Vigo – Valladolid 3:1 (kon.) | Girona – Barcelona 1:4 (kon.) | Las Palmas – Bilbao 2:3 (kon.)
Atlético Madrid – Valencia 3:0 (kon.)
koniec
UD Las Palmas
2:3 (0:2)
Athletic Club Bilbao
cz Nedeľa 15.09.2024, 18:30 • Estadio de Gran Canaria • Španielska LaLiga • 5. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký nedělní podvečer všem milovníkům fotbalu! Po reprezentační přestávce se opět vrací klubový fotbal a na programu je 5. kolo španělské La Ligy. Společně se podíváme na zápas mezi UD Las Palmas a Athleticem Bilbao. Výkop proběhne na Estadio de Gran Canaria v 18:30 hodin, tak si na tento čas nic neplánujte, jste srdečně zváni k našemu přenosu.
     
    UD Las Palmas

    Fotbalový klub z města Las Palmas na ostrově Gran Canaria se v poslední dekádě pohybuje střídavě mezi první a druhou ligou. Nejblíže zisku trofeje byli Los Amarillos v roce 1978, kdy si zahráli finále Copa del Rey. Na mezinárodní scéně se pak Las Palmas představilo naposledy v sezoně 1977/78, kde jej v šestnáctifinále poháru UEFA vyřadil anglický Ipswich Town. Zpět do nejvyšší domácí soutěže se Las Palmas probojovalo díky 2. příčce v La Lize 2 ze sezony 2022/23. V loňském ročníku si tak fotbalisté Las Palmas znovu zahráli mezi domácí elitou a po nepovedené jarní části se nakonec museli strachovat o udržení v soutěži. Se ziskem 40 bodů obsadilo Las Palmas konečnou 16. příčku a uhájilo tak prvoligovou příslušnost i pro tuto sezonu. Nejlepším střelcem týmu byl se 6 góly 28letý záložník Kirian Rodríguez.
    Do nového ročníku vede mužstvo jako hlavní trenér Luis Carrión, jeho svěřencům ale úvod La Ligy nevyšel a po čtyřech odehraných zápasech stále čekají na výhru. Na domácí půdě je to ale přeci jen lepší, zde dokázali nejprve remizovat 2:2 se Sevillou a po remíze 1:1 obrali o body také úřadujícího šampiona Real Madrid. Na půdě soupeřů zatím Las Palmas nebodovalo, podlehlo 1:2 Leganés a 0:2 Alavési.
     
    Athletic Bilbao

    Baskický fotbalový klub z města Bilbao patří mezi přední španělské týmy. Na kontě má 8 titulů z nejvyšší domácí soutěže a 24x ovládl ligový pohár. Poslední získanou trofejí je právě pohár z Copa del Rey, kterou Rojiblancos oslavili letos v dubnu poté, co ve finále zdolali 2:1 po pokutových kopech Mallorcu. Po předloňské 8. příčce se loni Athletic Bilbao v pohárové Evropě nepředstavilo a mohlo tak soustředit všechny síly na domácí ligovou soutěž. Zde skončili svěřenci zkušeného stratéga Ernesta Valverdeho na 5. příčce se ziskem 68 bodů a pro letošní ročník si tak zajistili účast ve skupinové fázi Evropské ligy. Mužstvo střelecky táhla především dvojice Gorka Guruzeta a Iñaki Williams. První jmenovaný zapsal 14 gólů, rychlonohý křídelník Williams pak o dva góly méně.
    Vstup do nové sezony si ale v Bilbau nejspíše představovali jinak, po čtyřech odehraných duelech má Athletic bilanci 1-1-2 a v tabulce mu se čtyřmi body patří 13. příčka. V 1. ligovém kole se Bilbao rozešlo po remíze 1:1 smírně s Getafe, poté následovala porážka 1:2 na Camp Nou s Barcelonou. Ve 3. kole bodovalo Bilbao poprvé naplno, když doma zdolalo 1:0 trápící se Valencii. Hned o tři dny později mohli Rojiblancos na tento výsledek navázat, gólem z nastaveného času ale doma podlehli 0:1 Atléticu Madrid.
     
