Nórsko – Rakúsko 2:1 (kon.) | Slovinsko – Kazachstan 3:0 (kon.) | Turecko – Island 3:1 (kon.)
Čierna Hora – Wales 1:2 (kon.)
koniec
Slovinsko
3:0 (2:0)
Kazachstan
cz Pondelok 09.09.2024, 20:45 • Stadion Stožice, Lublaň • Liga národov UEFA - Liga B • Skupina 3
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Příjemné pondělí u sledování Ligy národů! Dnešní program v Lize B nám nabídne mimo jiné i souboj v Lublani mezi Slovinskem a Kazachstánem.
     
    SLOVINSKO

    Slovinci v pátek do nového ročníku Ligy národů vstoupili náročným duelem s Rakouskem, ze kterého vyválčili bod na remízu. V šestnácté minutě je proměněnou penaltou poslal do vedení Šeško, přičemž jen chvíli nato hostující odpověď obstaral Laimer. Další trefy už nepadly, a oba celky se tak rozešly za výsledku 1:1.

    Svěřenci kouče Keka tak zaznamenali už sedmou remízu v tomto kalendářním roce a šestou v řadě, přičemž od loňského listopadu stále nepoznali hořkou pachuť porážky. Prodlouží dnes svou neporazitelnost a potvrdí roli papírových favoritů proti Kazachstánu?

    6. 9. 2024: Slovinsko – Rakousko 1:1 (1:1)

    Branky: 16. Šeško (pen.) – 28. Laimer (Mwene).

    Žluté karty: 54. Gnezda Černin (SLV), 76. Janža (SLV) – 35. Laimer (AUT), 35. Sabitzer (AUT), 45. Prass (AUT), 83. Mwene (AUT).

    Držení míče: 37 % : 63 %.
    Střely na branku: 1:4. Střely mimo: 4:5. Rohy: 4:7. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 9:18.

    Sestava Slovinska: Vidovšek – Brekalo (86. Balkovec), Drkušić, Bijol (C), Janža – Stojanović, Gnezda Černin, Elšnik, Lovrić (63. Celar) – Šeško, Šporar (63. Mlakar).
    Připraveni: Vekić, Oblak – Bajrić, Kurtić, Stanković, Horvat, Iličić, Petrovič, Vipotnik.
    Trenér: Matjaž Kek.
    Slovinci přípravu na duel s Kazachstánem nepodcenili.
     
    KAZACHSTÁN

    Z bodového zisku se hned v úvodním utkání radovali také Kazaši, kteří před sebou měli hodně tuhou výzvu: favorizované Norsko s Erlingem Haalandem v čele. Domácí ale před zraky třiadvaceti tisíc diváků v Almaty megastar Manchesteru City uhlídal, nedovolili jí skórovat a bitvu dotáhli k bezbrankové remíze.

    „Orli“ tak do své historicky první sezóny v Lize B vstoupili tou správnou nohou a dnes se Lublani pokusí na páteční duel navázat. Podaří se týmu lodivoda Čerčesova potrápit dalšího těžkého soupeře, a přiblížit se k setrvání ve druhé nejvyšší výkonnostní kategorii?

    6. 9. 2024: Kazachstán – Norsko 0:0

    Žluté karty: 38. Zajnutdinov (KAZ), 42. Kasym (KAZ), 72. Abiken (KAZ), 75. Česnokov (KAZ) – 78. Dønnum (NOR).

    Držení míče: 29 % : 71 %.
    Střely na branku: 0:2. Střely mimo: 3:8. Rohy: 1:12. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 12:9.

    Sestava Kazachstánu: Šackij – Bystrov, Kasym, Maročkin, Alip, Vorogovskij – Orazov (58. Abiken), Tagybergen (C), Zajnutdinov (63. Karimov), Česnokov (80. Astanov) – Aimbetov (59. Samorodov).
    Připraveni: Zaruckij, Pokatilov – Gabyšev, Asrankulov, Malij, Bejsebekov, Islamchan, Tapalov.
    Hlavní trenér: Stanislav Čerčesov.
     
    HISTORICKÁ VZÁJEMNÁ BILANCE

    Dnešní soupeři na sebe dosud narazili dvakrát, přičemž obě utkání se sehrála loni v rámci kvalifikace na uplynulé Mistrovství Evropy. Slovinci si připsali dvě výhry, přičemž v obou případech své soky porazili naprosto stejným výsledkem – 2:1.

