Prehľad udalostí na LOH Paríž 2024 – 14. deň (kon.)
koniec udalosti
Prehľad udalostí na LOH Paríž 2024 – 14. deň

Piatok 09.08.2024, 09:00Olympijské hry
     
    Ďakujeme za sledovanie dnešného prenosu a prajeme pekný večer. (01:09:26)
     
    Box

    Imane Khalifová získala zlato


    Alžírska boxerka Imane Khalifová, ktorá sa stala predmetom kontroverzie a nenávistnej kampane, získala zlatú medailu vo svojej kategórii do 66 kg. Vo finále porazila Číňanku Jang Liou 5:0 na body. Bronzové medaily získali Janjaem Suwannapheng z Thajska a Chen Nien Chin z Čínskeho Tchaj-Pej.

    V druhej ženskej kategórii do 50 kg triumfovala Číňanka Wu Jü, ktorá vo finálovom zápase po výsledku 4:1 na body porazila Buse Naz Chakirogluovú z Turecka. Bronzové medaily si odnášajú Nazym Kyzaibajová z Kazachstanu a Aira Villegasová z Filipín.

    V mužských kategóriách sa z oboch zlatých tešili reprezentanti Uzbekistanu. Vo váhe do 71 kg zvíťazil Asadchuja Mujdinchujajev jednohlasne 5:0 nad Mexičanom Marcom Alonsom Verde Alvarezom. Bronzové medaile z tejto kategórie si vyboxovali semifinálovou účasťou Omari Jones z USA a Brit Lewis Richardson.

    Rovnako 5:0 na body zvíťazil v kategórii do 92 kg ďalší z Uzbekov Lazizbek Mullojonov. Ten rovnakým jednohlasným výsledkom 5:0 zdolal Lorena Berta Alfonza Domingueza, ktorý reprezentuje Azerbajdžan. Bronzové medaily si svojimi výkonmi v turnaji vyboxovali Španiel Enmanuel Reyes Pla a Davlat Boltajev z Tadžikistanu.
     
    Plážový volejbal

    Ženský turnaj vyhrali Brazílčanky


    Zlatú medailu z piesku pod Eiffelovou vežou si v dramatickom finále vybojovali Brazílčanky Ana Patricia a Duda, ktoré v troch setoch zdolali Kanaďanky Melissu Humanu-Paredesovú a Brandie Wilkersonovú 2:1. Prvý vyrovnaný set skončil 26:24 pre brazílsky pár, v druhom sa tešili Kanaďanky. V skrátenom sete už Brazílčanky nenechali nič na náhodu a zvíťazili 15:10. Bronzovú medailu získali Tanja Hueeberliová a Nina Brunnerová, ktoré v zápase o tretie miesto zdolali austrálsky pár 2:0 na sety.
     
    Atletika

    Prekážkarskú štvorstovku vyhral s prehľadom Rai


    Benjamin Rai z USA sa stal jasným víťazom v behu na 400 m cez prekážky. Vo finále dobehol do cieľa vo osobnom sezónnom maxime 46,46 s. Na druhom mieste skončil so stratou 60 stotín jeho vyzývateľ Karsten Warholm z Nórska. Bronzovú medailu z Tokia obhájil Brazílčan Alison dos Santos s výkonom 47,26 s.
     
    Breaking

    Medzi B-Girls zvíťazila Japonka Ami


    B-Girls majú za sebou svoju súťaž na OH v Paríži. Po celodennom súťažení si zlatú medailu odnáša Japonka Ami. Tá vo finále porazila 3:0 Nicku z Litvy. Bronz si po víťazstve 3:0 s Indiou z Holandska vybojovala Číňanka 671.
     
    Taekwondo

    Zlaté medaily do Maďarska a Tuniska


    Maďarská reprezentantka Viviana Martonová sa stala víťazkou kategórie žien do 67 kg. Tá z pozície dvanástej nasadenej vo finále porazila nasadenú trojku, Srbku Aleksandru Perisićovú 2:0. Bronzové medaily získali Američanka Kristina Teachoutová a Belgičanka Sarah Chaariová.

    V mužskej kategórii do 80 kg sa z víťazstva tešil Tunisan Firas Katoussi, ktorý vo finále zvíťazil s Iráncom Mehranom Barkhordarim 2:0. Bronzové medaily si odnášajú Talian Simone Alessio a Edi Hrnic z Dánska.
     