    Vzájemné zápasy

    Po pětileté odmlce se Las Palmas a Athletic Bilbao v loňské sezoně opět potkali v nejvyšší domácí soutěži. Z obou duelů odcházeli vítězně fotbalisté Athletic Bilbaa. Ti doma zvítězili 1:0 po trefě Unaie Gómeze v 94. minutě a v odvetě na půdě Las Palmas 2:0. To se prosadil v 1. půli nejlepší střelec Bilbaa Gorka Guruzeta a po změně stran si dal vlastní gól Saul Coco.
    Z posledních deseti vzájemných duelů pak máme bilanci dvou výher Las Palmas, čtyř remíz a čtyř výher Athletic Bilbaa.
     
    Úvodní sestavy:

    UD Las Palmas: Cillessen – Park, Suárez, McKenna, Mármol – J. Muñoz, Campaña, K. Rodríguez (C), Moleiro, S. Ramírez – McBurnie.
    Náhradníci: Horkaš – M. Cardona, Fuster, Fa. González, Herzog, Loiodice, Mata, Muňoz, B. Ramírez, Rozada.
    Trenér: Luis Carrión

    Athletic Bilbao: Agirrezabala – de Marcos (C), Paredes, Vivian, Berchiche – de Galarreta, Jauregizar – I. Williams, Sancet, N. Williams – Guruzeta.
    Náhradníci: Padilla – Berenguer, Boiro, Djaló, U. Gómez, Gorosabel, A. Herrera, Lekue, Núñez, Prados, Serrano, Vesga.
    Trenér: Ernesto Valverde

    Rozhodčí: Ortiz – Garrido, Santiago.
     
    Všichni aktéři dnešního střetnutí právě za doprovodu hlavního sudího Miguela Ortize vstupují na hrací plochu. Za malou chvili již utkání začne.
     
    Fotbalisté Las Palmas budou hrát ve žluto-modrých dresech, hosté z Bilbaa v tradičních bílo-červených pruhovaných dresech.
     
    Úvodní výkop obstarají fotbalisté Bilbaa.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Míč drží v úvodu zápasu na kopačkách domácí a kombinují na vlastní polovině.
     
    4
    Po kombinaci bratrů Williamsových končí míč ve vápně u Jaspera Cillessena.
     
    5
    První střelu zápasu má na svědomí Gorka Guruzeta, jeho pokus šajtlí z hranice šestnáctky ale chytá pozorný Jasper Cillessen.
     
    6
    První šance také pro domácí, nadvakrát ale dokázal zasáhnout Julen Agirrezabala a hosté se osvobozují odkopem.
     
    7
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Hosté jdou do vedení! Iñaki Williams poslal z pravé strany přízemní pas do vápna, který za sebe chytře pustil Gorka Guruzeta a nabíhající OIHAN SANCET poslal přízemní střelou míč do sítě – 0:1! Jasper Cillessen byl bezmocný.
    7. Oihan SANCET - 0:1
     
    9
    Útočný výpad Gorky Guruzety po levé straně zastavuje dobrým obranným zákrokem Marvin Park.
     
    11
    Míč mají v držení fotbalisté Las Palmas a vyměňují si krátké přihrávky na vlastní polovině.
     
    12
    Vysoký centr z pravé strany na zadní tyči boxuje pryč z vápna Jasper Cillessen. Na míči zůstávají hosté.
     
    13
    Nico Williams se po narážečce s Guruzetou dostal až do vápna, obrana domácích ale stihla na poslední chvíli míč odkopnout do bezpečí.
     
    15
    Iñaki Williams poslal střílený centr do malého vápna, tam ale zasahuje Jasper Cillessen a vyráží míč do bezpečné vzdálenosti od branky.
     
    16
    Domácí zatím dělá velké problémy presing hráčů Bilbaa a jen těžko se dostávají na polovinu soupeře.
     
    17
    Kombinace hostů na jeden dotyk končí nepřesnou přihrávkou Iñaki Williamse. Domácí ale rychle míč znovu odevzdávají.
     
