Do 89 kg – muži Vítěz: K. M. Nasar (BUL) (kon.) | Do 71 kg – ženy Vítězka: O. Reevesová (USA) (kon.)
koniec udalosti
Do 89 kg – muži

Vítěz: K. M. Nasar (BUL)

cz Piatok 09.08.2024, 15:05 • South Paris Arena 6, Paříž • Olympijské hry - vzpieranie
     
    Strhující souboj vzpěračů do 89 kilogramů je za námi a byli jsme svědky světového rekordu v podání Bulhara Karlose Maye Nasara! Rodák z Paříže svedl v trhu vyrovnanou bitvu s Kolumbijcem Lópezem, ale v nadhozu už konkurenci totálně rozdrtil a předvedl nejen nejlepší nadhoz historie v této kategorii, ale zejména překonal o 8 kilo vůbec nejlepší součet!
    Stříbro bere tedy Yeison López a bronz se silným příběhem Ital Antonino Pizzolato, kterému nebyl zpětně uznán druhý pokus a následně ani třetí, což zvrátil až rychlý protest a přezkum situace. V opačném případě by Ital skončil s DNF za svým jménem. (17:24:47)
     
    Konec
    Soutěž skončila.
     
    Konečné pořadí

    1. Karlos May Nasar (BUL) 404 kg (trh 180 kg + nadhoz 224 kg) WR
    2. Yeison López (COL) 390 (180+210)
    3. Antonino Pizzolato (ITA) 384 (172+212)
    4. Marin Robu (MDA) 383 (175+208)
    5. Mir Mostafa Džavádí (IRI) 372 (168+204)
    6. Ju Dong-džu (KOR) 371 (168+203)
    7. Andranik Karapetjan (ARM) 370 (170+200)
    8. Keydomar Vallenilla Sánchez (VEN) 358 (162+196)
    9. Romain Imadouchène (FRA) 351 (155+196)
    10. Kyle Bruce (AUS) 330 (148+183)
    Boady Santavy (CAN) DNF
    Karim Abokahla (EGY) DNF
     
    Karlos May Nasar je úplně jinde než zbytek startovního pole! Výkonem 224 kilogramů překonává svůj vlastní světový rekord v trhu a zároveň se jedná o nejlepší součet historie, který dosud držel Číňan Li! Ten měl hodnotu 396 kg a Nasar dnes nasbíral naprosto neuvěřitelných 404 kilogramů!
     
    Džavádí šel opět zvedat 217 kilogramů, které by mu přinesly bronz, ale nedaří se a končí pátý.
    Bronzovou placku tak může oslavovat italský tým kolem Antonina Pizzolata!
     
    Korejec Ju šel také na 217 kilo a zázrak se nekonal. Jakmile ucítil v hlubokém dřepu tuto zátěž, pokus ukončil. Zapisuje z nadhozu 203 kg a skončí dnes šestý.
     
    Teprve druhý pokus absolvoval Mir Mostafa Džavádí a nechal si naložit 217 kilo, tedy dva kg nad svůj osobní rekord. S činkou na ramenou se nedokázal ani postavit.
     
    Andranik Karapetjan dělal, co mohl, ale 215 kilogramů na něj bylo prostě příliš. Skončí dnes na sedmé pozici.
     
    Do akce šel v nadhozu poprvé největší kandidát na zlato Karlos May Nasar a de facto ho hned získává! Bravurně zvládl 213 kilogramů.

    V soutěž jsou ještě trochu pozapomenutí Džavádí, Ju a Karapetjan, kteří dlouho odkládají. Ti by ale museli překonat světový rekord, aby mohli ohrozit Nasara.
     
    Pokus se ještě zkoumal a nakonec je Pizzolatovi uznán jako úspěšný! Má tak 212 kilogramů a z toho by měla být medaile! Celkový součet je 384 kilogramů.
     
    Tak toto je velké neštěstí pro Antonina Pizzolata! Absolvoval další těžký pokus a nakonec vytlačil osu nad sebe. Trvalo mu než se s ní srovnal, ale podle rozhodčích ne dostatečně.
     
