Šerm – muži Vítěz: A. el-Džendí (EGY) (kon.) | Šerm – ženy Vítěz: E. Clouvelová (FRA) (kon.)
koniec udalosti
Šerm – ženy

Vítěz: E. Clouvelová (FRA)

cz Štvrtok 08.08.2024, 14:30Olympijské hry - moderný päťboj
     
    Základní šermířské kolo vyhrála Francouzka Elodie Clouvelová s úžasnou bilancí 27-8 a ziskem 260 bodů. Druhá je Michelle Gulyasová s 245 body (24-11) a třetí nakonec Britka Kate Frenchová s 240 body (23-12). Hned za ní ale Veronika Novotná, která může být s šermem nadmíru spokojená. Semifinále moderního pětiboje nabídne už standardní sled disciplín, tedy parkur, bonusové šermířské kolo, plavání a běh spojený se střelbou. Semifinále je na programu v sobotu, finále pak v neděli. (17:21:05)
     
    Pořadí po šermu
    1. Elodie Clouvelová (FRA) 260 b
    2. Michelle Gulyasová (HUN) 245
    3. Kate Frenchová (GBR) 240
    4. Veronika Novotná (CZE) 235
    5. Kerenza Brysonová (GBR) 230
    6. Marie Oteizaová (FRA) 230
    7. Čang Ming-ju (CHN) 225
    8. Song Sung-min (KOR) 225
    9. Alise Fachrutdinovová (UZB) 220
    10. Elena Micheliová (ITA) 220
    11. Kim Sun-u (KOR) 220
    12. Mayan Oliverová (MEX) 215
    13. Genevieve Janse van Rensburgová (AUS) 215
    14. Rebecca Langrehrová (GER) 215
    15. Marlena Jawaidová (SWE) 215
    16. Malak Ismailová (EGY) 210
    17. Anna Jurtová (SUI) 210
    18. Annika Zillekensová (GER) 210
    19. Anna Maliszewská (POL) 205
    20. Laura Asadauskaiteová (LTU) 205
    21. Jessica Savnerová (USA) 205
    22. Gintare Venckauskaiteová (LTU) 205
    23. Salma Abdelmaksoudová (EGY) 205
    24. Laura Herediaová (ESP) 205
    25. Lucie Hlaváčková (CZE) 205
    26. Ilke Ozyukselová (TUR) 205
    27. Jelena Potapenková (KAZ) 200
    28. Valerija Permykinová (UKR) 200
    29. Sophia Hernandezová (GUA) 200
    30. Misaki Učidaová (JPN) 200
    31. Blanka Guziová (HUN) 200
    32. Natalia Dominiaková (POL) 195
    33. Sol Naranjová (ECU) 190
    34. Alice Soterová (ITA) 185
    35. Mariana Arceová (MEX) 185
    36. Isabela Abreuová (BRA) 175
     
    Novotná naopak na Abreuovou nestačila, prohrála i druhý zápas této rotace a přišla o třetí místo. S bilancí 22-13 a 235 body je to však výborné čtvrté místo a skvělý základ pro semifinálový závod!
     
    Hlaváčková na ni ovšem vyzrála a pak porazila i Brazilku Abreuovou, takže zakončila šerm na pozitivní vlně. Celková její bilance činí 16-19, 205 bodů a v zatím nedokončené rotaci je na 23. místě.
     
    Na Australanku ale Novotná recept nenašla a souboj prohrává.
     
    V poslední rotaci číhají Australanka Genevieve Janse van Rensburgová a Brazilka Isabela Abreuová.
     
    Hernandezovou poráží i Novotná, která je velmi blízko ke konečnému třetímu místu po šermu!
     
    Hlaváčková naopak nestačila na Španělku Herediaovou. V dalším duelu ale porazila Guatemalanku Sophii Hernandezovou.
     
    Veronika Novotná začala předposlední rotaci úspěšně proti Španělce Lauře Herediaové a vylepšuje skóre na 21-11!
     
    Na pětibojařky zbývají poslední dvě rotace.
     
    Novotná je s bilancí 20-11 na třetím místě s 225 body a tlačí se na ni Kate Frenchová. Před českou pětibojařkou zůstávají Clouvelová s Gulyasovou. Hlaváčková s bilancí 13-18 klesla do čtvrté desítky a potřebovala by nějakou vítěznou šňůru.
     
    V další rotaci se Veronice Novotné povedlo porazit Švýcarku Annu Jurtovou. Posléze na planš šla ke dvěma duelům Lucie Hlaváčková, která ale prohrála s Jurovou i Švédkou Marlene Jawaidovou. Novotná se pak utkala s Jawaidovou, na kterou ale také nestačila.
     