    18
    Nico Williams si navedl míč až na hranici velkého vápna, jeho technická přízemní střela ale letí vedle pravé tyče. Od branky bude rozehrávat Jasper Cillessen.
     
    20
    Po delší době si míče užívají také domácí, zatím se jim ale proti dobře zformované obraně Bilbaa nedaří nic vymyslet.
     
    22
    Mikel Jauregizar zezadu stáhl za dres pronikajícího Marvina Parka a po zásluze vidí první žlutou kartu dnešního duelu.
     
    23
    Las Palmas rozehrálo standardku nakrátko, následný oblouček Kiriana Rodrígueze do vápna ale končí až v zámezí. Míč pošle zpět do hry od branky Julen Agirrezabala.
     
    24
    Přízemní pas Iñaki Williamse nenašel ve vápně nikoho ze spoluhráčů a míč tak mají domácí.
     
    25
    Nico Williams se proháčkoval přes dva obránce až do vápna a předložil přihrávku na střed osamocenému Oihanu Sancetovi, ten ale z dobré pozice pálí vedle levé tyče!
    25. Oihan Sancet z dobré pozice pálí vedle levé tyče.
     
    27
    Sandro Ramírez dostal míč do běhu podél pravé lajny, vepředu ale neměl nikoho ze spoluhráčů a nadějně vyhlížející akci Las Palmas tak musel přibrzdit.
     
    28
    Álex Suárez přidržel Ruize de Galarretu a hlavní rozhodčí Miguel Ortiz jej za to odměňuje žlutou kartou.
     
    28
    Oihan Sancet znovu dostal míč do sítě, bylo to ale z ofsajdu a radost hostů tak rychle končí.
    28. Oihan Sancet dostal míč podruhé do sítě, tentokráte to ale bylo z ofsajdu a branka tak platit nemůže.
     
    30
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Hosté navyšují své vedení! Jasper Cillessen musel ven z vápna a hlavičkou poslal míč pouze na kopačky hráčů Bilbaa, kteří si s ním věděli rady. Iñaki Williams poslal z levé strany přesný pas do vápna na NICO WILLIAMSE a ten míč usměrnil přesně ke vzdálenější tyči mimo dosah Cillessena – 0:2!
    30. Nico WILLIAMS - 0:2
     
    32
    Hosté mají míč pod kontrolou a vyměňují si krátké přihrávky na vlastní polovině. Dosavadní průběh zápasu jim vyhovuje.
     
    34
    Hosté rozehráli rohový kop nakrátko, následný vysoký centr Ruize de Galarrety sbírá ve vápně ze vzduchu Jasper Cillessen.
     
    36
    Své obranné povinnosti si na jedničku splnil Nico Williams a nedovolil Marvinu Parkovi odcentrovat do vápna. Míč získávají hosté a budou vhazovat.
     
    38
    Velká šance domácích! Alberto Moreiro poslal chytrou přihrávku na nikým nehlídaného Kiriana Rodrígueze, který jemným obloučkem překonal Agirrezabalu, těsně před brankovou čarou ale domácím kazí radost skvělým obranným zákrokem Aitor Paredes a zabraňuje jistému gólu!
    38. Kirian Rodríguez překonal vyběhnuvšího Agirrezabalu, toho ale na brankové čáře zastoupil skvělým zákrokem Aitor Paredes.
     
    40
    Po sérii nepřesností na polovině hřiště získávají míč hosté a znovu trpělivou kombinací hledají okénka v obraně Las Palmas.
     
    41
    Faulem se u půlící čáry provinil Oliver McBurnie a hrát s míčem tak mohou opět hráči Bilbaa.
     
    42
    Zpětná přihrávka Javiera Muñoze končí ve vápně na kopačkách Dani Viviana, který posílá míč důrazným odkopem daleko od vlastní brány.
     