    Už to vypadalo, že se to Italovi skutečně povedlo. S činkou nad hlavou sice ušel čtyři kroky, ale poté se zastavil. Pokus je ale označen za neplatný a zbývá mu tak poslední šance na zápis.

    To Marin Robu vzdal pokus hned, jak ucítil tuto váhu pár desítek centimetrů nad zemí. Moldavan tak má celkem 383 kilogramů a pokud Ital nezvládne tuto váhu, nebo nešokuje Íránec, tak bude mít medaili.
     
    Antonino Pizzolari otevřel nadhoz s 212 kily a stejně jako v trhu mu prakticky propagačním pokusem úvod vůbec nevychází. Uvidíme, zda se znovu rychle vrátí k čince, aby to napravil stejně jako minule.
     
    Ju Dong-džu drží osobní rekord v nadhozu 207 kilogramů, takže 211 kg pro něj bylo opravdovou výzvou. To se ukázalo a činku v horní pozici pouští.
     
    Velký skok na 210 kilogramů, které čekaly v druhém pokusu Karapetjana. Armén už bral osu nad hlavu, ale rychle váze podlehl.

    Poslední pokus má za sebou Yeison López a 210 kg zvedá! Propuká u něj obrovská radost a teď už jen musí čekat, co předvedou ostatní. Součet Kolumbijce je 390 kg.
     
    Marin Robu se s druhým pokusem posouvá o 8 kilo výš než v prvním a je stále bezchybný! V trhu šel dva pokusy, které oba zvládl. Nyní v nastoleném trendu pokračuje a na věc půjde ještě jednou. Každopádně hlavní je, že zapisuje 205 kilogramů a reálně útočí na medaili. Ostatní reagují a odosouvají pokusy.
     
    Kolumbijec López rozhodně chce zlato nebo stříbro. Nezačal však vůbec dobře. Úvodních 205 kg zvedal nad hlavu víc vepředu než by bylo záhodno a to tělo nemohlo udržet ani pokračovat.

    Druhý pokus jeho tým nikam dál neodkládá, jen mu vysvětlují, co udělat příště lépe. Rychlá možnost nápravy pro něj v tuto chvíli byla asi tím nejlepším možným a také, že 205 kg splnil!
     
    Další kilo plus a v akci Mir Mostafa Džavádí. Íránec 204 kilogramů zvedá. Nejtěžší pro něj bylo vůbec dostat osu na ramena. Poté už vypadal velmi přesvědčivě.

    Romain Imadouchène se loučí s arénou pokusem, který nevyšel. Vzhledem k tomu, že sotva chodí je ale i 196 kg z nadhozu úspěchem. Diváci skandují při odchodu jeho jméno.
     
    Váha se zvedá už na 203 kilo, kde by se měl představit jen Korejec Ju. Vedl si velmi dobře a koncentrovaně. Příští váha už mu bude ale dělat velké potíže,
     
    Keydomar Vallenilla Sánchez 200 kilogramů nezvedá a loučí se s publikem. Z nadhozu si odnáší 196 kg a dohromady má 358.
     
    Dostáváme se na rovných 200 kilogramů. kde hned uspěl Moldavan Marin Robu.

    Zahájil zde též Andranik Karapetjan. Opět měl ve finální pozici činku dost nalevo jako při pokusu, který mu nebyl uznán v trhu. Tentokrát byla ale dle rozhodčích horní končetina napnutá.
     
    Chtěl jsem psát, že alespoň Vallenilla Sánchez při svém úspěšném pokusu na 196 kilech vypadal zdravotně fit, ale hne poté ho zjevně dle grimasy chytla záda.

    Na pódium se vrátil Romain Imadouchène a i se zraněnou nohou nadhazuje 196 kilogramů! Hned poté kleká na zem a užívá si ovací publika.
     
    Domácí Imadouchène chtěl nadhodit na úvod 195 kilo, ale bylo to beznadějné. Máme tu nejspíš další zranění, protože kulhá na levou nohu. Dnešní soutěž je co do zranění snad prokletá. Nově je také oznámeno, že do nadhozu už nenastoupí Karim Abokahla, který si při trhu zranil loket!
     
