Do 89 kg – muži Vítěz: K. M. Nasar (BUL) (kon.) | Do 71 kg – ženy Vítězka: O. Reevesová (USA) (kon.)
koniec udalosti
Do 89 kg – muži

Vítěz: K. M. Nasar (BUL)

cz Piatok 09.08.2024, 15:05 • South Paris Arena 6, Paříž • Olympijské hry - vzpieranie
     
    Strhující souboj vzpěračů do 89 kilogramů je za námi a byli jsme svědky světového rekordu v podání Bulhara Karlose Maye Nasara! Rodák z Paříže svedl v trhu vyrovnanou bitvu s Kolumbijcem Lópezem, ale v nadhozu už konkurenci totálně rozdrtil a předvedl nejen nejlepší nadhoz historie v této kategorii, ale zejména překonal o 8 kilo vůbec nejlepší součet!
    Stříbro bere tedy Yeison López a bronz se silným příběhem Ital Antonino Pizzolato, kterému nebyl zpětně uznán druhý pokus a následně ani třetí, což zvrátil až rychlý protest a přezkum situace. V opačném případě by Ital skončil s DNF za svým jménem. (17:24:47)
     
    Konec
    Soutěž skončila.
     
    Konečné pořadí

    1. Karlos May Nasar (BUL) 404 kg (trh 180 kg + nadhoz 224 kg) WR
    2. Yeison López (COL) 390 (180+210)
    3. Antonino Pizzolato (ITA) 384 (172+212)
    4. Marin Robu (MDA) 383 (175+208)
    5. Mir Mostafa Džavádí (IRI) 372 (168+204)
    6. Ju Dong-džu (KOR) 371 (168+203)
    7. Andranik Karapetjan (ARM) 370 (170+200)
    8. Keydomar Vallenilla Sánchez (VEN) 358 (162+196)
    9. Romain Imadouchène (FRA) 351 (155+196)
    10. Kyle Bruce (AUS) 330 (148+183)
    Boady Santavy (CAN) DNF
    Karim Abokahla (EGY) DNF
     
    Karlos May Nasar je úplně jinde než zbytek startovního pole! Výkonem 224 kilogramů překonává svůj vlastní světový rekord v trhu a zároveň se jedná o nejlepší součet historie, který dosud držel Číňan Li! Ten měl hodnotu 396 kg a Nasar dnes nasbíral naprosto neuvěřitelných 404 kilogramů!
     
    Džavádí šel opět zvedat 217 kilogramů, které by mu přinesly bronz, ale nedaří se a končí pátý.
    Bronzovou placku tak může oslavovat italský tým kolem Antonina Pizzolata!
     
    Korejec Ju šel také na 217 kilo a zázrak se nekonal. Jakmile ucítil v hlubokém dřepu tuto zátěž, pokus ukončil. Zapisuje z nadhozu 203 kg a skončí dnes šestý.
     
    Teprve druhý pokus absolvoval Mir Mostafa Džavádí a nechal si naložit 217 kilo, tedy dva kg nad svůj osobní rekord. S činkou na ramenou se nedokázal ani postavit.
     
    Andranik Karapetjan dělal, co mohl, ale 215 kilogramů na něj bylo prostě příliš. Skončí dnes na sedmé pozici.
     
    Do akce šel v nadhozu poprvé největší kandidát na zlato Karlos May Nasar a de facto ho hned získává! Bravurně zvládl 213 kilogramů.

    V soutěž jsou ještě trochu pozapomenutí Džavádí, Ju a Karapetjan, kteří dlouho odkládají. Ti by ale museli překonat světový rekord, aby mohli ohrozit Nasara.
     
    Pokus se ještě zkoumal a nakonec je Pizzolatovi uznán jako úspěšný! Má tak 212 kilogramů a z toho by měla být medaile! Celkový součet je 384 kilogramů.
     
    Tak toto je velké neštěstí pro Antonina Pizzolata! Absolvoval další těžký pokus a nakonec vytlačil osu nad sebe. Trvalo mu než se s ní srovnal, ale podle rozhodčích ne dostatečně.
     
    Už to vypadalo, že se to Italovi skutečně povedlo. S činkou nad hlavou sice ušel čtyři kroky, ale poté se zastavil. Pokus je ale označen za neplatný a zbývá mu tak poslední šance na zápis.

    To Marin Robu vzdal pokus hned, jak ucítil tuto váhu pár desítek centimetrů nad zemí. Moldavan tak má celkem 383 kilogramů a pokud Ital nezvládne tuto váhu, nebo nešokuje Íránec, tak bude mít medaili.
     
    Antonino Pizzolari otevřel nadhoz s 212 kily a stejně jako v trhu mu prakticky propagačním pokusem úvod vůbec nevychází. Uvidíme, zda se znovu rychle vrátí k čince, aby to napravil stejně jako minule.
     
    Ju Dong-džu drží osobní rekord v nadhozu 207 kilogramů, takže 211 kg pro něj bylo opravdovou výzvou. To se ukázalo a činku v horní pozici pouští.
     
    Velký skok na 210 kilogramů, které čekaly v druhém pokusu Karapetjana. Armén už bral osu nad hlavu, ale rychle váze podlehl.

    Poslední pokus má za sebou Yeison López a 210 kg zvedá! Propuká u něj obrovská radost a teď už jen musí čekat, co předvedou ostatní. Součet Kolumbijce je 390 kg.
     
    Marin Robu se s druhým pokusem posouvá o 8 kilo výš než v prvním a je stále bezchybný! V trhu šel dva pokusy, které oba zvládl. Nyní v nastoleném trendu pokračuje a na věc půjde ještě jednou. Každopádně hlavní je, že zapisuje 205 kilogramů a reálně útočí na medaili. Ostatní reagují a odosouvají pokusy.
     
    Kolumbijec López rozhodně chce zlato nebo stříbro. Nezačal však vůbec dobře. Úvodních 205 kg zvedal nad hlavu víc vepředu než by bylo záhodno a to tělo nemohlo udržet ani pokračovat.

    Druhý pokus jeho tým nikam dál neodkládá, jen mu vysvětlují, co udělat příště lépe. Rychlá možnost nápravy pro něj v tuto chvíli byla asi tím nejlepším možným a také, že 205 kg splnil!
     
    Další kilo plus a v akci Mir Mostafa Džavádí. Íránec 204 kilogramů zvedá. Nejtěžší pro něj bylo vůbec dostat osu na ramena. Poté už vypadal velmi přesvědčivě.

    Romain Imadouchène se loučí s arénou pokusem, který nevyšel. Vzhledem k tomu, že sotva chodí je ale i 196 kg z nadhozu úspěchem. Diváci skandují při odchodu jeho jméno.
     
    Váha se zvedá už na 203 kilo, kde by se měl představit jen Korejec Ju. Vedl si velmi dobře a koncentrovaně. Příští váha už mu bude ale dělat velké potíže,

    Michal Hromas