Brest – Marseille 1:5 (kon.) | Remeš – Lille 0:2 (kon.) | Monaco – Saint-Étienne 1:0 (kon.)
koniec
Stade de Reims
0:2 (0:1)
Lille OSC
cz Sobota 17.08.2024, 19:00 • Stade Auguste-Delaune, Remeš • Ligue 1 McDonald’s • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přejeme příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního kola francouzské Ligue 1. Od devatenácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Remeší a Lille!
     
    Lille OSC

    Dogám začala sezóna už před jedenácti dny, a to dvojzápasem třetího předkola Ligy mistrů. Nad Fenerbahçe si připsaly dvě výhry a postoupily do další fáze, kde dvakrát vyzvou pražskou Slavii. V Ligue 1 budou fotbalisté Lille obhajovat čtvrté místo. V souvislosti s přestupem do Manchesteru United u toho nebude mladičký obránce Leny Yoro. Novými posilami na soupisce hlavního trenéra Bruna Génésia jsou Osame Sahraoui z Heerenveenu a Ethan Mbappé z PSG, což je sedmnáctiletý bratr hvězdného Kyliana.
     
    Stade de Reims

    Severofrancouzský klub zahajuje v Ligue 1 sedmou sezónu v řadě. V té minule se bezpečně vyhnul záchraně a na devátém místě byl jen čtyři body od postupu do předkola Konferenční ligy. Slovinský trenér Luka Elsner nemohl v letní pauze uvítat takřka žádné posily. Jediným novým kmenovým hráčem stal obránce Cédric Kipré z anglického West Bromwiche. V kolonce odchodů se naopak nachází hráči jako Richardson, Foket, Abdelhamíd a Cheick Keita.
     
    Vzájemné zápasy 2023/24

    26.09.2023 Lille – Remeš 1:2
    02.03.2024 Remeš – Lille 0:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Stade de Reims: Y. Diouf – Okumu, Agbadou, Ab. Koné, Akieme – Edoa, Am. Koné, Munetsi (C) – Itó, O. Diakité, Nakamura.
    Náhradníci: Olliero – Adeline, Bojang, De Smet, Diakhon, Yay. Fofana, Khadra, Kipré, Sangui.
    Trenér: Luka Elsner

    Lille OSC: Chevalier – T. Santos, Mándí, B. Diakité (C), Ribeiro, Ismaily – Cabella, Mukau, Gomes, Sahraoui – Bayo.
    Náhradníci: Mannone – Gudmundsson, Haraldsson, Ilić, Mbappé, Meunier, Bouaddi, Touré, David.
    Trenér: Bruno Génésio

    Rozhodčí: Wattellier – Fabre, Drouet.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop měli domácí, kteří nastupují v červenobílých dresech. Hráči Lille jsou v šedém.
     
    3
    Džunja Itó si troufal na Ismailyho. Centr zprava přes brazilského obránce ale neprošel a nakonec to byl Japonec, kdo odrazil míč do autu.
     
    4
    Sergio Akieme se šikovně zbavil Santose, ale přízemní přihrávka do pokutového území ztroskotala na noze Bafodé Diakitého.
     
    5
    Od Lille je to hodně pasivní úvod zápasu. Podtrhuje to velmi pomalá rozehrávka mezi Diakitém a Chevalierem.
     
    6
    Diouf si poradil s razantní malou domů od Agbadoua a hra se vrátila do středu hřiště.
     
    7
    Tiago Santos měl otevřené dveře na pravém křídle. Mohamed Bayo od něj dostal centr za paty a z krkolomné pozice neumístil míč mezi tyče.
     
    8
    Alexsandro Ribeiro svým laxním odkopem trochu zavařil zbylým obráncům Lille. Ošemetná situace ve vápně však měla pro Dogy šťastný konec. Oumar Diakité byl odzbrojen čistě.
     