    Vallenilla Sánchez volí pro první nadhoz 190 kilogramů a odhad měl dobrý. Osa sice směřovala trochu na stranu, ale srovnal ji.
     
    Třetí pokus Santavyho byl zase o něco lepší a dokonce došlo ke snaze dostat činku z ramen nad hlavu. Tam ale Kanaďan skončil a následně ukazuje, že má zraněnou levou ruku, což mnohé vysvětluje. Z nadhozu tak nemá žádný platný pokus a svítí u něj DNF.
     
    Santavy starší přepsal synovi pokus na 188, aby měl víc času na přípravu. Na řadu totiž na této váze musí jít ještě před ním Kyle Bruce. Australanovi dalo zabrat už to, aby se s činkou na ramenou postavil. Dál bohužel nebyla šance a z nadhozu bere 182 kilogramů. které přičítá ke 148 z trhu.
     
    Je přidáno kilo na 187 a do akce se pouští znovu Santavy. Sedmadvacetiletý rodák z Ontaria, kterého koučuje jeho otec, teď dostal činku alespoň na hrudník, ale dál už ne. To nevypadá vůbec dobře.
     
    Boady Santavy prvním pokusem na nadhozu nedostal osu ani nad kolena. To vypadá na nějaký zdravotní problém Kanaďana.
     
    Napodruhé už nemohli rozhodčí Bruceovi nic vytknout. Dal si s velkou námahou záležet, ale má 182 zapsáno!
     
    Kyle Bruce si počkal se 183 kilogramy na ramenou a poté činku dostal nahoru. Směřovala sice nejdřív na pravou stranu, ale dokázal ji srovnat a vše nasvědčovalo dobrému pokusu. Následně je ale po krátkém pokusu zneplatněn.
     
    Vypadá to, že také nadhoz začne Kyle Bruce.
    Vedoucí Nasar zahájí určitě mezi posledními a zatím konzumuje banán.
     
    Pořadí po trhu

    1. Karlos May Nasar (BUL) 180 kg
    2. Yeison López (COL) 180
    3. Marin Robu (MDA) 175
    4. Antonino Pizzolato (ITA) 172
    5. Andranik Karapetjan (ARM) 170
    6. Mir Mostafa Džavádí (IRI) 168
    7. Ju Dong-džu (KOR) 168
    8. Karim Abokahla (EGY) 165
    9. Boady Santavy (CAN) 163
    10. Keydomar Vallenilla Sánchez (VEN) 162
    11. Romain Imadouchène (FRA) 155
    12. Kyle Bruce (AUS) 148
     
    Yeison López zakončuje celý trh tím, že stejně jako Nasar zvedá 180 kilogramů! Čeká nás tedy velmi zajímavý nadhoz, do kterého půjdou oba favorité vyrovnaně.
     
    López šel na 180 kilogramů, které sice dokázal vzít nad hlavu, ale už se s nimi nepostavil.

    Jak se to dělá, mu šel ukázat Karlos May Nasar. Trh to byl naprosto výtečný a Nasar jako jediný zvládl všechny tři pokusy!
     
    Moldavan Marin Robu třetí pokus nevyužije a stačí mu tedy 175 kilo. Možná v tom bude nějaká zdravotní indispozice, kterou nechce ještě víc dráždit.
     
    Karlos May Nasar dává najevo obrovské svědomí a už při jeho příchodu k ose si říkáte, že to musí vyjít. Také, že vyšlo a reprezentant Bulharska zapisuje druhým pokusem 177.

    Třetí trh zde absolvoval Andranik Karapetjan a byl to pro něj pokus velmi důležitý. V případě, že by se mu nezadařilo, Připsal by si jen 170 kilo z prvního trhu. Nejprve to vypadalo, že svou misi splnil, ale činku měl hodně křivě a hlavně nepropnul levou ruku.
     
    Antonino Pizzolato se s trhem loučí, když ztratil stabilitu pod 176 kily. Bere tedy 172 z druhého pokusu.
     