    20. 11. 2023: Slovinsko – Kazachstán 2:1
    23. 3. 2023: Kazachstán – Slovinsko 1:2
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Hlavním rozhodčím dnešního utkání bude velezkušený portugalský arbitr João Pinheiro, který od roku 2016 figuruje na listině FIFA a a má za sebou i několik duelů v evropských klubových pohárech. Na stranách mu budou asistovat Bruno Jesus a Luciano Maia.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovinsko: Oblak (C) – Brekalo, Drkusić, Bijol, Janža – Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar – Šeško, Celar.
    Náhradníci: Vidovšek, Vekič – Bajrić, Balkovec, Petrovič, Stankovič, Iličić, Lovrić, Šporar, Kurtić, Horvat, Vipotnik.
    Trenér: Matjaž Kek.

    Kazachstán: Šackij – Bystrov, Malyj, Maročkin, Alip – Orazov, Tagybergen (C), Zajnutdinov, Vorogovskij – Samorodov – Ajmbetov.
    Náhradníci: Pokatilov, Zaruckij – Baltabekov, Abiken, Islamchan, Asrankulov, Skvorcov, Žaksylykov, Kasym, Astanov, Bejsebekov, Česnokov.
    Trenér: Stanislav Čerčesov.

    Rozhodčí: Pinheiro – Jesus, Maia (POR).
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný pondělní večer, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
    V Lublani je vše připraveno, začínáme ve třičtvrtě na devět.
     
    Slovinsko oproti utkání s Rakouskem udělalo jen dvě změny v základní jedenáctce. Šeška v útoku místo Šporara tentokrát doplní Celar a důvěru mezi třemi tyčemi dostal ostřílený Jan Oblak, který přebírá kapitánskou pásmu od zadáka Bijola.
     
    Kouč Čerčesov se rozhodl mírně pozměnit rozestavení hostujícího výběru, který nově nastoupí se čtyřmi obránci místo pěti. Kasym a Česnokov svá místa na hřišti přenechávají Malému a Samorodovovi, přičemž kazašskou klec bude střežit opět Šackij.
     
    Oba celky vyráží na hrací plochu, domácí v bílých a hosté ve žlutých dresech. Start se blíží.
     
    Úvodní výkop obstará Kazachstán, jdeme na to!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Slovinci se během pár sekund dostali na míč a zkusili se vydat dopředu po levé straně, než jejich rychlé tažení pozastavil Bystrov. Domácí získávají vhazování.
     
    2
    Uvidíme první rohový kop zápasu, který budou za malý moment kopat svěřenci kouče Matjaže Keka. Ten dnes, mimochodem, slaví své 63. narozeniny.
     
    3
    Dlouhý nákop přes levé křídlo na úrodnou půdu nepadl, místo Celara balón zachytil pozorný Šackij.
     
    4
    Kazachstán si zatím od začátku zápasu pořádně nesáhl na balón. Domácí mají hru pod kontrolou, kombinují u středového kruhu a hledají nějakou cestu vpřed.
     
    5
    Bystrova za půlící lajnou okamžitě dostoupil Mlakar a míč vysunul do zámezí. Hostům start duelu vůbec nevyšel, na trávníku působí hodně těžkopádně.
     
    6
    Zajnutdinov zkusil zaútočit přes střed hřiště, což slovinští stopeři přečetli a hravě ho odzbrojili.
     
    7
    Brekalův centr zprava byl zblokován. Míč se pak ale odrazil k Šeškovi, jenž to zkusil také a jeho nízký balón k přední tyči už musel veterán Šackij pokrýt.
     
    9
    Elšnikovi se otevřel prostor na hraně vápna a domácí borec měl příležitost vystřelit, na poslední chvíli se na něj ale nalepil Malyj a míč mu vyšťouchl z kopačky.
     
    10
    Slovinský tlak se stupňuje. Bijol centrem ke vzdálenější tyči našel nedostatečně střeženého Šeška, jehož slabší hlavička ovšem zasáhla jen vnějšek brány.
     
    11
    Skvělý start domácích hráčů potvrzují i statistiky. Držení míče aktuálně zní naprosto jednoznačně, 82 % : 18 %, zatímco na střely je to „pouze“ 2:0.
     
    12
    Forvard Šeško se uvolnil zhruba dva až tři metry před kazašským pokutovým územím, následná střela mu ale moc nevyšla a Šackij rutinní pokus bez obtíží lapil.
     
