borili s rovnakým problémom ako tie ženské – nedostatočný vietor v Marseille spôsobil mnoho odkladov a rušení jednotlivých jázd. Víťazom v disciplíne čln mužov sa stal Austrálčan Matt Wearn, za ňom na druhom mieste obrazne doplachtil Cyperčan Pavlos Kontides. Bronzovú medailu získal Stefano Peschiera z Peru.
     
    Jachting

    Finále člnu žien vyhrala Holanďanka Bouwmeesterová


    Súťaže v jachtingu sú na tejto olympiáde neustále odkladané a prekladané, keďže vietor v maríne v Marseille nechce spolupracovať. Odovzdávala sa však ďalšia sada jachtárskych medailí. V kategórii čln ženy získala prvenstvo Marit Bouwmeesterová pred Dánkou Anne-Marie Rindomovou. Bronz putuje do Nórska zásluhou Line Flem Hoestovej.
     
    Hádzaná

    Nemci vyradili domácich po predĺžení


    Nemeckí hádzanári zvládli lepšie záver riadnej hracej doby aj predĺženia a tešia sa tak z výhry vo štvrťfinále nad domácimi Francúzmi. Tých porazili 35:34 po predĺžení. Francúzi v závere prišli o jednogólové vedenie, keď dve sekundy pred koncom prišiel o loptu Mem a Uscins vyrovnal na 29:29. Záver predĺženia opäť patril Uscinsovi, ktorý štyri sekundy pred koncom predĺženia rozhodol o postupe Nemecka.

    Nemecko – Francúzsko 35:34 (14:17, 15:12 – 6:5)
    Góly:
    Uscins 14, Golla a Heymann po 6 – Mem 10, Descat 8, Prandi 4.

    Ján Polák

    Program súťaží 12. dňa:
    Atletika
    07:30 chôdza maratón zmiešané štafety (Dominik Černý, Hana Burzalová)
    10:05 skok do výšky muži (kvalifikácia)
    10:15 100 m cez prekážky ženy (1. kolo, Viktória Forsterová)
    10:25 hod oštepom ženy (kvalifikácia, skupina A)
    11:10 5000 m muži (1. kolo)
    11:50 hod oštepom ženy (kvalifikácia, skupina B)
    11:55 800 m muži (1. kolo)
    12:45 1500 m ženy (opravy)
    18:15 skok o žrdi ženy (finále)
    19:05 110 m cez prekážky muži (semifinále)
    19:15 trojskok muži (kvalifikácia)
    19:35 400 m cez prekážky muži (semifinále)
    20:02 200 m muži (semifinále)
    20:25 hod diskom muži (finále)
    20:45 400 m ženy (semifinále)
    21:30 400 m muži (finále)
    21:43 3000 m steeplechase muži (finále)

    Basketbal
    11:00 Srbsko – Austrália (ženy, štvrťfinále)
    14:30 Španielsko – Belgicko (ženy, štvrťfinále)
    18:00 Nemecko – Francúzsko (ženy, štvrťfinále)
    21:30 Nigéria – USA (ženy, štvrťfinále)

    Box
    21:30, 21:46 ženy do 57 kg (semifinále)
    22:02, 22:18 muži do 92 kg (semifinále)
    22:34 muži do 63,5 kg (finále)
    22:51 muži do 80 kg (finále)

    Dráhová cyklistika
    12:45 šprint muži (kvalifikácia)
    13:26 keirin ženy (1. kolo)
    13:52 stíhacie preteky družstiev ženy (1. kolo)
    14:30 šprint muži (1. kolo)
    15:10 keirin ženy (opravy)
    15:30 šprint muži (1. kolo opravy)
    17:30 šprint muži (2. kolo)
    18:04 stíhacie preteky družstiev muži (finále)
    18:42 šprint muži (2. kolo opravy)
    18:57 stíhacie preteky družstiev ženy (finále)
    19:38 šprint muži (osemfinále)
    20:14 šprint muži (osemfinále opravy)

    Golf
    09:00 ženy (1. kolo)

    Hádzaná
    09:30 Španielsko – Egypt (muži, štvrťfinále)
    13:30 Nemecko – Francúzsko (muži, štvrťfinále)
    17:30 Dánsko – Švédsko (muži, štvrťfinále)
    21:30 Nórsko – Slovinsko (muži, štvrťfinále)