    44
    Kombinace domácích končí na polovině hřiště po nepřesné přihrávce Marvina Parka. Vhazování pro Bilbao.
     
    45
    Hlavní rozhodčí Miguel Ortiz nastavuje 3 minuty nad rámec 1. poločasu.
     
    45+1
    Nico Williams hledal průnikovou přihrávkou mezi stopery Las Palmas svého bratra Iñakiho, ten se ale k míči nedostal a hrát tak mohou domácí.
     
    45+2
    Iñaki Ruiz de Galarreta vidí za svůj zbytečný zákrok na polovině hřiště žlutou kartu.
     
    45+3
    Kroucený centr Marvina Parka z pravé strany sráží obrana Bilbaa do zámezí. V samém závěru první půle bude Las Palmas zahrávat rohový kop.
     
    45+3
    Hosté se ale po centru do vápna osvobozují odkopem a pro následný centr si došel Julen Agirrezabala.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Je za námi 1. poločas, ve kterém se diváci na Estadio de Gran Canaria rozhodně nenudili. S poločasovým výsledkem ale budou daleko spokojenější hosté, kteří vedou 2:0. Bilbao poslal již v 7. minutě do vedení Oihan Sancet, který zužitkoval přesný pas Iñaki Williamse a nedal svojí střelou zevnitř vápna Cillessenovi šanci. Bratři Williamsové pak byli strůjci druhé trefy Basků, když po jejich rychlé kombinaci zakončoval Nico Williams přesně k pravé tyči a ještě více tak fotbalisty Bilbaa uklidnil. Las Palmas mohlo před pauzou alespoň snížit, gólovou střelu Kiriana Rodígueze ale z brankové čáry vykopl skvělým obranným zákrokem Aitor Paredes.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:36 hodin.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu UD Las Palmas:
    ze hřiště odchází Álex Suárez, přichází Álex Muňoz,
    ze hřiště odchází José Campaña, přichází Fabio González.
     
    46
    Fabio González se na hrací ploše uvedl nepřesnou přihrávkou a směrem vpřed mohou hrát Baskové.
     
    47
    Álex Muňoz tvrdě dohrál Mikela Jauregizara a může být rád, že vyvázl bez karty.
     
    48
    Dnešní utkání sleduje 25 908 diváků.
     
    50
    Iñaki Williams vystihl nepřesnou rozehrávku domácích, potáhl míč na střed hřiště a kousek za šestnáctkou vypálil levačkou, jeho pokus ale končí vedle levé tyče.
    50. Iñaki Williams střelou z hranice šestnáctky míjí levou tyč.
     
    51
    Po vysokém centru od rohového praporku zakončoval na zadní tyči hlavou Kirian Rodríguez, jeho pokus se ale mezi tři tyče nevešel. Od branky bude rozehrávat Julen Agirrezabala.
     
    53
    Álex Muňoz přes Yuri Berchicheho do vápna neodcentroval. Vhazování pro Las Palmas.
     
    55
    Alberto Moleiro se šikovně uvolnil na levé straně, jeho centr do vápna ale postrádal přesnost a nenašel nikoho ze spoluhráčů. Míč mají fotbalisté Bilbaa a nikam s ním nepospíchají.
     
    56
    Měkký centr Nico Williamse přizvedl ve vápně hlavou Scott McKenna a míč končí v rukavicích Jaspera Cillessena.
     
    56
    Mikel Jauregizar zezadu zasáhl unikajícího Sandra Ramíreze a jelikož byl posledním bránícím hráčem Bilbaa, vidí za svůj zákrok přímou červenou kartu! Máme tu zápletku.
     
    58
    Las Palmas právě vstřelilo branku!
    Tak to byla neskutečná paráda! Míč si postavil SANDRO RAMÍREZ a svojí pumelicí kolem zdi Bilbaa prostřeluje Julena Agirrezabalu – 1:2! Určitě jeden z adeptů na gól kola.
    58. Sandro RAMÍREZ - 1:2
     
    60
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Gorka Guruzeta, přichází Mikel Vesga,
    ze hřiště odchází Iñigo Ruiz de Galarreta, přichází Beñat Prados.
     
    61
    Domácí jsou po kontaktním gólu při chuti, průnikovou přihrávku Olivera McBurnieho ale ve vápně zastavuje obrana Bilbaa.
     
