Vyhlášení ankety Házenkář/ka sezony 2023/24 Vítězové: T. Mrkva/M. Jeřábková (kon.)
koniec udalosti
Vyhlášení ankety Házenkář/ka sezony 2023/24

Vítězové: T. Mrkva/M. Jeřábková

cz Nedeľa 15.09.2024, 19:55Házenkář sezóny
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 19:55.
     
    Vítám vás u dnešního přenosu, ve kterém se zaměříme na anketu Házenkář/ka sezóny 2023/24. Vyhlášení ankety právě startuje. Kromě házenkáře a házenkářky sezóny 2023/24 se dozvíme taky vítěze dalších kategorií, kterými jsou trenér, dívčí talent, chlapecký talent, nejlepší hráč MOL Ligy a nejlepší hráč Chance Extraligy.

    Doplním, že do hlasování se znovu zapojili kapitáni, kapitánky i vedení klubů nejvyšších soutěží, současně také reprezentační trenéři, zástupci vedení Českého svazu házené a novináři.
     
    Ondřej Zdráhala, předseda ČSH: „Sezona byla jako vždy náročná. Plná emocí, ať už pozitivních, či negativních, kterých ale nebylo tolik.“ Pochválil dále výsledky některých reprezentací, vyzdvihl také výsledky a zápasy v Chance Extralize a MOL Lize žen, a i v nižších soutěžích.
     
    Dívčím talentem se stala Simona Schreibmeierová (DHC Plzeň/ DHC Slavia Praha)
     
    Simona Schreibmeierová získala ocenění za výkony v MOL Lize v plzeňském dresu. Nasázela v ní 182 branek a patřila mezi nejproduktivnější hráčky ligy. Mimo to zastávala stěžejní roli také v reprezentaci juniorek. V letošním ročníku vyměnila dres Plzně za pražskou Slavii.
     
    V kompletní trojici hráček, které získaly nejvíce hlasů, doplnily Schreibmeierovou ještě druhá Patricie Wizurová z Poruby a Veronika Vávrová z Házené Kynžvart, která skončila třetí.
     
    Chlapeckým talentem sezony se stal Daniel Bláha (Talent tým Plzeňského kraje).
     
    Daniel Bláha první místo v kategorii největších talentů mezi chlapci obhájil. Letos patřil k důležitým článkům Talent týmu Plzeňského Kraje, jedním z nejlepších celků domácí Chance Extraligy. V loňské sezóně nasázel 179 gólů ve 32 duelech. Talentovaná spojka rovněž táhne reprezentaci juniorů. Zahrál si už taky jedno přátelské utkání v áčkové reprezentaci mužů.
     
    Mezi nejlepšími třemi házenkáři se kromě Daniela umístil také Jonáš Josef z pražské Dukly a Filip Matouš z Jičína.
     
    Trenérem roku se stal Michal Brůna (HCB Karviná).
     
    Michal Brůna vyhrál anketu trenér roku už dva roky zpět. Tentokrát to zvládl znovu, a to díky skvělé sezóně, kterou s Karvinou zažil. Baník totiž vyhrál double, v sezóně po třinácté zvedl nad hlavu pohár Chance Extraligy, ale vyhrál také Český pohár mužů. V obou případech musel projít přes tým největšího konkurenta, plzeňský Talent. Double Karviná vyhrála po 16 letech.
     
    Trojici nejlepších trenéru loňského ročníku doplnil Bent Dahl, který trénuje českou ženskou reprezentaci, a Filip Jícha, trenér německého THW Kiel.
     
    Hráčkou MOL Ligy 2023/24 se stala Iveta Korešová (Sokol Písek).
     
    Patrně největší hvězda celé MOL Ligy. Nestárnoucí Iveta Korešová získala toto ocenění už po několikáté. V loňském ročníku zase byla nejlepší střelkyní soutěže, kdy nastřádala jen těžko uvěřitelných 264 gólů. Navíc na druhou hráčku v tomto ohledu měla náskok přes šedesát branek. S Pískem dokázala vyhrát bronzovou medaili, což byl velký týmový úspěch.
     
