10 km – ženy Vítěz: S. van Rouwendaalová (NED) (kon.)
koniec udalosti
10 km – ženy

Vítěz: S. van Rouwendaalová (NED)

cz Štvrtok 08.08.2024, 07:30Olympijské hry - Dálkové plavání
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 07:30.
     
    Plavecký maratón na 10 km žen odstartuje v 7:30 a obejde se bez české účasti. Zlato z Tokia obhajuje Brazilka Ana Cunhaová, další dvě medailistky mezi 24 kvalifikovanými ženami chybějí. Plave se Seinou, jejíž nevalná čistota patří k hlavním kontroverzím letošní olympiády, start mají plavkyně u Mostu Alexandra III.
     
    Závod byl zahájen.
     
    Plavkyně absolvují během závodu úvodní úsek o délce 1,5 kilometru a pět dalších po 1,7 km. V Paříži je brzy ráno příjemné počasí a žen se vrhlo do Seiny.
     
    Ve vedení špičatého roje plavkyň je po třech minutách Moesha Johnsonová z Austrálie.
     
    0,8 km
    Závodnice se poprvé otáčejí kolem bójek, říční proud je výrazně unáší. Johnsonová si na mezičase udržuje vedení těsně před prakticky na roveň plavajícími Italkami Ginevrou Taddeucciovou a Giulií Gabbrielleschiovou, svou krajankou Chelsea Gubeckou a Brazilkou Viviane Jungblutovou.
     
    Závodnice teď čeká směrem zpět k Mostu Alexandra III. obtížnější úsek proti proudu, se kterým se v prvním okruhu teprve seznamují. Zatímco po proudu plavaly středem řeky, nyní se snaží držet úplně u levého břehu, kde je protiproud nejslabší.
     
    Pokud se nejedná o chybu systému, kterých jsme tu v různých sportech zažili požehnaně, tak na první mezičas nedorazila Němka Leonie Märtensová. Ta od počátku zaostávala.
     
    Plavkyně se otáčejí na 1,5 kilometru, který absolvovala nejrychlejší Australanka Johnsonová za 19:02. Na druhou Taddeucciovou má k dobru již sedm vteřin. Třetí se stejně jako při obrátce proti proudu drží další Italka Gabbrielleschiová, na čtvrtou příčku se posunula van Rouwendaalová. Domácí Jouisseová na pátém místě ztrácí 15 vteřin.
     
    1,5 km
    V prostoru obrátky je také možnost občerstvení, nápoj či gel servismani podávají dálkovým plavkyním na dlouhých tyčích, některé jako Gabbrielleschiová si připlouvají pro vydatnější osvěžení přímo ke břehu.
     
    Tak Märtensovou skutečně pouze nezachytil první mezičas, na druhém se již objevuje ve skupině zaostávajících plavkyň se ztrátou 52 vteřin na 16. místě. Úplně poslední Kanaďanka Finlinová ztrácí minutu a čtvrt.
     
    A opět je na řadě druhý z šesti úseků po řece, s výjimkou zkráceného prvního oválu mají všechny ostatní 850 metrů jedním směrem.
     
    2,3 km
    Johnsonová udávala tempo úvodu závodu, teď se ale zdá, že ho přepálila. Na první místo se před ni dostala Sharon van Rouwendaalová, které se drží Ginevra Tadeucciová, třetí je olympijská vítězka z Tokia Ana Cunhaová. Vedoucí skupinu doplňuje Lisa Pouová z Monaka, Jungblutová, Jouisseová a Gubecká.
     
    Stopky na obrátce kolem bójek nezachytily dvě závodnice, Gabbrielleschiovou a také Japonku Ebinovou, tedy třetí a osmou ženu na předešlém mezičase. Rozeznat v řece jednotlivé plavkyně je hodně obtížné.
     
    Australance nevyšel trhák, ale rozhodně neopouští boj o zlato a drží se v čelní skupince vedené ve druhém okruhu stále favorizovanou Nizozemkou van Rouwendaalovou.
     
