Do 59 kg – ženy Vítězka: L. Š'-fang (CHN) (kon.) | Do 73 kg – muži Vítěz: R. Juniansyah (INA) (kon.)
koniec udalosti
Do 73 kg – muži

Vítěz: R. Juniansyah (INA)

cz Štvrtok 08.08.2024, 19:35 • South Paris Arena 6, Paříž • Olympijské hry - vzpieranie
     
    Čína po třech zlatých medailích poprvé neovládla vzpěračskou soutěž na této olympiádě, i když k dalšímu zlatu vše směřovalo. Trh ovládl favorizovaný Š' Č'-jung s náskokem 10 kilogramů, ale v nadhozu nedokázal zapsat žádný úspěšný pokus a umetl tak cestičku spolufavoritovi Rizkimu Juniansyahovi z Indonésie. Ten vyrovnal olympijský rekord v nadhozu a může slavit!
    Druhý skončil zejména díky juniorskému světovému rekordu v nadhozu Thajec Weeraphon Wichuma a bronz bere jediný muž, který dnes zapsal šest úspěšných pokusů, Božidar Dimitrov Andrejev z Bulharska. (21:57:14)
     
    Konec
    Soutěž skončila.
     
    Konečné pořadí

    1. Rizki Juniansyah (INA) 354 kg (trh 155 + nadhoz 199)
    2. Weeraphon Wichuma (THA) 346 (148+198)
    3. Božidar Dimitrov Andrejev (BUL) 344 (154+190)
    4. Muhammed Özbek (TUR) 341 (150+191)
    5. Masanori Mijamoto (JPN) 338 (151+187)
    6. Luis Mosquera (COL) 340 (155+185)
    7. Bak Džú-hjú (KOR) 334 (147+187)
    8. Karim Bin Hnía (TUN) 330 (149+181)
    9.. Bernardin Kingue Matam (FRA) 320 (145+175)
    Š' Č'-jung (CHN) DNF
    Julio Mayora Pernia (VEN) DNF
    Ritvars Suharevs (LAT) DNF
     
    Rizki Junyansyah ale dává 199 kilogramů a ukazuje, že zlatá medaile bude ve správných rukou! Třetí pokus už absolvovat nebude a může jít slavit zisk tento obrovský úspěch!
     
    Weeraphon Wichuma zkusil na 198 kilogramech zaútočit a přeskakuje druhého Andrejeva! Neskutečný výkon tohoto Thajce, který se na pódiu rozplakal a jeho tým ho prakticky táhne pryč. Dostává se totiž nyní na stejný součet jako vedoucí Juniansyah!
     
    Bak Džú-hjú podle předpokladů 196 kilogramů nepokořil a o medailistech tak máme jasno!
     
    Weeraphon Wichuma se obrovsky raduje, protože zvládl 194 kilogramů a měl by mít medaili, pokud nebude šokovat Korejec Bak! Thajce navíc čeká ještě jeden pokus.
     
    Masanori Mijamoto zkusil na závěr 193 kilogramů, které by ho dostaly k medaili. Japonec si hodne dlouho počkal s osou na ramenou a nad hlavu ji nedostal. Z nadhozu tedy bere 187 kilogramů a celkem má 338.
     
    Julio Mayora Pernia také nezvládá třetí pokus, na který si nechal 192 kilo. Dostal je nad hlavu, ušel s nimi pár kroků, ale byla to pro něj moc velká zátěž.
     
    Bulharský tým začal slavit, protože by Andrejev měl získat medaili! Několik vzpěračů sice ještě pokusy dál a dál odkládá, ale to z toho důvodu, aby případně udrželi v součtu šanci na medaili, i když reálně váhu spíš nezvednou.
     
    Tak toto je obrovský šok! Š' Č'-jung třetím pokusem znovu nezvedá 191 kilogramů a v nadhozu končí bez zápisu!
     
    Na řadu jde s posledním pokusem Š' Č'-jung!
     
    Turecký závodník Muhammed Özbek třetí nadhoz zvládá a zapisuje 191 kilogramů!
     
    Özbek ani druhým pokusem nezvedá činku, tentokrát o váze 191 kilogramů, a stejně jako Mayora Pernia je v situaci, kdy mu zbývá poslední šance a nemá z nadhozu zápis!

    Tak pozor! Toto už přestává být legrace. Š' Č'-jung ani na druhý pokus neuspěl a v příštím pokusu už musí...
     
    Menší problémy na úvod nadhozu pro Š' Č'-junga, který 191 kilogramů nad hlavu sice dostal, ale nedokázal se s nimi narovnat.