    62
    Baskům teď dopřává oddych Nico Williams, který se na polovině hřiště otočil s míčem a následně byl faulován.
     
    63
    Centr Nica Williamse od rohového praporku si na hranici šestnáctky našel Yuri Berchiche, jeho hlavička ale letí vedle levé tyče.
     
    64
    Střídání v týmu UD Las Palmas:
    ze hřiště odchází Javi Muñoz, přichází Fábio Silva.
     
    64
    Fábio Silva sklepnul před vápnem míč pod sebe proti noze Fabia Gonzáleze a jeho rána prolétla jen těsně nad břevnem!
    64. Fabio González pálí zpoza šestnáctky těsně nad břevno.
     
    66
    Domácí jsou v posledních minutách čím dál více nastěhovaní na polovině Bilbaa, teď ale odvedl dobrou obrannou práci Dani Vivian a obral o míč Fábia Silvu.
     
    67
    Domácí hledali svým centrem do vápna rozběhnutého Sandra Ramíreze, ten již ale míč na hrací ploše nestihl. Rozehrávky se ujme Julen Agirrezabala.
     
    69
    Útočnou akci Las Palmas po levé straně zastavuje Oscar de Marcos. Domácí ale zůstávají na míči, budou vhazovat.
     
    69
    Fábio Silva se s míčem dostal až do vápna, tam ale znovu zasahuje Oscar de Marcos.
     
    70
    Na centr z levé strany si ve vápně naskočil Fábio Silva a jeho hlavičku mířící pod břevno vytahuje na roh Julen Agirrezabala!
    70. Hlavičku Fábia Silvy mířicí pod břevno vyškrábl Julen Agirrezabala na roh.
     
    70
    Přízemní centr Sandra Ramíreze z rohového kopu na přední tyč ohrožení branky Bilbaa nepřinesl.
     
    71
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Oihan Sancet, přichází Unai Gómez,
    ze hřiště odchází Nico Williams, přichází Álex Berenguer.
     
    72
    Skvěle si ve vlastním vápně počínal Dani Vivian, obral o míč aktivního Fábia Silvu a ten jej následně fauloval.
     
    74
    Centr Marvina Parka z pravé strany blokuje obrana Bilbaa. Hosté tak mohou vyvézt míč z vlastní poloviny.
     
    75
    Álex Berenguer do vápna neodcentroval, vybojoval ale alespoň rohový kop.
     
    76
    Bilbao právě vstřelilo branku!
    Hosté si i v deseti berou dvougólové vedení nazpět! Álex Berenguer poslal brilantní centr do vápna, na který si naběhl na zadní tyči Iñaki Williams a chytře míč ještě sklepnul na AITORA PAREDESE, který míč zblízka uklízí do odkryté brány – 1:3!
    76. Aitor PAREDES - 1:3
     
    77
    Střídání v týmu Athletic Bilbao:
    ze hřiště odchází Óscar de Marcos, přichází Andoni Gorosabel.
     
    78
    Střídání v týmu UD Las Palmas:
    ze hřiště odchází Scott McKenna, přichází Benito Ramírez,
    ze hřiště odchází Oliver McBurnie, přichází Jaime Mata.
     
    80
    Centr domácích z levé strany posílá hlavou pryč z vápna Dani Vivian.
     
    82
    Fotbalisté Las Palmas teď obléhají vápno Bilbaa a posílají do ohně jeden centr za druhým. Po zblokované střele Fábia Silvy budou domácí zahrávat roh.
     
    83
    Las Palmas právě vstřelilo branku!
    A je to znovu o gól! Kirian Rodríguez svým načechraným centrem našel ve vápně ÁLEXE MUŇOZE, který před vybíhajícím Agirrezabalou posílá míč hlavou do sítě a dává domácím naději – 2:3!
    83. Álex MUŇOZ - 2:3
     
    85
    Domácí se ženou za vyrovnáním, centr Marvina Parka se ale nezdařil, přelétl ve vápně úplně všechny a končí až v zázemí. Vhazování pro Bilbao.
     