    3,2 km
    Na druhém úseku vede van Rouwendaalová o dvě vteřiny před Johnsonovou. V závěsu se drží Italky Taddeucciová s Gabbrielleschiovou, které si nechávají rozrážet vodu střídavě oběma vedoucími závodnicemi.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Sharon van Rouwendaalová (NED) 40:18,6
    2. Moesha Johnsonová (AUS) +2,0
    3. Ginevra Taddeucciová (ITA) +4,7
    4. Giulia Gabbrielleschiová (ITA) +5,9
    5. Airi Ebinaová (JPN) +8,5
    6. Chelsea Gubecká (AUS) +10,3
    7. Ana Cunhaová (BRA) +13,6
    8. Caroline Jouisseová (FRA) +14,1
    9. Océane Cassignolová (FRA) +14,4
    10. Viviane Jungblutová (BRA) +16,0
     
    21 žen zatím plave víceméně v jednom, i když silně roztaženém balíku. Zaostávají Němka Märtensová a především daleko vzadu společně plavající Finlinová z Kanady a Číňanka Sin Sin.
     
    4 km
    Další obrátkou opět proplula jako první van Rouwendalová, ve směru po proudu se plavkyním za ní podařilo docvaknout, balík se vždy roztahuje spíše v náročnějším úseku zpět proti proudu Seiny.
     
    Výjimkou je Gabbrielleschiová, které se v tomto úseku začala vedoucí skupinka vzdalovat. Mezi šestou Cunhaovou a italskou plavkyní zeje několikametrová mezera. Závod je ale stále otevřený, dvacet sportovkyň plave v rozmezí dvaceti vteřin.
     
    Závodnice kraulují pod betonovým nábřežím tak blízko levého břehu Seiny, že jsou skryty většině diváků na tribuně u břehu.
     
    4,9 km
    Při další obrátce směrem po proudu se opět rozestupy natáhly, nicméně stále je to jeden dlouhý vodní had plavkyň, jehož hlavou je nepřetržitě van Rouwendaalová.
     
    Příležitost k občerstvení využívá pod mostem třeba Moesha Johnsonová, pro lahev si doplavala pár temp také Katie Grimesová, na minulé olympiádě v Tokiu vůbec nejmladší členka americké výpravy.
     
    5,7 km
    Osvěžená Johnsonová se na další obrátce vrátila do čela závodu před van Rouwendaalovou a Taddeucciovou, mezi touto nejužší špičkou a čtvrtou Gubeckou je asi tak pětimetrová mezírka. Oproti předchozímu mezičase na témže místě nejvíce ztratila Japonka Ebinaová, která se z třetí příčky sesunula na devátou.
     
    6,6 km
    Ve dvou třetinách závodu se vykrystalizoval boj o medaile, největšími uchazečkami o zlato jsou Johnsonová s van Rouwendalovou, za kterými se drží už ve větším závěsu Taddeucciová. Čtvrtá Gubecká již má před sebou výraznější mezeru.
     
    Pořadí po 4. okruhu:
    1. Moesha Johnsonová (AUS) +1:22:02,1
    2. Sharon van Rouwendaalová (NED) +3,1
    3. Ginevra Taddeucciová (ITA) +8,3
    4. Chelsea Gubecká (AUS) +18,0
    5. Ana Cunhaová (BRA) +21,5
    6. Giulia Gabbrielleschiová (ITA) +23,4
    7. Bettina Fabiánová (HUN) +26,6
    8. Viviane Jungblutová (BRA) +30,7
    9. Airi Ebinaová (JPN) +36,9
    10. Océane Cassignolová (FRA) +1:14,7
     
    Taddeucciová se znovu zezadu dotahuje a nechce si nechat dvě vedoucí závodnice odplavat. V čtyřčlenné „stíhací skupině“ plave i obhájkyně zlata Ana Cunhaová, ale navzdory z cyklistiky převzatému názvu se zdá její odstup opticky spíše narůstat.
     