    To určitě dodalo kuráž Indonésanovi Juniansyahovi a předvedl mnohem lepší pokus než Číňan! Hlavně se jednalo o nadhoz úspěšný.
     
    Rovných 190 kilogramů vybírá na start Thajec Wichuma a má to!

    Se stejnou váhou se se soutěží loučí Božidar Andrejev a jak jinak než úspěšně! Bulhar nasbíral dohromady 344 kilogramů. Stejně jako Kolumbijec předvádí na závěr salto.
     
    Jako jeden z posledních jde na první nadhoz Muhammed Özbek a dost smolně ztroskotal na 189 kilogramech. Činku už měl nad hlavou, ale neudržel ji tam dostatečně.

    Pořádně vyhecovaný naběhl na této váze zafinišovat také Mosquera, ale nic z toho ve výsledku nebylo. Rozloučil se alespoň saltem. Zapisuje tak z nadhozu 185 kilogramů a medailovou ambici po trhu nejspíš neobhájí. Celkem mu to dělá 340 kg.
     
    Julio Mayora Pernia musel zpět na pódium a absolvovat druhý pokus se 188 kilogramy. Opět to nevyšlo, a s Venezuelanem to začíná vypadat dost nahnutě. Ani tento nadhoz totiž nevypadal příliš dobře.
     
    Přichází 188 kilogramů a do nadhozu se poprvé pouští Mayora Pernia. Bude to muset zkusit znovu. Při nadhozu z ramen činku nad hlavou neudržel.
     
    Japonský vzpěrač Mijamoto si teď určitě oddychl, protože 187 pokořil!

    Nadhoz končí pro Bin Hníu opět neúspěchem a jeho celkový výsledek je díky nadhozeným 181 kilogramům dohromady 330 kilo a skončí mezi poraženými.
     
    Masanoti Mijamoto zahájil na 187 kilogramech a už to skoro vypadalo, že má hotovo. Chyběl opravdu kousek, ale musí jít na druhý pokus s vědomím toho, že nemá zatím základ.

    To Bulhar Andrejev zde pokračuje v krasojízdě a také jeho pátý dnešní pokus je úspěšný!

    Korejec Bak napravuje prvotní neúspěch na 186 kilech a 187 zvedá!
     
    Bak Džú-hjú má po trhu co dohánět. Teď se uvedl neúspěšně na 186 kilech.

    K ose se vrátil Bin Hnía a dopadl stejně jako Korejec.
     
    Tak pozor! Mosquerův pokus je zpětně označen za neúspěšný.
    Vrátil se tedy k čince na druhý pokus a tentokrát už proběhlo vše dle pravidel a má tak na svém kontě 185 kilogramů.
     
    Luis Mosquera volí pro první nadhoz 185 kilo a také má splněno.
     
    Na 183 kilogramech zahájil nadhoz Božidar Andrejev a slaví úspěch! Osobní rekord má velmi dobrých 198 kilo, takže určitě má ještě rezervu.
     
    Tunisan Bin Hnía si pohodlně nadhodil prvním pokusem 181 kilogramů.
     
    Francouzský reprezentant odložil závěrečný pokus až na 180 kilogramů a už už dostával osu nad hlavu. Ta se mu však otočila do špatného úhlu a musí mu tak stačit splněných 175 kilogramů.
     
    Kingue Matam se vrátil k ose o váze 175 kilo a bylo to mnohem lepší. Má tím splněno a čeká ho třetí pokus.
     
    Stejně jako v případě první disciplíny i tentokrát zahajuje Bernardin Kingue Matam. Zvolil si 175 kilogramů a k úspěšnému pokusu bylo poměrně daleko.
     
    Š' Č'-jung suverénně ovládl trh a jestli se čekal vyrovnaný souboj s Indonésanem Juniansyahem, tak jsou tato očekávání rozprášena.

    V nadhozu se samozřejmě může stát cokoliv a Číňan může například přecenit úvodní váhu, ale zkušený je na to dostatečně a forma je zjevně také tam, kde má být.
     
    Pořadí po trhu

    1. Š' Č'-jung (CHN) 165 kg
    2. Luis Mosquera (COL) 155
    3. Rizki Juniansyah (INA) 155
    4. Božidar Dimitrov Andrejev (BUL) 154
    5. Julio Mayora Pernia (VEN) 152
    6. Masanori Mijamoto (JPN) 151
    7. Muhammed Özbek (TUR) 150
    8. Karim Bin Hnía (TUN) 149
    9. Weeraphon Wichuma (THA) 148
    10. Bak Džú-hjú (KOR) 147
    11. Bernardin Kingue Matam (FRA) 145
    Ritvars Suharevs (LAT) DNF
     
    Číňan si nechal na závěrečný trh nasadit 168 kilogramů, tedy jedno kilo pod jeho světovým rekordem. Dnes na tuto váhu neměl, ale i tak může být s první polovinou soutěže spokojen.
     