    Úvodní váhu si závodníci volí, další následné pokusy jsou vždy automaticky buď stejná váha v případě neúspěchu nebo kilo víc v případě úspěchu. Mají možnost u každého pokusu váhu dvakrát přepsat na jinou.
     
    Nasarův vyzyvatel López už také nechtěl čekat a jako světový rekordman v trhu chce rozhodně kvalitně založit pro druhou polovinu soutěže. Začíná dobře, protože 175 kilogramů trhá!

    Marin Robu tuto váhu také dostává nad sebe a má obrovskou radost.

    Do třetice vyzval 175 kilogramů Armén Karapetjan, ale tady už to bylo o poznání horší.
     
    Vstup má za sebou favorit Karlos May Nasar a 173 kilo zvedl jako nic! To vypadá na velkou formu.
     
    Soutěž zahájil Ital Pizzolato a jeho trh měl na 172 kilech k úspěchu daleko.

    Po dvou minutách se vrátil zpět a už předvedl to, co chtěl. Má splněno.
     
    Poslední pokus absolvoval Mir Mostafa Džavádí na 171 kilech a nedokázal se s nimi postavit. Pro Íránce je to tak výsledných 168 kilo.
     
    Abokahla je zpět, jenže 170 kg bylo i tentokrát nad jeho síly a z trhu si tak odnáší 165 kilogramů. Kromě toho ale také zjevně zraněný loket z druhého pokusu, který si teď ještě dorazil.
     
    Solidních 170 kilogramů a pět mužů dosud ještě ani nezačalo. Jako první z nich šel na věc Moldavan Robu a v pozici držitele několik medailí z mistrovství Evropy, ale také jednoho světového bronzu, technicky skvěle zvládá tento oříšek.

    Aby východní Evropy nebylo málo, objevil se také Andranik Karapetjan a i on trhl 170 kilogramů úspěšně. V hlubokém dřepu trochu zakolísal a nevypadalo to úplně dobře, ale dokázat to vyrovnat a vytlačit činku vzhůru.

    Druhým pokusem se na 170ce představil Egypťan Abokahla a činku sice měl nad hlavu, ale nedokázal narovnat nohy a zátěž ho rozchodila pár kroků vpřed. Trochu zbytečně činku stále držel a snažil se s ní bojovat, až si nejspíš přivodil zranění pravé ruky. Je mu aplikován rychle obstřik, protože nejspíš půjde brzy zpět na pódium.
     
    Dvě kila přidána a do akce se vrátil loňský mistr světa Mir Mostafa Džavádí. Íránec vypadá ve velmi solidní formě a také druhý pokus zvládá na jedničku.

    Jeho korejský soupeř Ju do toho dal vše a tuto váhu zdolává! Zároveň už si může jít trochu odpočinout, než začne nadhoz.
     
    Také Boady Santavy má první polovinu soutěže za sebou. Po dvou dobrých trzích přichází neúspěch na 166 kilech, což znamená výsledek 163 kg.
     
    Zatím sledujeme celkem zdařilé trhy. Partu netrhá ani Egypťan Abokahla, protože trhá 165 kilogramů.

    Po něm přišel k čince na závěrečný pokus Keydomar Vallenilla Sánchez a Egypťana nedokázal napodobit. Osu dostal jen někam nad kolena a pustil ji k zemi. Zůstává tak na 162 kilech.
     
    Do hry nově vstoupil na 164 kilech Íránec Džavádí a může se radovat.
     
    Ju Dong-džu se na 163 kg vrátil k opravě a nyní už si dal záležet. Velmi hezký pokus.
     
    Nová váha o hodnotě 163 kilo přilákala k akci Korejce Ju Dong-džua. Třicetiletý vzpěrač dostal osu rychle nad hlavu, ale nohy ho v poloze neudržely.

    Závaží nepřibývá a do akce jde opět Kanaďan Santavy, jenž úspěšně dostal s velkým vypětím tuto váhu nad sebe a udržel ji tam tak, jak bylo potřeba.
     
    Vallenilla Sánchez si nechal přiložit jedno kilo na 162 a trhá dokonale. Předloňský mistr světa z Bogoty se může připravovat na závěrečný trh.
     