    Atletika

    Najrýchlejšia na 10 000 m bola Chebetová z Kene


    Ženské preteky na 10 000 m vyhrala Keňanka Beatrice Chebetová v priemernom čase 30:43,25. Počas pretekov bolo vidieť, že žiadna z hlavných favoritiek nechce zaútočiť príliš skoro a pôjde sa na taktiku. Z toho ťažila Talianka Nadia Battoclettiová, ktorá skvelým finišom vybojovala striebro v národnom rekorde 30:43,35. Na bronzovej priečke dobehla Holanďanka Sifan Hassanová v sezónnom maxime 30:44,12.
     
    Atletika

    V trojskoku o dva centimetre vyhral Diaz Fortun


    Španielsky trojskokan Jordan Alejandro Diaz Fortun vybojoval zlatú medailu o neuveriteľné dva centimetre s výkonom 17,86 hneď v prvom pokuse. Paradoxne by mu na prvé miesto stačil aj jeho druhý najlepší pokus, ktorý mal hodnotu 17,85. Druhé miesto si vyskákal Portugalec Pedro Pichardo. Európske medailové stupne doplnil so svojím sezónnym maximom Talian Andy Diaz Hernandez za 17,64 m.
     
    Hádzaná

    Favoriti z Dánska sa potrápili so Slovincami


    Vo výbornom semifinálovom zápase medzi Slovinskom a Dánskom to bolo po väčšinu zápasu jednostranné predstavenie Dánska. V prvom polčase dovolili Slovincom dať prvý gól z hry až v 11. minúte! Polčas napokon severania vyhrali 15:10. V tom druhom viedli 15 minút pred koncom 26:20, ale v závere sa im prestala dariť koncovka a Ferlin v bráne Slovinska sa rozchytal. V poslednej minúte za stavu 31:30 mali Dáni k dispozícii sedmičku, no Hansen nedal a v záverečnom útoku zápasu mali Slovinci dve šance vyrovnať. Napokon sa im to síce nepodarilo, ale za svoj výkon proti obrovskému favoritovi si zaslúžia absolutórium.
     
    Atletika

    Hladkú štvorstovku vyhrala v olympijskom rekorde Paulinová


    Marileidy Paulinová z Dominikánskej republiky získala zlato na 400 m v olympijskom rekorde 48,17 s. Iba o 36 stotín za ňou zaostala vo svojom sezónnom osobnom maxime 48,53 Salwa Eid Naserová z Bahrajnu. Na treťom mieste dobehla Poľka Natalia Kaczmareková za 48,98 s.
     
    Pozemný hokej

    Zlato po nájazdovej dráme získali Holanďanky


    Zlaté medaily si v ženskom turnaji pozemného hokeja odnášajú Holanďanky. Tie vo finále prehrávali proti Číne 0:1 gólom Čchen I, no v poslednej štvrtine po trestnom rohu vyrovnala Hansenová. V nájazdovej lotérii sa Holanďanky mohli spoľahnúť na výkon brankárky Anne Veenendaalovej, ktorá zlikvidovala tri zo štyroch nájazdov.
     
    Atletika

    V ženskej guli vyhrala posledným pokusom Ogunleyeová


    Nemka Yemisi Ogunleyeová si vybojovala zlato posledným pokusom, ktorým guľu poslala presne na 20-metrovú hranicu. Predbehla tak Novozélanďanku Madison Lee Wescheovú, ktorá viedla osobným rekordom z piatej série s hodnotou 19,86 m. Na treťom mieste skončila Číňanka Sung Ťia-jüan s výkonom 19,32 m.
     
    Atletika

    V sedemboji obhájila zlato Nafissatou Thiamová


    Olympijské zlato obhájila Belgičanka Nafissatou Thiamová s výkonom 6880 bodov. Druhá skončila úradujúca majsterka sveta Katarina Johnson-Thompsonová z Veľkej Británie za 6844 bodov. Bronzovú medailu si vybojovala druhá z Belgičaniek Noor Vidtsová, ktorá si osemstovku postrážila a s celkovým súčtom 6707 si pohodlne postrážila aj bronzovú medailu.
     
    Zápasenie

    Dve zlaté pre Japonsko


    Japonskí zápasníci získali dve zlaté medaily v zápasení. V kategórii mužov vo voľnom štýle do 57 kg triumfoval Rei Higuči, ktorý vo finále porazil Američana Richarda Spencera Leea 4:2. V tejto kategórii si bronzové medaily odniesli Iránec Aman Aman a Gulomjom Abdulajev z Uzbekistanu.