    Juniansyah šel dokonce o sedm kil nahoru vstříc třetímu pokusu a 162 kilo nezvedl! Z trhu tedy má 155 kilogramů a nabírá hned velkou ztrátu na svého čínského konkurenta.

    Š' Č'-jung už v trhu prakticky rozhoduje o zisku zlata, protože trhnul 165 kilogramů!
     
    Dvojnásobný olympijský vítěz Š' Č'-jung začíná, když už skoro všicni ostatní mají hotovo. Uvedl se aspoň na pohled naprosto hladce zdvihnutými 161 kilogramy.
     
    Rychlý průběh měla snaha Julia Mayora Pernii na 156 kilogramech. Neuspěl a hned poté šel na třetí pokus, který dopadl stejně.
    Pro Venezuelana končí trh se zápisem 152 kilogramů.
     
    Masanori Mijamoto opět začal přepadávat doleva a tentokrát to už nesrovnal. Vyhnul se alespoň nepříjemnému zranění. Na 155 kilech byl ke splnění daleko a z trhu tedy bere jen 151.

    Dalším, kdo na této váze nedokázal uspět, byl Turek Özbek. Jediným jeho úspěšným pokusem bylo 150 kg v tom prvním.
     
    Druhý pokus už vypadal úplně jinak a Rizki Juniansyah má 155 splněno.

    Třetí trh zde čekal Luise Mosqueru. Devětadvacetiletý Kolumbijec tím útočil na svůj osobní rekord a má ho! Překonává tím jeho dosavadní maximum 153 kg.
     
    Máme tu konečně Indonésana Juniansyaha, jenž chce ukončit vzpěračské kralování Číny na pařížských LOH, kde zatím ovládli její zástupci všechny tři proběhnuvší soutěže.
    Poprvé ale na 155 kilech nezapisuje úspěšný pokus a musí na to jít příště lépe.
     
    Bulhar Andreev i třetím pokusem uspěl a 154 kilogramů je jeho!
     
    Stále čekáme na první trhy dvou hlavních favoritů. Rizki Juniansyah i Š' Č'-jung ještě odolávají pokušení a začnou později.
     
    Turek Özbek se posunul s druhým trhem dne na 153 kilo. Mladý Turek už šel s činkou pomalu nahoru, ale v rozhodující fázi mu chyběla síla.
     
    Weeraphon Wichuma si 152 kilo ještě jednou zopakoval a znovu neslavně. V trhu se tak musí spokojit se 148 kily.
     
    Své učinkování v trhu odstartoval obhájce olympijského stříbra Julio Mayora Pernia a se 152 kilogramy neměl výraznější obtíže.

    Také Božidar Andrejev zde uspěl a čeká ho ještě závěrečný pokus.

    Kdo tu ale neuspěl, je s druhým pokusem Thajec Wichuma.
     
    Posouváme se na 151 kg, což přimělo k druhému pokusu Mijamota. Jeho tělo směřovalo pod osou mírně doleva z jeho pohledu, ale dokázal se srovnat a vytlačit ji nahoru!
     
    Luis Mosquera se musel vrátit k ose na další pokus a bylo to jako z jiné dimenze. Zvedl 150 kilo a založeno tak má.

    Svůj poslední pokus si na tuto váhu nechal Bak Džú-hjú, ale tato hodnota o pouhé kilo pod jeho osobním rekordem bylo pro něj příliš. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění a Bak stihl nasměrovat osu mimo své tělo, které pod zátěží povolilo. Z trhu tak bere 147 kg.
     
    Teprve 23letý Turek Muhammed Özbek už to nevydržel a také začal trhat. Bronzový medailista z loňského MS v Rijádu si připisuje úspěšných 150 kilogramů.

    Kolumbijec Mosquera je sice bronzový medailista z Ria do 69 kg a stříbrný z Tokia do 67 kg, ale zde nezahajuje dobře a 150 kilo velmi rychle vzdal.
     
    Po kratší odmlce se k čince vydal Bin Hnía z Tuniska, aby se pokusil ukončit trh se 149 kily na svém kontě. Musel pořádně zabrat, ale má to!
     
    Sedmadvacetiletý Bulhar Božidar Andrejev se připravuje převážně v německém Heinsheimu a pro svůj první trh v soutěži vybral 148 kg. Ukázkovou technikou tuto váhu splnil.