    Za Ivetou Korešovou se mezi nejlepšími hráčkami MOL Ligy umístily ještě reprezentantky Natálie Kuxová z Mostu a Sabrina Novotná z Kynžvartu.
     
    Hráčem Chance Extraligy 2023/24 se stal Dominik Solák.
     
    Dominik Solák anketu hráče Chance Extraligy také nezískal poprvé. Obhájil ji z minulého ročníku. Na klubové úrovni byl tahounem obrovsky úspěšné sezóny Karviné právě pod trenérem Brůnou. Vysoký házenkář si ve 37 zápasech připsal 200 gólů. Tým táhl i ve finále proti Plzni, kdy zaznamenal 27 branek ve čtyřech duelech. Kromě klubu byl důležitou postavou také v reprezentaci, ve které odehrál EURO v Mnichově a úspěšnou kvalifikaci na MS proti Rumunsku.
     
    Za Solákem se v této části ankety umístil Jakub Douda z Talent týmu Plzeňského kraje, a třetí skončil Jak Kupa z Lovosic.
     
    Házenkářkou sezóny 2023/24 se stala Markéta Jeřábková.
     
    Markéta Jeřábková rovněž obhájila ocenění v této kategorii. Češka, která hájí barvy dánského týmu Ikast Håndbold, nasázela v Lize Mistryň 100 gólů a stala se tak sedmou nejlepší střelkyní. Ještě důležitější roli měla v reprezentaci, kde Česko dosáhlo fantastického úspěchu. Tam se prosadila třiašedesátkrát. Byla navíc nejproduktivnější hráčkou turnaje.
     
    Za Jeřábkovou se postupně umístila Veronika Malá, hrající za německý Ludwigsburg, Charlotte Cholevová z rumunského Ramnicu Valcea, Jana Knedlíková z norského Vipers Kristiansand, a Iveta Korešová z Písku.
     
    Házenkářem sezóny 2023/24 se stal Tomáš Mrkva.
     
    Házenkářem sezóny se nemohl stát nikdo jiný, než opora národního celku, Tomáš Mrkva. Ten chytá na klubové úrovni za německý Kiel, se kterým si připsal velmi úspěšnou sezónu. V Lize Mistrů s ním vybojoval bronz. Co se týče mužské reprezentace, v ní patřil samozřejmě k největším oporám. V odvetě baráže o MS proti Rumunsku branku zavřel s úspěšností 55,84 %. Pro Mrkvu se jedná již o pomyslný "hattrick" v této anketě, navíc ji opanoval už potřetí v řadě.
     
    Za Mrkvou se dále v anketě umístili Matěj Klíma, který nastupuje za Lipsko, dále Tomáš Piroch z polské Wisly Plock, Dominik Solák z Karviné a Jakub Štěrba z německého klubu Hamm-Westfalen.
     
    Vyhlášení ankety Házenkář/ka sezóny 2023/24 je u konce.
     
    Přenos z vyhlášení ankety Házenkář/ka sezóny 2023/24 je u konce. Na závěr rychlá rekapitulace vítězů jednotlivých kategorií.

    Dívčí talent: Simona Schreibmeierová (DHC Plzeň/DHC Slavia Praha)
    Chlapecký talent: Daniel Bláha (Talent tým Plzeňského kraje)
    Trenér roku: Michal Brůna (HCB Karviná)
    Hráčka MOL Ligy: Iveta Korešová (Sokol Písek)
    Hráč Chance Extraligy: Dominik Solák (HCB Karviná)
    Házenkářka sezóny: Markéta Jeřábková (Ikast Håndbold, DEN)
    Házenkář sezóny: Tomáš Mrkva (THW Kiel, GER) (20:54:02)

    Jiří Polášek