    Hlaváčková naopak dokázala vyzrát na Fachrutdinovovou, se kterou si naopak neporadila Novotná. Novotná je nicméně s bilancí 19-10 stále na výtečném třetím místě! Hlaváčková figuruje se skóre 13-16 na 27. pozici.
     
    Američanku Savnerovou dokázala Novotná porazit, Hlaváčkové se nepovedlo svou krajanku napodobit.
     
    V další rotaci čekají na české reprezentantky Američanka Jessica Savnerová a Alise Fachrutdinovová z Uzbekistánu.
     
    Egypťanky byly nad síly také pro Lucii Hlaváčkovou, která se s bilancí 12-15 propadla na 23. místo. Novotná je nadále třetí.
     
    Novotné nesedly souboje proti Egypťankám Abdelmaksoudové a Ismailové, se kterými prohrála oba duely. Přesto se stále drží na třetím místě, byť její ztráta na Clouvelovou a Gulyasovou narostla.
     
    Hlaváčková s Frenchovou body vybojovat nedokázala, ovšem Brysonovou poráží, což by ji mělo vrátit zpět do druhé desítky pořadí.
     
    A vzápětí se české reprezentantce povedlo pokořit i Kate Frenchovou, se kterou se v posledních rotacích přetahuje o třetí příčku.
     
    Dlouho spolu zápolily na planši Veronika Novotná a Britka Kerenza Brysonová, nakonec ale k pravidlu o dvojité porážce při vypršení časového limitu nedošlo, Novotná se trefila do soupeřky svou zbraní.
     
    Hlaváčková pro změnu prohrála souboj s Micheliovou, ale porazila Soterovou, takže také odchází z této rotace s bilancí 1-1.
     
    Jako první proti Italkám na planš nastoupila Novotná, která prohrála se Soterovou, ale pak úspěšně zaútočila proti Micheliové a stále se drží v průběžném pořadí hodně vysoko.
     
    Hlaváčková protrhla černou sérii a dokázala proti oběma Litevkám uspět. Teď to ale potřebuje potvrdit také v jedenácté rotaci proti Italkám Alici Soterové a Eleně Micheliové.
     
    Novotná zapisuje další dvě vítězství proti Litevkám Lauře Asadauskaiteové a Gintare Venckauskaiteové! Česká pětibojařka je třetí a před sebou má pouze Clouvelovou a Gulyasovou. 200 bodů a bilanci 15-6.
     
    Na čele se drží Francouzka Elodie Clouvelová, za ní je Michelle Gulyasová a následuje Kate Frenchová a Veronika Novotná na výborném čtvrtém místě.
     
    Hlaváčková se dál trápí, její šňůra porážek se protáhla už na šest. Prohrála souboje s oběma Polkami a propadla se ke konci třetí desítky s bilancí 8-11.
     
    Veronice Novotné se povedlo v soubojích s polskými pětibojařkami Natalií Dominiakovou a Annou Maliszewskou získat dvě vítězství a s 190 body se vyhoupla na průběžné třetí místo! Ještě může být předstižena v této rotaci, ale pozice v první šestce jí zůstane.
     
    Hlaváčková naopak oba tyto duely prohrála a pokazila si bilanci na 8-9. Má nyní černou šňůru čtyř porážek, kterou potřebuje přerušit v deváté rotaci.
     
    Novotné se po porážce s Čang Ming-ju podařilo porazit Ekvádorku Sol Naranjovou a s bilancí 11-6 se stále drží v první desítce.
     
    Hlaváčková si také neporadila s Potapenkovou, které je přitom takřka až na chvostu průběžného pořadí. Pak prohrála i souboj s Učidaovou, kvůli čemuž klesla na šestnácté místo. Právě za Japonku, která se vyhoupla na patnácté.
     
    Z dalšího dvojduelu tentokrát vychází Novotná s bilancí 1-1. Porazila Japonku Misaki Učidaovou, ale posléze prohrála s Jelenou Potapenkovou z Kazachstánu.
     
    Na čele mají bilanci 10-3 a skóre 175 bodů Korejka Kim, Švédka Jawaidová a také Francouzka Elodie Clouvelová a Britka Kate Frenchová.
     
    Lucie Hlaváčková také zvládla obě tyto soupeřky porazit, díky čemuž má bilanci 8-5 a pronikla na osmou příčku! Se ziskem 165 bodů.
     
    Veronika Novotná v další rotaci porazila Turkyni Ilke Ozyukselovou i Ukrajinku Valriji Permykinovou a vylepšila svou bilanci už na 9-4! Má 170 bodů a dostala se na páté místo.
     