    14
    Vorogovskij si při plnění defenzivních povinností pomohl faulem a Stojanoviće po chvilkovém přetahování stáhl k zemi, standardka z pravého křídla pro Slovinsko.
     
    15
    Hosté sice potenciálně nebezpečnou situaci ubránili, ale Tagybergena to hodně bolelo – Šeško jej tvrdou ranou z bezprostřední blízkosti zasáhl do obličeje.
     
    16
    Hostující kapitán už nepříjemný zásah rozdýchal a zdá se, že je připraven se brzy zapojit zpátky do hry. Jeho spoluhráči mezitím poprvé startují vpřed.
     
    17
    Kazachstán ze arzenálu vytáhl rychlý brejk. Ajmbetov pak přihrávkou do vápna hledal Samorodova, který byl nejspíš v ofsajdu, ale domácí míč zachytili.
     
    18
    Právě Ajmbetov nyní reklamuje nějaké zdravotní problémy u postranní čáry, Janža jej nejspíš ve snaze odehrát skákající míč nakopl do dolní části těla.
     
    20
    Jan Mlakar (SLV) se nechal unést a surově se pokusil získat zpět ztracený balón, přičemž Bystrova na levém křídle zezadu nakopl do achilovky. Obránce ve žlutém se v bolestech zmohl jen na zařvání jistého ruského sprostého slova, nahoru letí první žlutá karta.
     
    21
    Slovincům nevyšel ani další výpad, Šackij bude odkopávat. S rozehrávkou si dává pořádně načas.
     
    23
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Čekání na úvodní zásah dnešní bitvy je u konce a nutno podotknout, že BENJAMIN ŠEŠKO se o ní zasloužil v hodně velkém stylu! Slovinský forvard si zpracoval Brekalovu přihrávku z pravé strany a přes střed se vydal do vápna, obehrál hned tři protihráče a nakonec přehodil padajícího brankáře! Nádherná práce – 1:0!
    23. Benjamin ŠEŠKO - 1:0
     
    24
    Šeško je při chuti a znovu se hnal dopředu, jenže Kazaši jej tentokrát velmi rychle zbavili balónu.
     
    25
    Bystrov je dnes zatím v Lublani hodně vidět, avšak ne vždy z pozitivních důvodů. Nyní měl na svědomí špatný centr, který proletěl vysoko nad brankou.
     
    26
    Slovinsko ubránilo i další hostující výpad, vrací se na míč a zakládá výpad z vlastní strany hřiště.
     
    27
    Domácí si počínají opatrně a dopředu se rozhodně neženou, balón kontroluje jejich defenzíva.
     
    28
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Trpělivost nese ovoce, domácí zvyšují na rozdíl dvou branek a vše nasvědčuje tomu, že v Lublani dnes žádné drama neuvidíme! Stojanović se propracoval na kraj šestnáctky a vysunutý Šackij jeho zakončení vyrazil jen do dráhy BENJAMINA ŠEŠKA, který balón z bezprostřední blízkosti dorazil do prázdné brány – 2:0!
    28. Benjamin ŠEŠKO - 2:0
     
    29
    Gólman Šackij to tentokrát měl výrazně jednodušší a nevýraznou střelu na střed svatyně hravě pokryl. Kazaši budou muset výrazně přidat, tohle stačit nebude.
     
    30
    Malyj na středu hřiště okatě zatáhl rozjetého Šeška za dres, rozhodčí jej následně jen rychle napomenul. Za další faul už by nicméně mohl vidět kartu.
     
    31
    Celarův zblokovaný projektil se od obránce odrazil vysoko do vzduchu a přistál v Šackého náručí.
     
    32
    Jan Oblak zatím prožívá hodně nudný večer. Zatímco jeho protějšek na druhém konci hřiště už zaznamenal čtyři zákroky, on na svůj první stále čeká.
     
    33
    Další slovinská akce vyhořela hned několik metrů před vápnem, Zajnutdinov se ujal balónu a následně dlouhou přihrávkou nastartoval protiútok.
     
    34
    Z řad hostů se jako první osmělil Orazov, jehož střela ale zamířila vysoko nad Oblakovu svatyni. Velezkušený gólman tak opět nemusel zasahovat.
     
    35
    Stalo se přesně to, co jsem predikoval – Serhij Malyj (KAZ) znovu podržel protihráče, tentokrát Celara, a dostává žlutou kartu. Kdyby fauloval jen o pár centimetrů dál, Slovinci navíc mohli i kopat penaltu.
     