    V kategórii voľnoštýliarov do 86 kg sa zo zisku zlatej medaily tešil Bulhar Magomed Eldarovič Ramazanov. Ten vo finále zdolal Iránca Hassana Yazdanicharatiho 7:1. Bronzové medaily získali Američan Aaron Marquel Brooks a Grék Dauren Kurugliev.

    Druhé japonské zlato získala v kategórii voľnoštýliarok do 57 kg Cugumi Sakuraiová. Tá si vo finále poradila na nulu s Anastastiou Ničitovou z Moldavska. Bronz si z tejto kategórie odnášajú Američanka Helen Louise Maroulisová a Chung Kche-sin z Číny.
     
    Vzpieranie

    Zlato aj s olympijským rekordom pre Reevesovú


    Zlatú medailu v kategórii žien do 71 kg si vybojovala Američanka Olivia Reevesová. Tá si pomohla ku zlatu olympijským rekordom v trhu s hodnotou 117 kg. Jej celkový výkon bol 262 kg, ktorým o 5 kg predstihla druhú Mari Leivis Sanchezovú z Kolumbie. Iba o jediný kilogram za Kolumbijčankou zaostala Angie Paola Palaciosová Dajomesová z Venezuely.
     
    Dráhová cyklistika

    Madison vyhrali Talianky, v mužskom šprinte triumfoval Holanďan


    Dve sady medailí sa rozdávali v dráhovej cyklistike. V kategórii madison žien si zlato vyjazdili cyklistky Talianska Vittoria Guazziniová a Chiara Consonniová. Tie so ziskom 37 bodov o šesť bodov zdolali britský tím zložený z Noah Barkerkovej a Neah Evansovej. Na treťom mieste so ziskom 28 bodov skončili cyklistky Holandska Maike van der Duinová a Lisa van Belleová.

    V individuálnom šprinte mužov získal najcennejší kov Holanďan Harrie Lavreysen. Ten vyhral prvé dve jazdy s náskokom 24 a 47 teisícin s Austrálčanom Matthewom Richardsonom. V súboji o bronz sa tešil zo zisku medaile Brit Jack Carlin. O jeho víťazstve nad Holanďanom Jeffreym Hooglandom musela rozhodovať až tretia jazda, ktorú Brit vyhral o 41 tisícin.
     
    Atletika

    V štafetách sa tešili Američanky a Kanaďania


    Dnešný atletický večer odštartovali štafetové preteky šprintérok a šprintérov. Medzi ženami triumfovali Američanky, ktoré ku zlatu dotiahla Sha'carri Richardsonová. Tá preberala štafetový kolík na tretej pozícii, no skvelou záverečnou stovkou predbehla Britky aj Nemky.

    Výsledky finále štafiet 4x100 m ženy:
    1. USA (Jeffersonová, Terryová, Thomasová, Richardsonová) 41,78 SB
    2. Veľká Británia (Asher-Smithová, Lansiquotová, Huntová, Neitová)
    3. Nemecko (Burghardtová, Mayerová, Lueckenkemperová, Haaseová) 41,97 SB
    4. Francúzsko (Oliereová, Josephová, Parisotová, Galetová) 42,23
    5. Jamajka (Reidová, Nelsonová, Forbesová, Claytonová) 42,29 SB
    6. Kanada (McCreathová, Madogová, Leclairová, Leducová) 42,69
    7. Holandsko (van den Bergová, van Hunenstijnová, Bisschopsová, Jiyaová) 42,74
    Švajčiarsko DQ

    Nemenej dramatické boli preteky mužov. Tam zvíťazili vo svojom sezónnom maxime Kanaďania, ktorí sa zo šiesteho miesta po prvej odovzdávke dostali v závere do čela a niekdajší súper Usaina Bolta Andre de Grasse dobehol na prvej pozícii. Striebro získali v kontinentálnom rekorde Juhoafričania a bronz vybojovali Briti.