    10
    Ajsa Mándí už byl s balonem za postranní čarou. Nervózně pochodující Luka Elsner bude zblízka sledovat vhazování Sergia Akiemeho.
     
    11
    Následkem tvrdé srážky s Amadou Koném se Angel Gomes bezvládně zřítil k zemi. Očividně ztratil vědomí a členové realizačního týmu Lille urgentně volají na pomoc další zdravotníky.
    11. Angel Gomes byl vážně zraněn drsným zákrokem Amadou Koného.
     
    14
    Hráči obou týmů nervózně pochodují po hřišti a doufají, že anglickému záložníkovi Lille nebude nic vážného. Nejspíše se nebude hrát delší dobu.
     
    15
    Dobré čtyři minuty po inkriminovaném souboji s Angelem Gomesem obdržel Amadou Koné červenou kartu a Remeš bude skoro celý zápas v oslabení. To je v tuto chvíli vedlejší, protože dál probíhá zásah lékařů u bezvládně ležícího Gomese.
     
    20
    Stále nejsou patrné žádné dobré zprávy ohledně Angela Gomese. Rozhodčí Wattellier nepochybně diskutuje o možném ukončení zápasu.
     
    22
    Podle toho, že na hřiště nepřijela žádná sanitka, se dá odhadovat, že se nejčernější scénáře nenaplní. Fotbalisté Remeše počítají s pokračováním zápasu a pečlivě se rozcvičují.
     
    25
    Hráči Lille se už také rozešli od ošetřovaného Gomese a v deštivém počasí se snaží udržet v provozní teplotě.
     
    30
    Hostující mužstvo se opět sešlo kolem ošetřovaného Gomese. Nehraje se už dvacet minut...
     
    33
    Sanitka zůstává stát v rohu stadionu. Zraněný Angel Gomes ještě ani nebyl přesunut na nosítka.
     
    36
    Tak až teď, zhruba 25 minut od děsivé srážky s Amadou Koném, je Angel Gomes odvážen do sanitky. Celý stadion včetně hráčů to doprovází potleskem.
     
    38
    Rozhodčí Eric Wattellier svolil k dalšímu rozcvičení. Za pár chvil bychom se měli vrátit k zápasu, který bude ovlivněn početní výhodou Lille.
     
    44
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Angel Gomes, přichází Hákon Haraldsson.
     
    45
    Přesně ve chvíli, kdy měl vypršet čas určený pro první dějství, je vše připraveno k obnovení hry. Poločasová pauza nastane až za nějakou půlhodinu.
     
    45+1
    Nastavuje se 34 minut.
     
    45+3
    Džunja Itó teď bude mít více defenzivních povinností. Prozatím si je plní svědomitě, na levé straně ho nedokázal obejít Sahraoui.
     
    45+4
    Mándího elegantní oblouček si Bayo nepřevzal. Remeš pak zaváhala v rozehrávce, ale Sahraoui se do zakončení neprokličkoval.
     
    45+5
    Ismaily dával po zemi míč do vápna. Bayo pálil do bloku a totéž platilo v případě dalekonosné dorážky střídajícího Haraldssona.
     
    45+6
    Osame Sahraoui posadil centr na hlavu keňského obránce Okumua. Pokračovat se bude rohovým kopem.
     
    45+7
    Cabellův nízký centr od rohového praporku měl tristní parametry. Odkopnutý míč sbírá Ismaily na vlastní polovině.
     
    45+8
    Ngal'ayel Mukau zastavoval rodící se brejk Oumara Diakitého nečistým způsobem. Wattellier byl v tomto případě benevolentní a žlutou kartu neudělil.
     
    45+9
    Keito Nakamura si hrudí zpracovával míč do běhu, ale nezajištěný Santos ho v klíčovém souboji k pokutovému území nepustil.
     
    45+10
    Oumar Diakité poděkoval za nákop, který doletěl k Chevalierovi. Od hostujícího gólmana přebírá míč zastupující kapitán Bafodé Diakité.
     