    36
    Uff, tomuhle pokusu moc nechybělo! O exekuci volného kopu z nebezpečné pozice se postaral Gnzeda Černin, jehož zrádně padající míč proletěl jen několik centimetrů před břevnem Šackého brány! Kazaši měli štěstí!
     
    37
    Podruhé se trestá také na domácí straně, znovu za útočný faul. Kartu zaznamenal Žan Celar (SLV).
     
    38
    Šeško vyhlížel hattrick, slabou hlavičkou ale na brankáře nevyzrál. Šackij si na své konto zapisuje zákrok číslo pět, dnes večer má v Lublani napilno.
     
    39
    První poločas se ve slovinské metropoli pomalu chýlí ke konci, hosté hledají cestu ven ze své strany hřiště.
     
    41
    Centr Tagybergena od postranní čáry vedl k ostrému souboji ve vápně mezi Bijolem a Ajmbetovem, oba hráči se zřejmě srazili hlavami. Hůře kolizi odnesl kazašský forvard, ke kterému startují zdravotníci.
     
    42
    Drkusić pomalu táhne balón pryč od svého vápna, Slovinci se po pouhých několika desítkách sekund v obraně mohou znovu pokusit zaútočit.
     
    43
    Úvodní dějství se dohrává v poměrně klidném tempu, dění se momentálně drží na středu hřiště.
     
    44
    Zajnutdinov nyní u půlicí lajny hrál rukou, čehož si všiml i rozhodčí. Domácí získávají volný kop.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Nastavený čas jsme odstartovali odpískaným ofsajdem, Janža naběhl za obranu příliš brzy.
     
    45+2
    Nejspíš poslední domácí ofenzivní tažení v tomto poločase se zařadilo k těm slabším, Šackij nemusel zasahovat a za malou chvilku bude rozehrávat.
     
    45+3
    Hosté po faulu Gnezdy Černina dostali šanci potrápit Oblaka skrz dlouhou standardku, ale slovinská obrana Tagybergenův míč na kraj šestnáctky hravě uhasila.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:50.
     
    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 7:0. Střely mimo: 3:1. Rohy: 1:0. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 4:4.
     
    První poločas je minulostí a nutno podotknout, že na Stadionu Stožice zatím jde o jednoznačnou záležitost. Slovinsko je po všech stranách lepším celkem a naprosto zaslouženě vede o dva góly, přičemž nebýt kvalitního výkonu Šackého mezi třemi tyčemi, mohl jeho náskok být i vyšší. Kazachstán bude muset do dalšího dějství vstoupit výrazně lépe. Uvidíme, co nám po přestávce nabídne druhá část dnešní bitvy.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Kazachstán (2/5):
    ze hřiště odchází Maxim Samorodov, přichází Islam Česnokov,
    ze hřiště odchází Serhij Malyj, přichází Alibek Kasym.
     
    46
    Kouč Čerčesov sice na bídný úvodní poločas zareagoval dvěma změnami, Kazachstán nyní vysokým napadáním drží slovinské hráče na jejich polovině.
     
    47
    Gnezda Černin s přihrávkou až moc dlouho otálel a nakonec se před vápnem nechal obrat o balón.
     
    48
    Janža se nalepil na protihráče na pravém kraji domácího pokutového území a zblokoval jeho centr, přičemž padající balón si pak Oblak pohlídal.
     
    49
    Hraje se nahoru dolu, nyní jsou na tahu Slovinci. Těm se nedaří najít skulinu ve zpevněné kazašské obraně, ve které během pauzy Malého nahradil Kasym.
     
    50
    Oproti prvnímu dějství sledujeme relativně vyrovnanou podívanou, které chybí střelecké šance. Defenzívy obou celků pracují na sto deset procent.
     
    51
    Domácí ztrácí balón na hraně vápna poté, co se jej Stojanović velmi naivně pokusil poslat před Šackého. Místo toho jej nasměroval pouze do obránce.
     
    52
    Zajnutdinov byl velmi okatě faulován na středovém kruhu, Šeško se nicméně žluté kartě vyhnul.
     
    53
    Tentokrát se k zemi svalil pro změnu Mlakar, kterému u postranní čáry protihráč přišlápl nohu. Volný kop pro Slovinsko, přičemž karta nepadla ani teď.
     
    55
    Kazašská obrana chvíli kombinovala a nakonec se rozhodla založit útok skrz přihrávku na levé křídlo, kterou ale Vorogovskij nezvládl zachytit.
     