    Výsledky finále štafiet 4x100 m mužov:
    1. Kanada (Brown, Blake, Rodney, De Grasse) 37,50 SB
    2. Južná Afrika (Walaza, Maswanganyi, Nkoana, Simbine) 37,57 AR
    3. Veľká Británia (Azu, Hinchcliffe, Mitchell-Blake, Hughes) 37,61 SB
    4. Taliansko (Melluzzo, Jacobs, Patta, Tortu) 37,68 SB
    5. Japonsko (Sakai, Sani Brown, Kiryu, Ueyama) 37,78 SB
    6. Francúzsko (M. Zeze, Erius, R. Zeze, Mateo) 38,81
    7. Čína (Teng, Sie, Jen, Čchen) 38,06
    USA DQ
     
    Futbal

    Španieli rozosmútili domácich po predĺžení


    Francúzsko so Španielskom odohralo skvelý finálový zápas. Domáci pomerne rýchlo viedli po góle Millota, no potom Španieli spustili gólový uragán a po dvoch presných zásahoch Fermína Lópeza a krásnom priamom kope od Baenu otočili na 3:1. V druhom polčase Francúzi stavili všetko na útočnú kartu a zásluhou Aklioucheho sa im podarilo desať minút pred koncom znížiť. Dráma vyvrcholila na konci riadneho hracieho času, keď Miranda v šestnástke stiahol Kalimuenda a rozhodca po porade s videom nariadil penaltu, ktorú Mateta bezpečne premenil. V predĺžení dvomi gólmi o výhre Španielska rozhodol Sergio Camello.

    Francúzsko – Španielsko 3:5 pp. (1:3, 2:0 – 0:1, 0:1)
    Góly:
    11. Millot, 79. Akliouche, 90+3. Mateta (11 m) – 18. a 25. López, 28. Baena, 100. a 120+1. Camello
     
    Vodné pólo

    Chorváti so vo finále zahrajú so Srbmi


    V semifinálovom zápase mužského vodného póla dnes lepšie do zápasu vstúpili Maďari a v prvej štvrtine viedli 3:1. Chorváti však stihli v posledných minútach prvej časti výsledok vyrovnať. V druhej štvrtine maďarskí hráči dvakrát viedli, aby ju napokon prehrali o dva góly a to bola strata ktorú už do konca zápasu nedokázali zlikvidovať. V závere sa dotiahli na jeden gól a poslednou strelou v zápase sekundu pred koncom dokonca mohol vyrovnať Zálanki, ale netrafil bránu a do finále proti Srbsku tak postupujú ich susedia z Chorvátska. Maďarov čaká zápas o bronz proti USA.

    Ján Polák

    Program súťaží 14. dňa:
    Atletika
    10:05 sedemboj ženy (skok do diaľky)
    10:40 štafeta 4 x 400 m ženy (1. kolo)
    11:05 štafeta 4 x 400 m muži (1. kolo)
    11:23 sedemboj ženy (hod oštepom, skupina A)
    11:30 800 m muži (semifinále)
    12:05 100 m cez prekážky ženy (semifinále)
    12:32 sedemboj ženy (hod oštepom, skupina B)
    19:30 štafety 4 x 100 m ženy (finále)
    19:37 vrh guľou ženy (finále)
    19:47 štafety 4 x 100 m muži (finále)
    20:00 400 m ženy (finále)
    20:13 trojskok muži (finále)
    20:34 sedemboj ženy (800 m)
    20:57 10 000 m ženy (finále)
    21:45 400 m cez prekážky muži (finále)

    Basketbal
    17:30 USA – Austrália (ženy, semifinále)
    21:00 Francúzsko – Belgicko (ženy, semifinále)

    Box
    21:20 muži do 71 kg (finále)
    21:47 ženy do 50 kg (finále)
    22:34 ženy do 92 kg (finále)
    22:51 ženy do 66 kg (finále)

    Breaking
    16:00 ženy (predkvalifikácia)
    16:07 ženy (skupiny)
    20:00 ženy (štvrťfinále)
    20:47 ženy (semifinále)
    21:19 ženy (finále)

    Diaľkové plávanie
    07:30 10 km muži

    Dráhová cyklistika
    14:00 šprint ženy (kvalifikácia)
    14:41 šprint muži (semifinále)
    14:48 šprint ženy (1. kolo)
    15:38 šprint ženy (1. kolo, repasáže)
    18:00 šprint muži (finále)
    18:09 madison ženy (finále)
    19:10 šprint ženy (2. kolo)
    19:58 šprint ženy (2. kolo, repasáže)