    7,4 km
    Závodnice znovu absolvují náročný úsek napříč šířkou řeky mezi oběma bójkami a otáčejí se zpět proti proudu, kde se snaží co nejrychleji dostat blízko ke břehu.
     
    Čtyřčlenná skupina za vedoucím triem ztrácí na předposlední dolní obrátce 20 vteřin a zhruba deset má k dobru na osmou Jungblutovou.
     
    Zatímco čelo závodu již plave proti proudu zpět k Mostu Alexandra III., dvě nejpomalejší plavkyně se ještě trápí o kolo zpátky. Na úplné dostižení o celé 1,7 km dlouhé „kolo“ to ale asi nebude.
     
    Cunhaová udává tempo své skupiny a ještě číhá na medailovou naději, k té by ovšem potřebovala vytuhnutí některé z plavkyň ve vedoucí trojici.
     
    Diváci na tribuně přímo na mostě, pojmenovaném podle předposledního ruského cara, za jehož vlády (1881-1895) byla podepsána rusko-francouzská Dohoda, sledují obrátku před posledním úsekem. Vedoucí trojice plave společně v čele s Johnsonovou.
     
    8,3 km
    A o stupních vítězů si troufám říct, že jsou rozdány. Jde jen o to, na který se postaví Johnsonová, van Rouwendaalová a Taddeucciová. Další skupina v čele s obhájkyní zlata Cunhaovou doplavala na obrátku s odstupem, který již narostl na 34 vteřin.
     
    Za touto čtyřkou následuje osamocená Japonka Ebinaová s odstupem 55 vteřin a za ní téměř minutová mezera. Teprve poté vede další houf plavkyň devátá Jungblutová, která v posledním kilometru pořádně vytuhla.
     
    Průměrná rychlost čela závodu je 4,85 km/h.
     
    Závodnice kraulují v pořadí Australanka, Nizozemka a Italka. Ta se drží celý průběh závodu neustále v závěsu, ani jednou nepřebrala vedení. Uvidíme teprve v závěru, zda rodačka z Florencie plave ze všech sil, nebo si je šetří na závěrečný finiš.
     
    9,2 km
    Poslední obrátka a jde se do „cílové rovinky“ proti proudu. 850 metrů absolvují plavkyně vždy zhruba za 13 minut, po proudu to zvládají za sedm a půl minuty. Rozuzlení plaveckého maratónu se tedy dozvíme okolo 9:34.
     
    9,5 km
    Johnsonová dál plave na čele o svou první velkou medaili a nepouští nikoho střídat. Do cíle zbývá zhruba 500 metrů.
     
    Z další skupiny naopak odpadla její krajanka Gubecká, které na náročné trati docházejí síly a předstihla ji Ebinaová. Tyto dvě ženy plavou minutu za čelem závodu. Trojici Cunhaová, Fabiánová, Gabbrieleschiová dělí od medaile necelá půlminuta, to už se na krátkém úseku nedá dohnat.
     
    Diváci se natahují přes plot, z dalších řad není na plavkyně těsně u asi dvoumetrové betonové zdi náplavky, vůbec vidět.
     
    9,8 km
    Van Rouwendaalová si přeplavala směrem od břehu a zahájila rozhodující útok na Johnsonovou, Italka se stále drží na třetím místě.
     
    Nizozemce tento manévr vyšel skvěle, nejzkušenější z vedoucího tria se dostává do vedení před Johnsonovou, zbývá už jen vzdálenost několika bazénů a zdá se, že van Rouwendaalová nepatrně cuká svým konkurentkám v boji o zlato.
     
    9,9 km
    Australanka to ovšem ještě nevzdává, také zvýšila frekvenci a drží se v těsném závěsu. Dočkáme se také útoku celý závod naprosto pasivní Taddeucciové?
     