    87
    Rukou zahrál Iñaki Williams a míč tam mají pod kontrolou znovu hráči Las Palmas.
     
    87
    Faulem se provinil Aitor Paredes a Las Palmas bude zahrávat přímý volný kop. Míč už si staví Sandro Ramírez.
     
    88
    Pokus Sandra Ramíreze ale blokuje tělem Dani Vivian. Uvidíme rohový kop.
     
    89
    Po závaru ve vápně se k míči dostal na hranici šestnáctky Alberto Moleiro, jeho oblouček ale končí až v zámezí. Rozehrávat bude Julen Agirrezabala.
     
    90
    Centr Marvina Parka sráží obrana hostů na roh. Míč si staví Sandro Ramírez.
     
    90
    Hlavní rozhodčí Miguel Ortiz nastavuje 4 minuty nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+1
    K odraženému míči po rohovém kopu se na hranici vápna dostal Benito Ramírez, jeho rána z voleje ale letí vysoko nad bránu.
     
    90+3
    Iñaki Williams teď vyváží míč až na polovinu domácích a získává důležité vteřinky pro hosty.
     
    90+4
    Faulem na polovině Bilbaa se provinil Sandro Ramírez a to už bude nejspíše Baskům stačit.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Atraktivní duel plný gólů končí vítězstvím Athletic Bilbaa v poměru 3:2. Baskové vedli po první půli 2:0, když se prosadili Oihan Sancet a Nico Williams, domácí ale po změně stran zabrali a pořádně Bilbau zatopili. V 56. minutě musel předčasně pod sprchy za svůj zákrok na Sandra Ramíreze Mikel Jauregizar a sám faulovaný Ramírez parádní bombou z přímého kopu snížil. Poslední půlhodina hry pak byla jasně v režii Las Palmas, bylo to ale Bilbao, které se čtvrt hodiny před koncem radovalo potřetí. Z dorážky se prosadil Aitor Paredes. Las Palmas ale i tak nesložilo zbraně a naději jim vrátil v . minutě hlavičkující Álex Muňoz. I přes závěrečný tlak už se ale domácím vyrovnat nepodařilo a všechny body tak putují do Bilbaa. Třemi asistencemi se pod výhru Basků výrazně podepsal Iñaki Williams.
     
    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 3:4. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 8:11.
     
    Las Palmas čeká v příštím ligovém kole výjezd na půdu Osasuny, Bilbao se představí na půdě nováčka z Leganés.
     
    To je ode mě pro dnešek vše, děkuji za pozornost a u dalších přenosů napočtenou! (20:35:39)

    Jakub Holínka

    Góly: 58. S. Ramírez, 83. Muňoz (K. Rodríguez) – 7. Sancet (I. Williams), 30. N. Williams (I. Williams), 76. Paredes (I. Williams)

    Karty:   28. Suárez (LPA) – 22. Jauregizar (ATB), 45+2. de Galarreta (ATB)   56. Jauregizar (ATB)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 3:4. Rohy: 9:3. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 8:11.
    UD Las Palmas: Cillessen – Park, Suárez (46. Muňoz), McKenna (78. B. Ramírez), Mármol – J. Muñoz (64. Silva), Campaña (46. Fa. González), K. Rodríguez (C), Moleiro, S. Ramírez – McBurnie (78. Mata).
    Náhradníci: Horkaš – M. Cardona, Fuster, Herzog, Loiodice, Rozada, Essugo.

    Tréner: Luis Carrión

    Athletic Club Bilbao: Agirrezabala – de Marcos (C) (77. Gorosabel), Paredes, Vivian, Berchiche – de Galarreta (60. Prados), Jauregizar – I. Williams, Sancet (71. U. Gómez), N. Williams (71. Berenguer) – Guruzeta (60. Vesga).
    Náhradníci: Padilla – Boiro, Djaló, A. Herrera, Lekue, Núñez, Serrano.

    Tréner: Ernesto Valverde

    Rozhodca: Ortiz – Garrido, Santiago

    Diváci: 25 908