    56
    Na hřišti momentálně probíhá vesměs nevýrazná pasáž hry, přičemž míč mají pod kontrolou převážně Slovinci. V zámezí se rýsuje další střídání, kouč Čerčesov při nejbližší příležitosti vsadí na Astanova.
     
    57
    Střídání v týmu Kazachstán (3/5):
    ze hřiště odchází Ramazan Orazov, přichází Elkhan Astanov.
     
    58
    Odpískáno další postavení mimo hru proti domácímu výběru, tentokrát si svou pozici nepohlídal Šeško.
     
    59
    Oblak se konečně dočkal, poprvé v utkání musel do akce. Zajnutdinov jej prověřil tvrdou ranou z hranice šestnáctky, která ale mířila jen do středu klece.
     
    60
    Vorogovskij naslepo nastřelil míč na polovinu soupeře, což nebyla ta nejlepší volba. Slovinsko se nyní takřka bez boje dostává zpátky k balónu.
     
    61
    Janžova křižná přihrávka do vápna byla zblokována, Šackij se musí připravit na další rohový kop.
     
    62
    Jeden roh střídá další, kazašská obrana je po delší době znovu pod nepříjemným tlakem.
     
    63
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    V Lublani máme hotovo, BENJAMIN ŠEŠKO kompletuje první kariérní hattrick ve slovinské reprezentaci a pojišťuje vítězství svého výběru dalším přesným zásahem! Janža se postaral o exekuci nařízené standardky na levém křídle a nákopem na zadní tyč našel nezastavitelného útočníka, který na míč parádně naskočil a hlavou jej tečoval za nataženého Šackého – 3:0!
    63. Benjamin ŠEŠKO - 3:0
     
    64
    Střídání v týmu Slovinsko (2/5):
    ze hřiště odchází Jan Mlakar, přichází Jon Gorenc Stankovič,
    ze hřiště odchází Žan Celar, přichází Žan Vipotnik.
     
    66
    Ruský kouč Čerčesov s kamenným výrazem pochoduje před střídačkou kazašského celku, dnešní duel je pro jeho svěřence nejspíš už definitivně ztracen.
     
    67
    No, nikdy neříkej nikdy. Hosty se pokusil vrátit zpět do hry Zajnutdinov, jehož dalekonosná rána ale jen prosvištěla kolem vzdálenější tyče Oblakovy brány.
     
    68
    Ochozy nyní pískotem reklamovaly údajný faul na Šeška vedle hostujícího vápna, rozhodčímu se ale situace zdála v pořádku. Bitva tak pokračuje dál.
     
    69
    Igor Šackij je navzdory třem inkasovaným gólům jednoznačně nejlepším hráčem svého výběru a nyní zabránil dalšímu slovinskému zásahu! Po rychlé akci se do výborné pozice dostal Elšnik a zakončil do bližšího vinglu, ale hostující brankář ho vychytal nataženou rukou!
     
    70
    Dění na malý moment zastavuje útočný faul Brekala, Kazachstán rozehrává na své polovině.
     
    71
    Na druhém konci hřiště znovu zkusil štěstí Zajnutdinov, jehož tečovaná střela ale Oblaka ani tentokrát moc nepotrápila. Gólman Slovinců jí hravě zastavil.
     
    72
    Souběžně hraný duel mezi Rakouskem a Norskem je aktuálně vyrovnaný, skóre je 1:1. Slovinsko by tak za aktuální situace zamířilo na čelo své skupiny.
     
    73
    Kasym se vyznamenal před svou svatyní a Stojanovićův centr hlavou vyrazil mimo nebezpečí, domácí hráči získávají čtvrtý roh v dnešním utkání.
     
    75
    Slibně vypadající slovinská souhra končí jen nepřesnou střelou Stojanoviće, kterému zakočení vůbec nesedlo. Kazaši nyní dostávají prostor ke střídání.
     
    76
    Střídání v týmu Kazachstán (5/5):
    ze hřiště odchází Abat Ajmbetov, přichází Ajbar Žaksylykov,
    ze hřiště odchází Marat Bystrov, přichází Lev Skvorcov.

    Hosté tímto vyčerpali všechna svá střídání.
     
    77
    Střídání v týmu Slovinsko (3/5):
    ze hřiště odchází Petar Stojanović, přichází Josip Iličić.
     
    78
    V Lublani pomalu ale jistě míříme do finiše. O vítězi je už nějakou dobu rozhodnuto a oba celky to moc dobře ví, dění se tak nese v klidném tempu.
     