    V cílové rovince se odstupy natahují, Sharon van Rouwendalová si po stříbru z Tokia doplave pro zlato!
     
    cíl
    Sharon van Rouwendaalová si stříbro z Tokia vylepšila a vystoupá na nejvyšší stupínek! Ve finiši jí zbylo dost sil a nechala jasně za sebou svou největší konkurentku Moeshu Johnsonovou. Na Ginevru Taddeucciovou, která se celý závod vyvážela, zbyl po zásluze bronz.
     
    Ani v další skupině nedošlo k překvapení, zlatá medailistka z Tokia Ana Cunhaová si ve spurtu dokraulovala alespoň pro bramborovou medaili před Maďarskou Fabiánovou a Italkou Gabbrieleschiovou.
     
    Následující početná skupina doplavala již s téměř tříminutovým odstupem. Mimo elitní desítku se propadly Jungblutová, Ebinaová i Gubecká, které se většinu závodu pohybovaly v blízkosti čela, ale v závěrečném kilometru jim došly síly.
     
    Závod skončil.
     
    Konečné pořadí:

    1. Sharon van Rouwendaalová (NED) 2:03:34,2
    2. Moesha Johnsonová (AUS) +5,5
    3. Ginevra Taddeucciová (ITA) +8,6
    4. Ana Cunhaová (BRA) +41,5
    5. Bettina Fabiánová (HUN) +42,7
    6. Giulia Gabbrielleschiová (ITA) +43,7
    7. Océane Cassignolová (FRA) +2:32,7
    8. Caroline Jouisseová (FRA) +2:36,8
    9. Leonie Becková (GER) +2:39,2
    10. Angela Martínezová (ESP) +2:41,1
     
    Zlatá žena z Rio de Janeira a stříbrná z Tokia Sharon van Rouwendaalová přidává do své skvělé medailové sbírky další nejcennější kov. V úvodu nenechala uplavat do trháku Australanku Moeshu Johnsonovou, s níž se pak celý závod střídala ve vedení, aby 200 metrů před cílem nastoupila do rozhodujícího úniku. Za oběma favoritkami se v závěsu držela Italka Taddeucciová, která získává bronz, na obhájkyni zlata z Tokia Cunhaovou zbylo čtvrté místo. (10:48:17)

    Karel Jedlička

    Konečné pořadí:
    1. Sharon van Rouwendaalová (NED) 2:03:34,2
    2. Moesha Johnsonová (AUS) +5,5
    3. Ginevra Taddeucciová (ITA) +8,6
    4. Ana Cunhaová (BRA) +41,5
    5. Bettina Fabiánová (HUN) +42,7
    6. Giulia Gabbrielleschiová (ITA) +43,7
    7. Océane Cassignolová (FRA) +2:32,7
    8. Caroline Jouisseová (FRA) +2:36,8
    9. Leonie Becková (GER) +2:39,2
    10. Angela Martínezová (ESP) +2:41,1
    Pořadí po 4. okruhu:
    1. Moesha Johnsonová (AUS) +1:22:02,1
    2. Sharon van Rouwendaalová (NED) +3,1
    3. Ginevra Taddeucciová (ITA) +8,3
    4. Chelsea Gubecká (AUS) +18,0
    5. Ana Cunhaová (BRA) +21,5
    6. Giulia Gabbrielleschiová (ITA) +23,4
    7. Bettina Fabiánová (HUN) +26,6
    8. Viviane Jungblutová (BRA) +30,7
    9. Airi Ebinaová (JPN) +36,9
    10. Océane Cassignolová (FRA) +1:14,7

    Pořadí po 2. okruhu:
    1. Sharon van Rouwendaalová (NED) 40:18,6
    2. Moesha Johnsonová (AUS) +2,0
    3. Ginevra Taddeucciová (ITA) +4,7
    4. Giulia Gabbrielleschiová (ITA) +5,9
    5. Airi Ebinaová (JPN) +8,5
    6. Chelsea Gubecká (AUS) +10,3
    7. Ana Cunhaová (BRA) +13,6
    8. Caroline Jouisseová (FRA) +14,1
    9. Océane Cassignolová (FRA) +14,4
    10. Viviane Jungblutová (BRA) +16,0