    45+11
    Joseph Okumu si před Dioufem nekomplikoval život a rezolutně vrátil Santosův letící centr mimo hrací plochu.
     
    45+12
    Ani teď se Dogy nepropracovaly k vážnější šanci. Haraldssonův nástřel z ostrého úhlu byl sražen na rohový kop.
     
    45+13
    Yehvann Diouf si v předbrankovém prostoru sjednal pořádek a schoval do rukavic centr z rohového kopu Hákona Haraldssona.
     
    45+14
    Bayo byl u zadní čáry zastaven Okumuem. Volný míč po něm vzal Tiago Santos, ale ani ten z takřka nulového úhlu Dioufa u bližší tyče nepropálil.
     
    45+15
    Máme tu další nechtěnou prodlevu. Domácí gólman Yehvann Diouf potřebuje ošetřit malíček na pravé ruce.
     
    45+17
    Sahraoui si netroufal nacentrovat. Přihrál dozadu Diakitému a Dogy budou dál zdlouhavě dobývat zatažený blok.
     
    45+18
    Ismaily snoubil náběh s nákopem z hloubi pole a našteloval si míč na střelu, jež byla umístěna přesně na Dioufa. Tohle šlo zakončit o něco lépe.
     
    45+19
    Džunja Itó rozvinul sporadický útok Remeše až k pokutovému území, jenomže Oumar Diakité po jeho roztažení do pravé strany nezaviněně upadl.
     
    45+20
    U půlící čáry došlo k Ismailyho faulu na Oumara Diakitého. Přetížené obraně domácího mužstva přijde tato pauza vhod.
     
    45+22
    Valentin Atangana Edoa se vydal na výlet do levého křídla. Santos jej nezastavil, ale aspoň destabilizoval natolik, že se domácímu záložníkovi centr nevydařil.
     
    45+23
    Džunja Itó přišel za Abdoulem Koném zdvojit Sahraouiho a společně tohoto norského štírka vypoklonkovali mimo hrací plochu.
     
    45+24
    Akieme si hezky narazil s Nakamurou, ovšem Ajsa Mándí jeho centr z levého křídla vychýlil do náruče Lucase Chevaliera.
     
    45+25
    Bafodé Diakité přenesl hru na pravou stranu. Santosův centr vyvolal před brankou drobnou paniku a z té vzešla Sahraouiho nedostatečně prudká střela z šestnácti metrů.
     
    45+26
    Osame Sahraoui se zase pouštěl do individuální mise na levém křídle. Abdoul Koné mu nedal sebemenší prostor a norskému legionáři se balon odkoulel do zámezí.
     
    45+27
    Valentin Atangana Edoa nebyl při riskantním manévru uprostřed hřiště faulován. Haraldsson vyslal do protiútoku Baya, ale toho fantasticky pohlídal Agbadou.
     
    45+28
    Tiago Santos si neproklestil cestu za průnikovou přihrávkou do pravého křídla. Sergio Akieme si před ním balon pokryl a došel si pro faul.
     
    45+29
    Bayo zpracoval dlouhý nákop pro Haraldssona. Islanďan si to nebojácně namířil k vápnu, ale Koného drobné postrčení ho poslalo na zem, aniž by Wattellier viděl faul.
     
    45+30
    Lille právě vstřelilo branku!
    Z Agbadouovy chyby v rozehrávce byla sražená střela Sahraouiho a rohový kop. Rémy Cabella centr lehce přetáhl a Alexsandro Ribeiro sklepl balon k BAFODÉ DIAKITÉMU, na jehož ránu levačkou byl Diouf krátký.
    45+30. Bafodé DIAKITÉ - 0:1
     
    45+32
    Hostům se nepovedlo vyčistit vápno a možná jim trochu zatrnulo, když k ráně z dálky natáhl Valentin Atangana Edoa. Ve finále se vše odehrálo v klidu, Chevalierův zákrok ani nebyl zapotřebí.
     