    Jachting
    12:03 kite ženy (jazdy 7 – 16)
    12:13 čln ženy (o medaily)
    12:23 kite muži (jazdy 8 – 16)
    13:13 čln muži (o medaily)
    14:43 trieda Nacra 17 (o medaily)
    15:43 čln mix (o medaily)

    Plážový volejbal
    17:00, 18:00 ženy štvrťfinále
    21:00, 22:00 muži štvrťfinále

    Pozemný hokej
    14:00 Holandsko – Argentína (ženy, semifinále)
    19:00 Belgicko – Čína (ženy, semifinále)

    Rýchlostná kanoistika
    09:30 single kajak ženy 500 m (rozjazdy)
    10:40 single kajak muži 1000 m (rozjazdy)
    11:40 single kanoe muži 1000 m (rozjazdy)
    13:30 single kajak ženy 500 m (štvrťfinále)
    14:10 single kajak muži 1000 m (štvrťfinále)
    14:40 single kanoe muži 1000 m (štvrťfinále)

    Skejtbording
    12:30 park muži (predkolo)
    17:30 park muži (finále)

    Skoky do vody
    10:00 skoky z 3 m dosky muži (semifinále)
    15:00 skoky z 3 m dosky ženy (predkolo)

    Stolný tenis
    10:00 tímová súťaž ženy (štvrťfinále)
    10:00 tímová súťaž muži (štvrťfinále)
    15:00 tímová súťaž ženy (štvrťfinále)
    15:00 tímová súťaž muži (štvrťfinále)
    20:00 tímová súťaž muži (semifinále)

    Synchronizované plávanie
    19:30 akrobatická súťaž družstiev (finále)

    Športové lezenie
    10:00 kombinácia muži (semifinále)
    12:35 rýchlosť ženy (štvrťfinále)
    12:46 rýchlosť ženy (semifinále)
    12:54 rýchlosť ženy (finále)

    Taekwondo
    09:00 muži do 55 kg (kvalifikačné kolo)
    09:33, 09:58, 10:22, 10:47, 11:11, 11:36, 12:00, 12:25 ženy do 49 kg (osemfinále)
    09:46, 10:10, 10:35, 10:59, 11:24, 11:48, 12:13, 12:37 muži do 58 kg (osemfinále)
    14:30, 14:53, 15:19, 15:45 ženy do 49 kg (štvrťfinále)
    14:40, 15:06, 15:32, 15:58 muži do 58 kg (štvrťfinále)
    16:21, 16:49 ženy do 49 kg (semifinále)
    16:36, 17:02 muži do 58 kg (semifinále)
    19:30, 19:53 ženy do 49 kg (repasáže)
    19:40, 20:06 muži do 58 kg (repasáže)
    20:19, 20:49 ženy do 49 kg (zápasy o bronz)
    20:34, 21:04 muži do 58 kg (zápasy o bronz)
    21:19 ženy do 49 kg (zápas o zlato)
    21:37 muži do 58 kg (zápas o zlato)

    Vodné pólo
    14:00 Chorvátsko – Španielsko (muži, štvrťfinále)
    15:35 Grécko – Srbsko (muži, štvrťfinále)
    19:00 USA – Austrália (muži, štvrťfinále)
    20:35 Taliansko – Maďarsko (muži, štvrťfinále)

    Volejbal
    16:00 Poľsko – USA (muži, semifinále)
    20:00 Taliansko – Francúzsko (muži, semifinále)

    Vzpieranie
    15:00 muži do 61 kg
    19:30 ženy do 49 kg

    Zápasenie
    11:00 grécko-rímsky štýl muži do 77 kg (repasáže)
    11:00 grécko-rímsky štýl muži do 67 kg (osemfinále, štvrťfinále)
    11:00 grécko-rímsky štýl muži do 97 kg (repasáže)
    11:00 grécko-rímsky štýl muži do 87 kg (osemfinále, štvrťfinále)
    11:00 voľný štýl ženy do 50 kg (repasáže)
    11:00 voľný štýl ženy do 53 kg (osemfinále, štvrťfinále)
    18:15 grécko-rímsky štýl muži do 67 kg (semifinále)
    18:15 grécko-rímsky štýl muži do 87 kg (semifinále)
    18:15 voľný štýl ženy do 53 kg (semifinále)
    18:15 grécko-rímsky štýl muži do 77 kg (o medaily)
    18:15 grécko-rímsky štýl muži do 97 kg (o medaily)
    18:15 voľný štýl ženy do 50 kg (o medaily)