    Další změna a osa už nyní váží 161 kilo, což přilákalo k závěrečnému pokusu Romaina Imadouchèna. Jeden závodník po druhém před ním postupně posouval váhy výš a tak přišla řada na něj.
    Možná se nechal vyhecovat výš, než na co skutečně má a hned, jak šla činka nahoru, jelo tělo pod tíhou padlo dozadu. Naštěstí nedošlo k žádné viditelné újmě na zdraví a Francouz tak zapíše z trhu 155 kg.
     
    Posouváme se o kilogram nahoru, kde začíná úspěšně Kanaďan Boady Santavy!
     
    Stříbrný medailista z Tokia ve váze do 96 kilogramů, která už v programu her není, Keydomar Vallenilla Sánchez si pro svůj úvodní trh volí 157 kilogramů. Venezuelan má základ splněn.
     
    Opravný pokus na 155 kg je ale mnohem zdařilejší a Imadouchène si zařval i s fanoušky!
     
    Na scénu dorazil rodák ze severního cípu Francie Romain Imadouchène. Podpora diváků mu však nepomohlo ke zdolání 155 kil. Pokus skončil velmi rychle, navíc to vypadá, že si pochroumal levou nohu.
     
    Dvě minuty odpočinku a návrat k ose, tentokrát s úspěchem. Kyle Bruce ukončuje trh se zápisem 148 kilogramů a je viditelně spokojen. Pořádně si poté zařval a políbil svůj dres.
     
    Další metou je pro mladého Australana 148 kg, které nedokázal zdolat.
     
    Kyle Bruce se uvádí technicky i silově dobře zvládnutým prvním pokusem na 143 kilech. K čince se asi brzy vrátí, protože ostatní budou začínat na vyšších vahách.
     
    Start
    Soutěž začíná.
     
    Závodníci absolvují poslední minuty přípravy. Zkouší cvičné váhy, zahřívají svalstvo a čekají, až půjdou na řadu. První by se měl v trhu představit Australan Bruce, kterému u jména zatím svítí 143 kilogramů.
     
    Bulharsko ve čtvrtek večer slavilo bronzovou medaili Andrejeva v kategorii do 73 kilogramů a v 89 kilogramech se čeká ještě větší úspěch. Favoritem je totiž rodák z Paříže Karlos May Nasar. Jeho otcem je Libanonec, ale matkou Bulharka, čehož využil a vybral si k reprezentaci právě tuto zemi. Teprve dvacetiletý vzpěrač je světovým rekordmanem v nadhozu (223 kg) loni z Dauhá. Nasar ovládl poslední dva evropské šampionáty.
    Velkým vyzyvatelem by měl být Kolumbijec Yeison López, který v dubnu v Phuketu zvládl nejlepší trh v historii o hodnotě 182 kilogramů.
     
    Startovní listina

    Marin Robu (MDA)
    Romain Imadouchène (FRA)
    Keydomar Vallenilla Sánchez (VEN)
    Karlos May Nasar (BUL)
    Kyle Bruce (AUS)
    Ju Dong-džu (KOR)
    Mir Mostafa Džavádí (IRI)
    Antonino Pizzolato (ITA)
    Yeison López (COL)
    Karim Abokahla (EGY)
    Boady Santavy (CAN)
    Andranik Karapetjan (ARM)
     
    V pátek na olympijských hrách pokračuje zápolení nejlepších vzpěračů a vzpěraček. Tradičně se soutěže skládají ze dvou disciplín, kterými jsou trh a nadhoz. Při trhu je činka zdvihnuta nad hlavu jediným souvislým pohybem. Nadhoz obsahuje dva pohyby: vzpěrač si činku přemístí ze země na ramena a následně vyrazí nad hlavu. V nadhozu jsou tak logicky vyšší výkony než v trhu, ale důležité jsou obě disciplíny, protože jejich součet dává dohromady celkový výsledek. Obě disciplíny mají tři pokusy a z těch se počítá ten nejlepší.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:05.

    Michal Hromas