    45+33
    Joseph Okumu předstihl Mohameda Baya a Ismailyho přihrávku z levého křídla rázně odkopl na rohový kop. Bafodé Diakité si opět udělal místo na zakončení a hlavou poslal míč kousek nad břevno.
     
    45+34
    První poločas skončil.
     
    Jeden z nejdelších poločasů v dějinách Ligue 1 je u konce. Čtyřiatřicetiminutový nastavený čas způsobilo vážné zranění Angela Gomese, které bylo způsobeno nešetrným faulem vyloučeného Amadou Koného. Lille v přesilovce udávalo tempo a zásluhou kapitána Bafodé Diakitého se před poločasovou přestávkou dostalo do vedení.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Mohamed Bayo, přichází Jonathan David.
     
    46
    Valentin Atangana Edoa sestřelil Haraldssona, který si zrovna naváděl míč na střed. Wattellier bez váhání udělil žlutou kartu.
     
    47
    Realizaci přímého kopu zprostředkoval sám faulovaný Hákon Haraldsson. Islanďan nechal promluvit svou pravačku a ta katapultovala míč vysoko nad horní tyč.
     
    48
    Džunja Itó sváděl rychlostní souboj s Bafodé Diakitém. Na levém okraji vápna se však zamotal do kliček a na světě byla protiakce s faulem Agbadouem.
     
    50
    Osame Sahraoui si dlouho hledal vhodné místo na vypuštění střely. Z levé strany prošel za osu hřiště a ve finále trefil Okumua.
     
    51
    Dogy mají velký zájem o to, aby daly uklidňující gól na 2:0. Z vytrvalého tlaku teď vzešla akce Tiaga Santose, nicméně ráně do boční sítě předcházel ofsajd.
     
    52
    V době nákopu Yehvanna Dioufa spatřili rozhodčí nedovolený zákrok na Agbadoua. Remeš si vyzkouší rozehrávku z klidu.
     
    53
    Oumar Diakité vyhrál hlavu jen pro stopery Lille, kolem kterých marně číhal Džunja Itó. Ani v tomto případě se domácí u Chevaliera dlouho nezdrželi.
     
    54
    Mukau přenesl hru doleva. Hravý křídelník Sahraoui se hbitě vyhnul třem protihráčům, ale do zakončení se tentokrát nehrnul.
     
    55
    Davidova krátká přihrávka na Sahraouiho neprošla. Náznak Diakitého protiútoku skončil kousek za půlící čarou.
     
    56
    Ismaily zastavil Sahraouiho přihrávku pro Cabellu, jenž si na pětníku nestihl přehodit míč na levačku. Remeš se s vypětím všech sil vysvobozuje.
     
    57
    Alexsandro Ribeiro vystavil stopku centru z levé strany, který byl určen pro Ita. Oumar Diakité se potom vrátil hluboko na vlastní polovinu, aby ve společnosti Sahraouiho dal malou domů Dioufovi.
     
    58
    Joseph Okumu drobně zvedl centrovaný balón a to byl ten hlavní důvod, proč David nemohl nebezpečně hlavičkovat na bránu Remeše.
     
    59
    Propadlý centr vracel Ismaily do příjemnější palebné pozice, ale Cabella se před brankou ke střele nesrovnal. V přerušené hře se bude střídat.
     
    61
    Střídání v týmu Stade de Reims:
    ze hřiště odchází Abdoul Koné, přichází Nhoa Sangui.
     
    61
    Střídání v týmu Stade de Reims:
    ze hřiště odchází Oumar Diakité, přichází Reda Yousef Khadra.
     
    62
    Díky přihrávce od Cabelly se Haraldssonovi otevřel prostor na střelu z osmnácti metrů. Okumu do ní obětavě skočil a na programu bude rohový kop.
     