    Poprvé se na pódiu zjevil též Weeraphon Wichuma z Thajska a začíná stejně jako Andrejev.
     
    Lotyš Suharevs opět vyzval 147 kilogramů na souboj a znovu nic! To už začíná být kritické.
     
    Loňský asijský mistr Masanori Mijamoto nechal na osu přidat jeden kilogram a následně zvedá, klaní se čince a odchází. U jeho jména tak svítí zeleně 147 kilo.

    Aby loňských kontinentálních šampionů nebylo málo, přichází ten evropský. Ritvars Suharevs však na rozdíl od Japonce na této váze neuspěl.

    Třetím mužem, který si zkusil 147 kilogramů byl opět Korejec Bak. Tentokrát už se mu zadařilo a může si oddychnout.
     
    Kromě vzpírání je Bak Džú-hjú také amatérským zpěvákem a tato úvodní píseň nebyla příliš čistě zazpívaná. Nevyšlo mu 146 kilogramů.
     
    Napodruhé už to Bin Hnía zvládl a může si tak trochu odpočinout před závěrečným trhem.

    Bernardim Kungue Matam 145 kilogramů s vypětím všech sil zvedl a trh tím pro něj úspěšně končí.
     
    Ještě před třetím pokusem Kingueho Matama se do soutěže pustil Karim Bin Hnía z Tuniska a na 145 kilogramech si hned vylámal zuby. Z hlubokého dřepu se nedokázal dostat a bude to muset zkusit znovu.
     
    Jelikož nikdo nezačne níž, než kolik si zvolil na druhý pokus Kingue Matam, musel právě on zpět k ose. Také 142 kilogramů úspěšně splnil.
     
    Rodák z Kamerunu reprezentující Francii Bernardin Matam zahajuje nakonec na 138 kilech a tu s drobnými obtížemi dostává jedním pohybem nad hlavu.
     
    Start
    Soutěž je zahájena.
     
    Vzpěrači už se v zázemí South Paris Areny 6 chystají a zkouší si cvičné pokusy. Soutěž brzy začne a první k čince by měl jít domácí Bernardin Kingue Matam, který má uvedenou startovní váhu v trhu 135 kilo.
     
    Startovní listina

    Božidar Dimitrov Andrejev (BUL)
    Muhammed Özbek (TUR)
    Julio Mayora Pernia (VEN)
    Masanori Mijamoto (JPN)
    Ritvars Suharevs (LAT)
    Karim Bin Hnía (TUN)
    Luis Mosquera (COL)
    Bak Džú-hjú (KOR)
    Bernardin Kingue Matam (FRA)
    Weeraphon Wichuma (THA)
    Š' Č'-jung (CHN)
    Rizki Juniansyah (INA)
     
    Očekává se tuhá bitva asijské dvojice Rizkim Juniansyahem z Indonésie a Číňanem Š' Č'-jungem. První vzpěračský den získala v obou kategoriích dvě zlata Čína a ráda by v tomto trendu pokračovala i nadále.
    Š' Č' Jung je světovým rekordmanem v trhu (169 kg) a olympijským rekordmanem z Tokia jak v trhu (166 kg), tak nadhozu (198 kg) a logicky tedy i v celkovém součtu (364 kg). Juniansyah letos doma v Phuketu překonal světový rekord a nasbíral 365 kilogramů.
    Číňan už má zlatou z Tokia a v nižší váhové kategorii do 69 kilo také z Ria.
     
    Ve čtvrtek na olympijských hrách pokračuje zápolení nejlepších vzpěračů a vzpěraček. Tradičně se soutěže skládají ze dvou disciplín, kterými jsou trh a nadhoz. Při trhu je činka zdvihnuta nad hlavu jediným souvislým pohybem. Nadhoz obsahuje dva pohyby: vzpěrač si činku přemístí ze země na ramena a následně vyrazí nad hlavu. V nadhozu jsou tak logicky vyšší výkony než v trhu, ale důležité jsou obě disciplíny, protože jejich součet dává dohromady celkový výsledek. Obě disciplíny mají tři pokusy a z těch se počítá ten nejlepší.
     
    Startovní listina

    Š' Č'-jung (CHN)
    Luis Mosquera (COL)
    Rizki Juniansyah (INA)
    Božidar Dimitrov Andrejev (BUL)
    Julio Mayora Pernia (VEN)
    Masanori Mijamoto (JPN)
    Muhammed Özbek (TUR)
    Karim Bin Hnía (TUN)
    Weeraphon Wichuma (THA)
    Bak Džú-hjú (KOR)
    Bernardin Kingue Matam (FRA)
    Ritvars Suharevs (LAT) DNF

    Michal Hromas