    Futbal
    15:00 Španielsko – Nemecko (ženy, o bronz)
    18:00 Francúzsko – Španielsko (muži, finále)

    Golf
    09:00 ženy (3. kolo)

    Hádzaná
    16:30 Nemecko – Španielsko (muži, semifinále)
    21:30 Slovinsko – Dánsko (muži, semifinále)

    Jachting
    12:13 kite muži (jazdy 2 – 6)

    Moderná gymnastika
    10:00 družstvá (kvalifikácia – 1. striedanie)
    11:10 družstvá (kvalifikácia – 2. striedanie)
    14:30 individuálny viacboj (finále)

    Moderný päťboj
    13:00 jednotlivci muži (semifinále)
    17:00 jednotlivci muži (semifinále)

    Plážový volejbal
    21:00 ženy (zápas o bronz)
    22:30 ženy (finále)

    Pozemný hokej
    14:00 Argentína – Belgicko (ženy, o bronz)
    20:00 Holandsko – Čína (ženy, finále)

    Rýchlostná kanoistika
    10:30 – 10:40 kanoe dvojíc ženy 500 m (semifinále)
    10:50 – 11:00 dvojkajak ženy 500 m (semifinále)
    11:10 – 11:20 dvojkajak muži 500 m (semifinále)
    11:30 – 11:40 single kanoe muži 1000 m (semifinále)
    12:40 – 12:50 kanoe dvojíc ženy 500 (finále)
    13:00 – 13:10 dvojkajak ženy 500 m (finále)
    13:20 – 13:30 dvojkajak muži 500 m (finále)
    13:40 – 13:50 single kanoe muži 1000 m (finále)

    Skoky do vody
    10:00 10 m veža muži (predkolo)
    15:00 3 m doska ženy (finále)

    Stolný tenis
    10:00 súťaž družstiev muži (o bronz) – Francúzsko – Japonsko
    15:00 tímová súťaž mužov (finále) – Čína – Švédsko

    Synchronizované plávanie
    19:30 dvojice technický program

    Športové lezenie
    10:15 kombinácia muži (finále)
    12:35 kombinácia muži (finále)

    Taekwondo
    09:00 muži do 80 kg (kvalifikácia)
    09:09 – 12:00 ženy do 67 kg (osemfinále)
    09:21 – 12:13 muži do 80 kg (osemfinále)
    14:30 – 15:45 ženy do 67 kg (štvrťfinále)
    14:40 – 15:69 muži do 80 kg (štvrťfinále)
    16:11 – 16:37 ženy do 67 kg (semifinále)
    16:24 – 16:50 muži do 80 kg (semifinále)
    19:30 – 19:53 ženy do 67 kg (repasáže)
    19:40 – 20:06 muži do 80 kg (repasáže)
    20:19 – 20:49 ženy do 67 kg (zápasy o bronz)
    20:34 – 21:04 muži do 80 kg (zápasy o bronz)
    21:19 ženy do 67 kg (finále)
    21:37 muži do 80 kg (finále)

    Vodné pólo
    13:00 Taliansko – Španielsko (muži, 5. – 8. miesto)
    14:35 Srbsko – USA (muži, semifinále)
    18:00 Grécko – Austrália (muži, 5. – 8. miesto)
    19:35 Maďarsko – Chorvátsko (muži, semifinále)

    Volejbal
    16:00 Taliansko – USA (muži, o bronz)

    Vzpieranie
    15:00 muži do 89 kg
    19:30 ženy do 71 kg

    Zápasenie
    11:00 voľný štýl muži do 57 kg (repasáže)
    11:00 voľný štýl muži do 74 kg (osemfinále, štvrťfinále, Tajmuraz Mairbekovič Salkazanov)
    11:00 voľný štýl ženy do 57 kg (repasáže)
    11:00 voľný štýl ženy do 62 kg (osemfinále, štvrťfinále)
    11:00 voľný štýl muži do 86 kg (repasáže)
    11:00 voľný štýl muži do 125 kg (osemfinále, štvrťfinále)
    18:15 voľný štýl muži do 74 kg (semifinále)
    18:15 voľný štýl muži do 125 kg (semifinále)
    18:15 voľný štýl ženy do 62 kg (semifinále)
    18:15 voľný štýl muži do 57 kg (o medaily)
    18:15 voľný štýl muži do 86 kg (o medaily)
    18:15 voľný štýl ženy do 57 kg (o medaily)