    63
    Haraldsson místo centru posouval míč k Santosovi. Portugalský krajní obránce zkusil štěstí z dálky a na Dioufa čekal jen banální zákrok.
     
    64
    Držení míče: 29 % – 71 %.
     
    65
    Ismaily si seběhl do křídla pro přihrávku Sahraouiho. Bez větších příprav se snažil centrovat a tento pokus ztroskotal na čerstvém Khadrovi. Nic nebylo ani z navazujícího rohu.
     
    66
    Bruno Génésio nevypadá úplně spokojen. V souvislosti s dlouhou přesilovkou už by si hostující lodivod představoval komfortnější náskok.
     
    67
    Ismaily zajel do Marshalla Munetsiho a zbývající část zápasu bude absolvovat s hrozbou potenciální druhé žluté karty.
     
    68
    Standardní situaci domácí fotbalisté prohospodařili centrem do Chevalierových rukavic. To Luka Elsner určitě neviděl rád, protože moc podobných příležitostí k vytvoření šance jeho tým nemá.
     
    69
    Nhoa Sangui vyzvedl míč z odkopnutého centru Khadry. Remeš se na delší dobu zabydlela na útočné polovině, dokud vedle vápna nebyl odzbrojen Itó.
     
    71
    Ismaily si před soupeřovým vápnem naběhl do Munetsiho. Reda Yousef Khadra hned přepínal do rychlého protiútoku, Ngal'ayel Mukau jej za půlkou zatáhl za dres a taxativně obdržel žlutou kartu.
     
    72
    Střídání v týmu Stade de Reims:
    ze hřiště odchází Valentin Atangana Edoa, přichází Yaya Kader Fofana.
     
    73
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Ngal'ayel Mukau, přichází Ayyoub Bouaddi.
     
    73
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Ajsa Mándí, přichází Thomas Meunier.
     
    74
    Osame Sahraoui si narazil s Haraldssonem, ale další krátká přihrávka k Ismailymu nedorazila. Remeš aspoň na chvíli vytlačila soupeře dál od Dioufovy branky.
     
    75
    Thomas Meunier se v pravé části hřiště poprvé dostal k centru. Ten byl jedním z hráčů tečován a přesměrován na kopačky domácích fotbalistů.
     
    76
    Marshall Munetsi se po úderu do hlavy svíjí v bolestech. O nedovolený zákrok se každopádně nejednalo, od rozhodčího dostal míč Alexsandro Ribeiro.
     
    77
    Ismaily vybojoval na křižujícím Okumuovi alespoň rohový kop. Dogy rozehrály na krátko a samy se zahnaly na vlastní polovinu.
     
    78
    Hákon Haraldsson si pohybem říkal o přihrávku do křídla. Sahraoui jej vyslyšel, ale norsko-islandská spolupráce byla zastavena zvednutým praporkem – ofsajd.
     
    79
    Džunja Itó převzal od Munetsiho přihrávku do pravé části velkého vápna. Na střelu se ještě necítil a zvolil prudkou přihrávku do ohně, kde Munetsi z otočky nepropálil hostující bloky.
     
    80
    Jonathan David měl zájem o další z centrů Meuniera. Emmanuel Agbadou kanadského střelce pokryl a prostor ve vápně vyčistil.
     
    81
    Reda Yousef Khadra hezky prošel středem hřiště. Ismaily ho na poslední chvíli vyrušil a to mělo za následek přihrávku mimo dosah Ita.
     
    83
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Ismaily, přichází Gabriel Gudmundsson.
     
    84
    Rémy Cabella přihrál Davidovi do prostoru, který stačil vykrýt Okumu. Obrana Remeše dnes pracuje takřka bezchybně.
     