    Po této rotaci se dál drží Novotná v první desítce, Hlaváčková se k ní blíží. Vedou s bilancí 9-2 Korejka Kim a Švédka Jawaidová.
     
    S Gulyasovou pak prohrála i Lucie Hlaváčková, která ale záhy porazila další Maďarku Blanku Guziovou. Na tu vyzrála rovněž Veronika Novotná, která tak přerušila svou černou šňůru.
     
    Novotná má nyní černou sérii. Třetí porážku v řadě utrpěla v souboji s Maďarkou Michelle Gulyasovou.
     
    Novotná s druhou Francouzkou prohrála, po čtvrté rotaci má bilanci 6-3.
     
    Hlaváčková pak porazila i Marii Oteizaovou a vylepšuje si bilanci na 5:4! Polehoučku se sune pořadím směrem nahoru.
     
    Lucie Hlaváčková ji naopak dokázala porazit.
     
    Proti domácí Elodie Clouvelové si Veronika Novotná připisuje svou druhou porážku v soutěži.
     
    Výborný šerm předvádí Novotná! Také porazila Zillekensovou, má skóre 6-1 a 155 bodů! Tak výborný zápis mají pouze Kim Sun-u z Jižní Koreje a Marlena Jawaidová ze Švédska.
     
    Posléze Hlaváčková boduje i proti druhé Němce Annice Zillekensové! Vyhoupla se na průběžné šestnácté místo se 140 body.
     
    Novotné i Hlaváčkové se podařilo najít recept na Němku Rebeccu Langrehrovou.
     
    Hlaváčková posléze prohrála i se Song Sung-min, druhou z Korejek. Proti té se naopak povedlo Novotné vylepšit si bilanci na 4-1. Zatím velmi dobrý začátek základního šermířského kola. Za každé vítězství, kromě prvního, je dalších pět bodů na konto. Jedná se o základ pro další soutěže v příštích dnech.
     
    První porážka pro Veroniku Novotnou, kterou utržila na začátku další rotace s Korejkou Kim Sun-u. Kim posléze poráží i Hlaváčkovou.
     
    Novotná po souboji s Oliverovou zůstává stoprocentní! Má to 3-0 a má 140 bodů.
     
    Hlaváčková poprvé vítězí a připisuje si základ 130 bodů. Porazila druhou Mexičanku Mayan Oliverovou.
     
    V souboji s Mexičankou Marianou Arceovou dokázala uspět Novotná, Hlaváčková naopak zapisuje porážku.
     
    České reprezentantky se v úvodním nultém kole utkaly spolu a lépe do soutěže vstoupila Veronika Novotná, která bodovala proti Lucii Hlaváčkové. Získává tedy základ 130 bodů. Obě Češky nyní budou v celkem 17 rotacích potkávat další dvojice.
     
    Program zahájen.
     
    Na duel je jedna minuta a počítá se jeden úspěšný zásah. Všechny pětibojařky absolvují 35 duelů.
     
    Hlavními favoritkami olympijského pětiboje jsou Korejka Song Sung-min, Maďarka Blanka Guziová, Turkyně Ilke Ozyukselová, Bitka Kerenza Brysonová, či Egypťanka Salma Abdelmaksoudová nebo Litevka Gintare Venckauskaiteová. Ale stát se může pochopitelně všechno, v což budou doufat i dvě české pětibojařky.

    Pozici světové dvacítky bude hájit teprve osmnáctiletá Lucie Hlaváčková. Letos v Ankaře se na Světovém poháru blýskla výtečným čtvrtým místem. V Budapešti byla osmnáctá a ve finále Světového poháru obsadila patnáctou příčku. Loni na Evropských hrách skončila na 18. místě, což jí vyneslo místo v Paříži.

    Třiadvacetiletá Veronika Novotná byla v roce 2022 druhá v závodě Světového poháru v bulharské Albeně. Letos byla osmá v Budapešti a aktuálně je světovou třicítkou. V týmovém závodě na mistrovství Evropy v roce 2022 získala bronzovou medaili, což je jeden z jejích milníků kariéry.
     
    Ve čtvrtek na olympijských hrách v Paříži odstartuje moderní pětiboj, jedna z nejtradičnějších disciplín. Celé dění, které se roztáhne do tří dnů, odstartuje šerm, ve kterém se utká každý s každým. Jde o rozřazovací kolo, podle kterého bude určeno nasazení pro páteční semifinále, kdy se bude závodit už ve všech disciplínách.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:30.

    Jan Vojkůvka