    79
    Žaksylykov jen pár desítek sekund po vstupu na trávník fauluje Gnezdu Černina, to není moc ideální start. Slovinsko volný kop přetavilo v rychlý výpad a následně i roh, který bude zahrávat právě inzultovaný borec.
     
    80
    Hostům teď znovu pomohlo štěstí! Po kopu od praporku se jako první k miči dostal Drkušić, jehož hlavička zamířila přesně mezi nohy kazašského gólmana! Zkušený brankář je ale k sobě stihl srazit včas a balón zastavil!
     
    81
    V ochozech panuje skvělá atmosféra, Slovinci kráčí k možná až trochu překvapivé výhře. V útoku úřaduje Šeško, kterého pomalu dohání spoluhráči.
     
    83
    Vorogovského centr spadl přesně do nastraženého náručí Jana Oblaka, pro kterého je dnešní duel oproti zápasům v LaLize nejspíš vítaným oddechem.
     
    84
    Slovinskou kombinaci zhatila nepřesná přihrávka Iličiće, balón končí až u připraveného Šackého.
     
    85
    Domácím tři góly evidentně nestačí a i v závěrečných minutách trápí kazašského gólmana, který teď musel krotit Brekalův nízký centr z levé strany.
     
    87
    Střídání v týmu Slovinsko (5/5):
    ze hřiště odchází Benjamin Šeško, přichází Jure Balkovec,
    ze hřiště odchází David Brekalo, přichází Jasmin Kurtić.

    Domácí tímto vyčerpali všechna svá střídání.
     
    88
    Kazachstán se nevzdává a snaží se vstřelit čestný zásah, vepředu mu ale dnes nevychází nic.
     
    89
    Ani Žaksylykov toho moc nevymyslel a po ztrátě balónu fauloval, Slovinci rozehrávají od své brány.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minut.
     
    90+1
    Hra se v závěrečných minutách drží na středu hřiště, ani jednomu týmu se nedaří postoupit vpřed.
     
    90+2
    V nastavení je pískán ještě faul Elšnika, Kazachstán se může pokusit naposledy zaútočit.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 5:4. Rohy: 5:0. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 11:11.
     
    Máme hotovo! Stadion Stožice dnes sledoval možná až překvapivě jednostranné utkání mezi Slovinskem a Kazachstánem, které po hattricku Benjamina Šeška končí 3:0 pro domácí. Hosté se v celém prvním poločase trápili a ač do toho druhého vstoupili o něco lépe, poslední zásah mladé hvězdy jim definitivně zlomil vaz. Balkánský výběr uspěl zaslouženě.
     
    Kouč Matjaž Kek své 63. narozeniny oslavil tříbodovým ziskem, díky kterému se jeho svěřenci posouvají na průběžné první místo ve skupině. Jejich pouť Ligou národů bude v říjnu pokračovat zápasy v Oslu a v Almaty, zatímco Kazachy krom odvety se Slovinskem čeká také náročná bitva na půdě Rakouska.
     
    Dnešní utkání sledovalo 9 814 diváků.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (22:49:14)

    Vojtěch Martinek

    Góly: 23. Šeško, 28. Šeško, 63. Šeško (Janža)

    Karty:   20. Mlakar (SLV), 37. Celar (SLV) – 35. Malyj (KAZ)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 5:4. Rohy: 5:0. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 11:11.
    Slovinsko: Oblak (C) – Brekalo (87. Kurtić), Drkusić, Bijol, Janža – Stojanović (77. Iličić), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (64. Stankovič) – Šeško (87. Balkovec), Celar (64. Vipotnik).
    Náhradníci: Vidovšek, Vekič – Bajrić, Petrovič, Lovrić, Šporar, Horvat.

    Tréner: Matjaž Kek.

    Kazachstan: Šackij – Bystrov (76. Skvorcov), Malyj (46. Kasym), Maročkin, Alip – Orazov (57. Astanov), Tagybergen (C), Zajnutdinov, Vorogovskij – Samorodov (46. Česnokov) – Ajmbetov (76. Žaksylykov).
    Náhradníci: Pokatilov, Zaruckij – Baltabekov, Abiken, Islamchan, Asrankulov, Bejsebekov.

    Tréner: Stanislav Čerčesov.

    Rozhodca: Pinheiro – Jesus, Maia (POR).

    Diváci: 9 814