    85
    Předchozí slova podtrhl Emmanuel Agbadou, přes kterého k brance neprošla střílená přihrávka Rémyho Cabelly.
     
    86
    Další ztráta Cabelly, jenž si vysloveně naběhl do Agbadoua. Zárodek domácího protiútoku utnul faul Haraldssona.
     
    87
    Stejně jako v minulém případě kopl Reda Yousef Khadra standardní situaci rovnou do rukou Chevaliera. Gólman Lille ještě nemusel předvést žádný vážnější zákrok.
     
    87
    Střídání v týmu Lille OSC:
    ze hřiště odchází Rémy Cabella, přichází Ethan Mbappé.
     
    88
    Sahraoui se shodou okolní odtrhl od domácích beků. Ke konci své akce ale neměl rychlost a vracející se Agbadou ho od balonu čistě oddělil.
     
    89
    Znovu domácí tým nic nevytěžil z nabídnuté standardní situace. Neúspěšným exekutorem byl japonský legionář Džunja Itó.
     
    90
    Sahraoui zapoijl do protiútoku Ethana Mbappého. Mladší bratr Kyliana už přemýšlel, co vyvede, ale veškeré plány mu zhatil obranný zákrok Khadry.
     
    90+1
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+2
    Khadra neúspěšně naháněl Sahraouiho. Norův centr našel Davida v hlubokém záklonu, ze kterého nešlo kvalitně hlavičkovat.
     
    90+2
    Yaya Kader Fofana překazil hostující snažení za cenu faulu a žluté karty. Na konci druhé nastavené minuty jsou Dogy velmi blízko vítězství.
     
    90+3
    Lille právě vstřelilo branku!
    Ethan Mbappé si při debutu za Lille připsal gólovou asistenci! Byla trochu nechtěná, protože po skvělé práci Santose u zadní čáry měl v úmyslu vystřelit. Balon z jeho levačky utekl k vzdálenější tyči a na JONATHANA DAVIDA zbývala dorážka, jež nešla nedat.
    90+3. Jonathan DAVID - 0:2
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Dogy mají za sebou vítězný vstup do ligové sezóny. Tříbodový zisk každopádně zastínilo vážné zranění anglického záložníka Angela Gomese, jenž byl po červeném faulu Amadou Koného přes třicet minut ošetřován. V mimořádně dlouhém nastavení prvního poločasu otevřel skóre hostující kapitán Diakité. Pojistku na 2:0 se po změně stran povedlo dát až pár sekund před koncem zápasu. S přispěním Ethana Mbappého svůj gólový účet otevřel kanadský snajpr Jonathan David.
     
    Držení míče: 29 % : 71 %.
    Střely na branku: 0:6. Střely mimo: 1:7. Rohy: 0:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 6:13.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (21:39:38)

    Michal Břuchanský

    Góly: 45+30. B. Diakité (Ribeiro), 90+3. David (Mbappé)

    Karty:   46. Edoa (REI), 90+2. Yay. Fofana (REI) – 67. Ismaily (LIL), 71. Mukau (LIL)   15. Am. Koné (REI)


    Držení míče: 29 % : 71 %.
    Střely na branku: 0:6. Střely mimo: 1:7. Rohy: 0:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 6:13.
    Stade de Reims: Y. Diouf – Okumu, Agbadou, Ab. Koné (61. Sangui), Akieme – Edoa (72. Yay. Fofana), Am. Koné, Munetsi (C) – Itó, O. Diakité (61. Khadra), Nakamura.
    Náhradníci: Olliero – Adeline, Bojang, De Smet, Diakhon, Kipré.

    Tréner: Luka Elsner

    Lille OSC: Chevalier – T. Santos, Mándí (73. Meunier), B. Diakité (C), Ribeiro, Ismaily (83. Gudmundsson) – Cabella (87. Mbappé), Mukau (73. Bouaddi), Gomes (44. Haraldsson), Sahraoui – Bayo (46. David).
    Náhradníci: Mannone – Ilić, Touré.

    Tréner: Bruno Génésio

    Rozhodca: Wattellier – Fabre, Drouet