Do 59 kg – ženy Vítězka: L. Š'-fang (CHN) (kon.) | Do 73 kg – muži Vítěz: R. Juniansyah (INA) (kon.)
koniec udalosti
Do 73 kg – muži

Vítěz: R. Juniansyah (INA)

cz Štvrtok 08.08.2024, 19:35 • South Paris Arena 6, Paříž • Olympijské hry - vzpieranie
     
    Čína po třech zlatých medailích poprvé neovládla vzpěračskou soutěž na této olympiádě, i když k dalšímu zlatu vše směřovalo. Trh ovládl favorizovaný Š' Č'-jung s náskokem 10 kilogramů, ale v nadhozu nedokázal zapsat žádný úspěšný pokus a umetl tak cestičku spolufavoritovi Rizkimu Juniansyahovi z Indonésie. Ten vyrovnal olympijský rekord v nadhozu a může slavit!
    Druhý skončil zejména díky juniorskému světovému rekordu v nadhozu Thajec Weeraphon Wichuma a bronz bere jediný muž, který dnes zapsal šest úspěšných pokusů, Božidar Dimitrov Andrejev z Bulharska. (21:57:14)
     
    Konec
    Soutěž skončila.
     
    Konečné pořadí

    1. Rizki Juniansyah (INA) 354 kg (trh 155 + nadhoz 199)
    2. Weeraphon Wichuma (THA) 346 (148+198)
    3. Božidar Dimitrov Andrejev (BUL) 344 (154+190)
    4. Muhammed Özbek (TUR) 341 (150+191)
    5. Masanori Mijamoto (JPN) 338 (151+187)
    6. Luis Mosquera (COL) 340 (155+185)
    7. Bak Džú-hjú (KOR) 334 (147+187)
    8. Karim Bin Hnía (TUN) 330 (149+181)
    9.. Bernardin Kingue Matam (FRA) 320 (145+175)
    Š' Č'-jung (CHN) DNF
    Julio Mayora Pernia (VEN) DNF
    Ritvars Suharevs (LAT) DNF
     
    Rizki Junyansyah ale dává 199 kilogramů a ukazuje, že zlatá medaile bude ve správných rukou! Třetí pokus už absolvovat nebude a může jít slavit zisk tento obrovský úspěch!
     
    Weeraphon Wichuma zkusil na 198 kilogramech zaútočit a přeskakuje druhého Andrejeva! Neskutečný výkon tohoto Thajce, který se na pódiu rozplakal a jeho tým ho prakticky táhne pryč. Dostává se totiž nyní na stejný součet jako vedoucí Juniansyah!
     
    Bak Džú-hjú podle předpokladů 196 kilogramů nepokořil a o medailistech tak máme jasno!
     
    Weeraphon Wichuma se obrovsky raduje, protože zvládl 194 kilogramů a měl by mít medaili, pokud nebude šokovat Korejec Bak! Thajce navíc čeká ještě jeden pokus.
     
    Masanori Mijamoto zkusil na závěr 193 kilogramů, které by ho dostaly k medaili. Japonec si hodne dlouho počkal s osou na ramenou a nad hlavu ji nedostal. Z nadhozu tedy bere 187 kilogramů a celkem má 338.
     
    Julio Mayora Pernia také nezvládá třetí pokus, na který si nechal 192 kilo. Dostal je nad hlavu, ušel s nimi pár kroků, ale byla to pro něj moc velká zátěž.
     
    Bulharský tým začal slavit, protože by Andrejev měl získat medaili! Několik vzpěračů sice ještě pokusy dál a dál odkládá, ale to z toho důvodu, aby případně udrželi v součtu šanci na medaili, i když reálně váhu spíš nezvednou.
     
    Tak toto je obrovský šok! Š' Č'-jung třetím pokusem znovu nezvedá 191 kilogramů a v nadhozu končí bez zápisu!
     
    Na řadu jde s posledním pokusem Š' Č'-jung!
     
    Turecký závodník Muhammed Özbek třetí nadhoz zvládá a zapisuje 191 kilogramů!
     
    Özbek ani druhým pokusem nezvedá činku, tentokrát o váze 191 kilogramů, a stejně jako Mayora Pernia je v situaci, kdy mu zbývá poslední šance a nemá z nadhozu zápis!

    Tak pozor! Toto už přestává být legrace. Š' Č'-jung ani na druhý pokus neuspěl a v příštím pokusu už musí...
     
    Menší problémy na úvod nadhozu pro Š' Č'-junga, který 191 kilogramů nad hlavu sice dostal, ale nedokázal se s nimi narovnat.

    To určitě dodalo kuráž Indonésanovi Juniansyahovi a předvedl mnohem lepší pokus než Číňan! Hlavně se jednalo o nadhoz úspěšný.
     
    Rovných 190 kilogramů vybírá na start Thajec Wichuma a má to!

    Se stejnou váhou se se soutěží loučí Božidar Andrejev a jak jinak než úspěšně! Bulhar nasbíral dohromady 344 kilogramů. Stejně jako Kolumbijec předvádí na závěr salto.
     
    Jako jeden z posledních jde na první nadhoz Muhammed Özbek a dost smolně ztroskotal na 189 kilogramech. Činku už měl nad hlavou, ale neudržel ji tam dostatečně.

    Pořádně vyhecovaný naběhl na této váze zafinišovat také Mosquera, ale nic z toho ve výsledku nebylo. Rozloučil se alespoň saltem. Zapisuje tak z nadhozu 185 kilogramů a medailovou ambici po trhu nejspíš neobhájí. Celkem mu to dělá 340 kg.
     
    Julio Mayora Pernia musel zpět na pódium a absolvovat druhý pokus se 188 kilogramy. Opět to nevyšlo, a s Venezuelanem to začíná vypadat dost nahnutě. Ani tento nadhoz totiž nevypadal příliš dobře.

    Michal Hromas